

Έκανα μια έρευνα για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας,
ενόψει Χειμώνα που έρχεται, και όχι μόνο βέβαια του Χειμώνα αλλά όλο το χρόνο πλέον λόγο κορωνοιού.
Η Φύση σύμμαχός μας, μπορεί να μας υποστηρίξει στο να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από ιούς,
και είναι και αυτό ένα όπλο μας που δεν πρέπει να ξεχνάμε, γιατί μπορούμε έτσι να νοιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι σε συνεργασία με την Φύση για την καταπολέμηση αλλά και κυρίως πρόληψη και ενίσχυση με φυσικούς τρόπους της άμυνας του οργανισμού μας

Παρακάτω αναφέρω πηγές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού


• Βάμμα Πρόπολης

Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης όπου θα φιλοξενηθούν οι γόνοι των μελισσών και θα αποθηκευτούν το μέλι και η γύρη.
η πρόπολη φαίνεται να έχει δράση ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, στους ιούς και στους μύκητες καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντιική δράση της πρόπολης φαίνεται να είναι μία από τις πιο ευεργετικές ιδιότητές της. Η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή, είναι κυρίως υπεύθυνη για την ιδιότητά της αυτή. Η πρόπολη, παράλληλα, θωρακίζει τον οργανισμό και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στα φλαβονοειδή. Μπορεί να προσφέρει ανοσία απέναντι σε κάποιες παθήσεις. Φαίνεται επίσης ότι προάγει την κυτταρική αναγέννηση. Τέλος, προστατεύει από τη γρίπη.
Συνοπτικά, η πρόπολη είναι ένα πολύτιμο φυσικό συστατικό, το οποίο ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Το βάμμα είναι η διαδικασία όπου μια ρητίνη (σε αυτή την περίπτωση η πρόπολη) μπορεί να εκχυλιστεί (που σημαίνει να ελευθερώσει τις ευεργετικές τις ουσίες), σε έναν φορέα, στην περίπτωση μας αλκοόλη ειδική για κατάποση.
Μπορείτε να το βρείτε σαν βάμμα πρόπολης στην αγορά, έχει πολλά σκευάσματα.
Το θεωρώ άψογο σύμμαχο του ανοσοποιητικού!
Πως το χρησιμοποιούμε: μέσα στο τσάι 5 με 15 σταγόνες μισή ώρα πριν το φαγητό.
*Για την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων συστήνεται η λήψη μικρής πρώτης δόσης, λίγες σταγόνες δλδ, και σταδιακή αύξηση τους.
Σε περίπτωση που κάποιος γνωρίζει ήδη ότι είναι αλλεργικός σε μελισσοκομικά προϊόντα, δλδ μέλι, κερί, γύρη, βασιλικός πολτός, η χρήση της δεν συνίσταται.
• Αφέψημα, τσάι, από Άγριο Τριαντάφυλλο (κυνόροδο / rosa canina)

Τα κυνόροδα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περισσότερη και από τα εσπεριδοειδή (5 φορές περισσότερη C από τα λεμόνια) και τα ακτινίδια (100 γρ. κυνόροδα περιέχουν 3000 μιλιγκράμ βιταμίνης C). Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2 C, E, Κ και P, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, καροτένια, πηκτίνη, νιασίνη , ρητίνη, ζάχαρα, ταννίνη, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, κιτρικά άλατα, οργανικά οξέα και φλαβονοειδή.
Η μεγάλη θρεπτική αξία των καρπών λόγω των πολλών βιταμινών, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας τον οργανισμό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του θώρακα, του κρυολογήματος, της γρίπης και του βήχα καθώς και στην καλή απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.
Πως κάνουμε τσάι:
Περιχύνουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού βραστό νερό σε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα κυνόροδα (ελαφρά κοπανισμένα, κοπανίστε όχι στο μπλέντερ αλλά στο γουδί γιατί είναι σκληρά όταν είναι αφυδατωμένα), τα αφήνουμε 10 -15 λεπτά και σουρώνουμε. Επειδή δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση (αν και εμένα μου αρέσει πολύ η γεύση τους σκέτη, αλλά εγώ είμαι και περιπτωσάρα με αυτά), προσθέτουμε προαιρετικά μέλι , ή κανέλα ή λεμόνι ή το συνδυάζουμε με κάποιο άλλο βότανο, όπως π.χ. χαμομήλι.
Αν βράσουμε τα κυνόροδα η περισσότερη βιταμίνη C θα καταστραφεί. Γι’ αυτό το λόγο τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό και πίνουμε μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Καλύτερα αποφύγετε την κατανάλωσή τους το βράδυ διότι μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και να μη μπορέσουμε να κοιμηθούμε με ευκολία.
Τα κυνόροδα έχουν μέσα τους κάτι τριχάκια που αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο πεπτικό, από ό,τι έψαξα ισχύει μόνο όταν τα φας ωμά, και όχι αφυδατωμένα και σουρωμένα, ειδικά ολόκληρα τα αφυδατωμένα αν τα μουλιάσεις και όχι κοπανισμένα σε αυτή την περίπτωση δεν βγαίνουν σίγουρα στο τσαι, μειώνεται όμως απελευθέρωση των ουσιών τους αν είναι ολόκληρα.
Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν και επεξεργασμένα στην αγορά, δλδ ανοιγμένα άτριχα και χωρίς σποράκια.
Σημαντικός συνδυασμός είναι να προσθέσουμε μέσα σε αυτό το τσάι που θα πίνουμε καθημερινά, τις σταγόνες από το βάμμα πρόπολης και Μέλι που είναι όπως θα αναφέρω παρακάτω ακόμα ένας σύμμαχος του ανοσοποιητικού!
Οπότε με ένα σμπάρο τρια τριγώνια

• Φασκόμηλο

Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι όποιος έχει ένα φασκόμηλο στον κήπο του έχει έναν θεραπευτή. Η λατινική του ονομασία είναι salvia officinalis, και salvia σημαίνει θεραπεύω, ανακουφίζω. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, παρασιτοκτόνο, κατάλληλο για κρυολογήματα, φυσικό αντιβιωτικό, αντιφλεγμονώδες.
Το πίνουμε σε τσάι, ρίχνουμε σε βραστό νερό λίγα φυλλαράκια, και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια χαρτοπετσέτα να μουλιάσουν. Αν είναι πολύ πλούσιο σε αιθέρια έλαια θα μαυρίσει και θα πικρίσει γρήγορα, για αυτό το παρακολουθούμε γιατί σε αυτή την περίπτωση γίνεται πολύ δυνατό, πικρό και δεν πίνεται

• Μέλι σκέτο αλλά και σε συνδυασμό με κανέλα

Το μείγμα από μέλι και κανέλα για το κρυολόγημα ή για τη γρίπη έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές γενιές και συχνά αποκαλείται μια θεραπεία για το κρυολόγημα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά τουλάχιστον 2 ημέρες τη διάρκεια ενός κρυολογήματος και μειώνει επίσης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Το μέλι έχει αντιβακτηριακές, αντιιικές, και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση εξωτερικών και εσωτερικών μολύνσεων. Η κανέλα είναι επίσης ευεργετική καθώς περιέχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μέλι και η κανέλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο για τη μείωση όχι μόνο της σοβαρότητας του κρυολογήματος, αλλά και την πρόληψη μελλοντικών κρυολογημάτων ή άλλων ιώσεων. Μαζί αυτά τα δύο συστατικά κάνουν ένα εξαιρετικό συνδυασμό για την ανάρρωση.
Εφόσον έχουμε αναφέρει παραπάνω και τσάγια, καλό είναι σε αυτά να προσθέτουμε και μέλι ή και κανέλα για να πάρουμε τα οφέλη τους συνδυαστικά.
Πιστεύω ότι στο τσαι άγριας τριανταφυλλιάς θα ταιριάζει πολύ.
• Εκχύλισμα Εχινάκειας

Η εχινάκεια, ιθαγενές φυτό της Bόρειας Aμερικής, ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Iνδιάνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σχεδόν “δια πάσα νόσον”, από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών, αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι.
Η Echinacea χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως ανοσοδιεγερτικό και αντιφλεγμονώδες. Έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει ισχυρές αντισηπτικές και αντιιικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Είναι το κυριότερο βότανο που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απαλλαγεί από τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ είναι αποτελεσματική τόσο για τα βακτήρια, όσο και για τους ιούς. Έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι η χρήση του αυξάνει την αντίσταση στη γρίπη.
Την προμηθευόμαστε από το φαρμακείο, και συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό για την χρήση της καθώς δεν μπορεί να είναι παρατεταμένη και απαγορεύεται από άτομα που έχουν αυτοάνοσο.
• Ριγανέλαιο (όχι αιθέριο έλαιο!)

Εξαιρετικό αντιίκο, θωρακίζει και προστατεύει τον οργανισμό, έχει την θυμόλη και καρβακρόλη, που υπάρχει και στην πρόπολη η οποίο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιβωτικά της Φύσης μας. Πολύ προσεκτικά η λήψη του, σε επαφή με φαρμακοποιό, κυκλοφορεί και σε κάψουλες, για παρενέργειες και αντενδείξεις, είναι αρκετά ισχυρό.
Επίσης αναφέρω,
Άφθονο Νερό, άσκηση (και με αυτό εννοώ και ένα περπάτημα στο πάρκο), ύπνος καλός, σεβασμός στο χρόνο ξεκούρασης, χρόνος για τη Σύνδεση μας, ηρεμία στην καρδιά (μειωμένο άγχος)


Επίσης:
Πηγές Βιταμίνης C που είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ώστε να καταπολεμήσει ιούς.
Κύριες πηγές είναι τα εσπεριδοειδή (μη αγοράζετε χυμούς έτοιμους - είναι γεμάτοι ζάχαρη, πάρτε ένα αποχυμωτή της πλάκας και ένα διχτάκι πορτοκάλια και είναι διαδικασία 2λεπτά την μέρα), το ακτινίδιο, η φράουλα, το ροδάκινο, τα σταφύλια, το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, τα λεμόνια, το κουνουπίδι, η ντομάτα και ο μαϊντανός.

***Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες χρήσης στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τη χρήση τους.
Πηγές:
https://www.thes.gr/mitera-gi/kynoroda- ... tafyllias/
https://www.onmed.gr/diatrofi/story/316 ... ou-riganis
https://www.itrofi.gr/fytika/votana/art ... athanasias