ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΜΑΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ)

Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88339
Εγγραφή: 23 Απρ 2007 23:47
Τοποθεσία: Σείριος

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΜΑΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ)

Δημοσίευση από Vasoula »

Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας)


O Αλέξανδρος Δουμάς ο πρεσβύτερος (24 Ιουλίου 1802, 5 Δεκεμβρίου 1870 στο Πουί) ήταν Γάλλος λογοτέχνης. Αυτός ο παγκοσμίως γνωστός συγγραφέας ήταν γιος του Θωμά Αλεξάνδρου Δουμά, στρατηγού του Ναπολέοντα.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς γεννήθηκε στο χωριό Βιλέρ-Κοτρέ της Γαλλίας. Στα παιδικά του χρόνια ήταν ένα ευτυχισμένο ξανθό αγόρι με γαλανά μάτια. Η μεγάλη ζωτικότητά του και η κλίση του στα παιχνίδια, τον έκαναν κάπως αδιάφορο στα μαθήματα. Το μόνο που τον έκανε να ξεχωρίζει στο σχολείο ήταν ο γραφικός του χαρακτήρας. Έτσι, αν και δεν πήρε καλή μόρφωση, σε ηλικία 12 ετών προσλήφθηκε ως γραφέας σε ένα συμβολαιογραφείο, όπου αντέγραφε με το χέρι ολόκληρους ογκώδεις τόμους.

Το 1822 πήγε στο Παρίσι, όπου ο γραφικός του χαρακτήρας και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν λίγο-πολύ γνωστός, του έδωσε μία θέση στο γραφείο του Δούκα της Ορλεάνης, και μέλλοντα βασιλιά, Λουδοβίκου Φίλιππου. Ο Δουμάς συνέλαβε το πνεύμα της εύθυμης παρισινής ζωής. Βρίσκοντας πως τα έσοδά του ήτανε πάρα πολύ λίγα και δεν του φτάνανε για μια πολυδάπανη ζωή, προσπάθησε να γράψει για το θέατρο. Το καινούργιο στυλ με το οποίο έγραφε άρεσε στο κοινό και η ανάδειξή του μέσα στον φιλολογικό κόσμο έγινε γρήγορα. Έτσι, το 1825 κέρδισε τα πρώτα του χρήματα σαν συγγραφέας.

Αν και τα έργα του τού έφερναν σημαντικά έσοδα, τα μεγάλα έξοδα που έκανε τον ανάγκαζαν να βρίσκεται σχεδόν πάντα βουτηγμένος στα χρέη. Έτσι, καθώς τα θεατρικά έργα άρχισαν να χάνουν την αγάπη του κοινού, ο Δουμάς στράφηκε προς το μυθιστόρημα. Συνεταιρίσθηκε μ' έναν άσημο καθηγητή φιλολογίας, τον Αύγουστο Μοκέ, που προμήθευε στο Δουμά ιστορικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά δεν άργησαν να γίνουν τα μεγάλα μυθιστορήματα που έκαναν αθάνατο το όνομα του Δουμά, όπως τα «Ερρίκος Γ΄ και η Αυλή του», το οποίο δημοσιεύτηκε το 1829, «Ο Κόμης Μοντεχρήστος», «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Μετά Είκοσι Έτη» «Ο Υποκόμης της Βραζελόνης» (που περιλαμβάνει το διάσημο Σιδηρούν Προσωπείον), «Η μαύρη τουλίπα», «Αδελφοί Κορσικανοί» κ.ά. Το 1830 ο Δουμάς πήρε ενεργά μέρος στην Επανάσταση του Ιουλίου που ανέβασε στον θρόνο της Γαλλίας τον Δούκα της Ορλεάνης.

Η συναρπαστική έκβαση του μύθου, που δεν πέφτει ποτέ, το χρώμα, ο ιπποτισμός, η πρωτοτυπία στο σύνολό της, όλα αυτά δικαιολογούν απόλυτα την εξαιρετική δημοτικότητα που είχαν τα μυθιστορήματα του Αλέξανδρου Δουμά. Το συναρπαστικό συναίσθημα που δοκιμάζει κανείς όταν γνωρίζει για πρώτη φορά τους γραφικούς χαρακτήρες κάθε του μυθιστορήματος, κάνει τον αναγνώστη να μη μπορεί ν' αντισταθεί στην ακατάσχετη επιθυμία να φτάσει έως το τέλος.

Ειπώθηκε ότι ο Δουμάς μπορούσε να δημιουργήσει μια ιστορία από το πιο ασήμαντο γεγονός: από το πέσιμο ενός φτερού ή από ένα καράβι που ξεχωρίζει μακριά στον ορίζοντα, και να το κεντήσει έτσι ώστε να γίνει ένα ολοκληρωμένο και συνταρακτικό μυθιστόρημα. Όταν έφτιαχνε μέσα στο μυαλό του το σχέδιο ενός μυθιστορήματος ή ενός θεατρικού έργου, στην πραγματικότητα το έργο του αυτό ήταν ολοκληρωμένο. Το γράψιμό του μπορούσε να γίνει τόσο γρήγορα, όσο μπορούσε να κυλήσει γρήγορα η πέννα του Δουμά.

Μια φορά ο Αλέξανδρος Δουμάς έβαλε στοίχημα 100 λουδοβίκεια ότι μπορούσε να γράψει το πρώτο βιβλίο του "Ιππότη του Κόκκινου Σπιτιού" μέσα σε 72 ώρες, μαζί με τις ώρες του ύπνου και του φαγητού. Μέσα σε 66 ώρες το έργο είχε συμπληρωθεί: 3.375 γραμμές χωρίς καμία αλλαγή ή σβήσιμο. Το έργο δεν παρουσίαζε επίσης κανένα ίχνος βιασύνης, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ανεξάντλητος και μεγαλοφυής ήταν ο Γάλλος συγγραφέας.

Ένα θαυμαστικό χαρακτηρίζει το Δουμά σε ολόκληρη τη ζωή του. Κάθε τι που έκανε ήταν υπερβολικό και έφτανε στα άκρα. Συνδύαζε τη λαχτάρα του να τον προσέχουν και να τον τιμούν, την τόλμη και τη μεγαλαυχία του, μαζί με την αγάπη του για την ανθρωπότητα. Ο Δουμάς έζησε πολύ γεμάτη ζωή. Ως συγγραφέας, στρατιώτης, πολιτικός και εραστής έπαιξε το ρόλο του ολοκληρωτικά, χωρίς να παραμελήσει καμία δυνατότητα και χωρίς να υποτιμήσει ποτέ τον εαυτό του. Το μόνο που μπόρεσε να τον σταματήσει ήταν ο θάνατος, που έβαλε τέρμα στην καταπληκτική του σταδιοδρομία στις 5 Δεκεμβρίου του 1870.

Πηγή: http://el.wikipedia.org" onclick="window.open(this.href);return false;

@};-
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι

Επιστροφή στο “BIOΓΡΑΦΙΕΣ”