ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

:x :x :x
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Danielli
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 23105
Εγγραφή: 31 Οκτ 2007 4:53 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Danielli »

:romance-kisscheek: :romance-inlove: :romance-inlove:
Όμως και θα στο πω, γιατί είναι βιωμένο, μέσα στην ανοιχτή καρδιά, αλλάζουν όλα και όλοι...
Γιατί η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει
Και αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 25987
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Βικούλα »

τι ωραιο, ευχαριστούμε Αλεξιάκι μας :romance-kisscheek: >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24519
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από ALEXOULA »

Πώς να αφαιρέσετε εύκολα τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας!

Τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για μια σειρά ασθενειών που πολλές φορές σε βάθος χρόνου, μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Διαβάστε πως θα καθαρίζετε τα λαχανικά σας από τα φυτοφάρμακα για να είστε σίγουροι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας σε 48 φρούτα και λαχανικά , το 65% των δειγμάτων βρέθηκαν θετικά σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Είναι γνωστό ότι τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα.



Μήλα, φράουλες, σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, σέλινο, σπανάκι, πιπεριές, αρακάς και πατάτες είναι τα πιο μολυσμένα τρόφιμα με φυτοφάρμακα σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τα “καθαρά» φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να συγκρατήσουν τα φυτοφάρμακα είναι το καλαμπόκι, ο ανανάς, το λάχανο, τα κατεψυγμένα μπιζέλια, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, η μελιτζάνα, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, το κουνουπίδι και οι γλυκοπατάτες.

Υπάρχει όμως ένα απλό και οικονομικό κόλπο που μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτά τα βλαβερά χημικά. Διατροφολόγοι και χημικοί ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τα φρέσκα αυτά προϊόντα σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού. Συνιστούν το μούλιασμα των φρούτων και λαχανικών σε αυτό το διάλυμα με αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά.

Θα παρατηρήσετε ότι το νερό που έχει απομείνει στο μπολ είναι βρώμικο και μπορεί να περιέχει υπολείμματα. Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε φρέσκο νερό, και στη συνέχεια είσαστε έτοιμοι να τα απολαύσετε. Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια όπως τα σταφύλια , τα μούρα , οι φράουλες κτλ. διότι μπορεί να απορροφήσουν πολύ ξύδι και να χαλάσουν. Αν θέλετε , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού.



Αυτή η μέθοδος απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων επαφής που εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνεια. Αν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Επίσης ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη “μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.

Γενικά ο κανόνας είναι ότι πρέπει να επενδύσετε κάποιο χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού σας για να προστατεύσετε την υγεία της οικογένειάς σας, εκτός και αν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

Ευχαριστούμε Αλεξιάκι μας :romance-kisscheek:
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Λιζούλα
Δημοσιεύσεις: 17536
Εγγραφή: 21 Απρ 2010 1:06 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Λιζούλα »

Ευχαριστούμε Αλεξιάκι :x :x :x
Ας είμαι και ο μόνος ΄Ανθρωπος που πιστεύει στην Δύναμη της Αγάπης, δεν παίρνω ποτέ τον Λόγο μου πίσω...Θα την υπηρετώ, ακόμα κι αν μείνω μόνη και αξιοκατάκριτη από αυτούς που όφειλαν να είναι οι αγαπημένοι μου... ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ!!!!
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27248
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Ellaki »

:romance-kisscheek: >:d< >:d<
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18530
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Μάνος »

Πολύ χρήσιμο Αλεξάκι!
Ευχαριστούμε πολύ!
:x :x :x
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 25987
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Βικούλα »

:x >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Δωρουλα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33489
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 4:23 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Δωρουλα »

:romance-heartstiny:
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί


Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
ΙΩΑΝΝΑ
Δημοσιεύσεις: 15907
Εγγραφή: 25 Οκτ 2009 7:29 pm
Τοποθεσία: θεσσαλονικη

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από ΙΩΑΝΝΑ »

ευχαριστούμε πολύ Αλεξάκι :romance-kisscheek: >:d< >:d< >:d<
Το ΦΩΣ η ΑΓΑΠΗ και η ΔΥΝΑΜΗ αποκαθησούν το σχέδιο πάνω στη γή

Πολέμα και Οραματίσου !!!
Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24519
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από ALEXOULA »

7 τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο


Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα θέλουμε να φάμε κάτι όταν ο λαιμός μας είναι σαν να έχει πάρει φωτιά – αλλά ορισμένες τροφές και συνδυασμοί τροφών μπορούν στην πραγματικότητα να ανακουφίσουν από τον πόνο, ενώ παράλληλα να μειώσουν τη φλεγμονή και να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Γι’ αυτό εδώ συλλέξαμε 7 κύριες τροφές ή συνδυασμούς τροφών που είναι κατάλληλοι για τον πονόλαιμο: είναι όλες καταπραϋντικές, εύκολες στην κατάποση και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.


Ζωμός λαχανικών με σκόρδο, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι

Ο ζεστός ζωμός είναι ανακουφιστικός ασχέτως καιρού και οι υδρατμοί μπορούν να βοηθήσουν και στη ρινική συμφόρηση. Επιπλέον, ο ζωμός λαχανικών παρέχει θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Το σκόρδο και τα συστατικά του καταπολεμούν τη φλεγμονή, αλλά τονώνουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή είναι αντιβακτηριδιακά και αντιικά.

Ο κουρκουμάς από την άλλη, γνωστός στην Κινέζικη και Αγιουβερδική ιατρική, έχει πλούσιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το ενεργό του συστατικό, η κουρκουμίνη, βοηθά στη μείωση των επιπέδων των ενζύμων στο σώμα που πυροδοτούν τη φλεγμονή. Και ο κουρκουμάς φυσικά λειτουργεί καλύτερα αν συνδυαστεί με το μαύρο πιπέρι.

Λιωμένη γλυκοπατάτα με κανέλα
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν τις σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα βιταμίνες A και C. Είναι επίσης εφοδιασμένες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά και η λιωμένη υφή είναι καταπραϋντική για τον πονόλαιμο. Η κανέλα προσθέτει γεύση, αλλά είναι επίσης ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών.

Χαμομήλι με λεμόνι
Εκτός από το ότι παρέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το χαμομήλι έχει αποδειχτεί ότι μας βοηθά να αποκοιμηθούμε ταχύτερα. Και ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας όταν είμαστε άρρωστοι. Αν έχετε και βήχα, η αντισπασμωδική επίδρασή του θα βοηθήσει. Προσθέστε φρέσκο λεμόνι για τη βιταμίνη C.

Τζίντζερ
Η φρέσκια πιπερόριζα είναι ομολογουμένως ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιφλεγμονώδη. Καταπολεμά επίσης τη ναυτία, τονώνει το ανοσοποιητικό και έχει αντιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ξεφλουδίστε, κόψτε σε πολύ λεπτά κομμάτια και προσθέστε σε χυμό, σε τσάι με λεμόνι, σε βρώμη, σε λιωμένη γλυκοπατάτα ή σε smoothie.

Μέλι
Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από βήχα, το μέλι μπορεί να βοηθήσει. Απλά ψάξτε για οργανικό και αγνό μέλι και προσθέστε το στο τσάι ή στη βρώμη, πάνω από λιωμένη γλυκοπατάτα ή σε smoothies. Και φυσικά σκέτο.

Βρώμη με λιωμένη μπανάνα
Φτιάξτε χυλό βρώμης και τα αντιοξειδωτικά της θα μειώσουν τη φλεγμονή, ενώ ο ψευδάργυρος θα τονώσει το ανοσοποιητικό και την επούλωση. Η λιωμένη μπανάνα κάνει άριστο συνδυασμό με τη βρώμη, περιέχει άπλετη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Smoothies
Το smoothie είναι ένα σχεδόν πλήρες γεύμα και παρέχει υγιεινή πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά, εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Για τον πονόλαιμο, προτείνουμε αβοκάντο, φυστικοβούτυρο, παγωμένα φρούτα, τζίντζερ, κουρκουμά, μέλι και μαύρο πιπέρι.

Cynthia Sass, σύμβουλος διατροφής, συγγραφέα των New York Times
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18530
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Μάνος »

Ευχαριστούμε πολύ Αλεξάκι μας!
:x :x :x
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

:romance-heartstiny:
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24519
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΠΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟ

Δημοσίευση από ALEXOULA »

Ποια τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά μπορώ να καταψύξω;

Η κατάψυξη είναι ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο για την κουζίνα. Η αντίληψη πως η κατάψυξη αποτελεί μια κακή πρακτική και πως υποβαθμίζει την ποιότητα των τροφίμων δεν είναι σωστή.
Αν καταψύξουμε τα κατάλληλα τρόφιμα με τον σωστό τρόπο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα θα έχουν ποιότητα η οποία μπορεί να παραμείνει αν όχι εντελώς, σχεδόν απαράλλακτη.
Είναι βασικό λοιπόν να γνωρίζουμε ποια είδη τροφίμων μπορούν να καταψυχθούν, ώστε όχι μόνο να συντηρηθούν αλλά και να είναι εύγευστα μετά την απόψυξή τους.

Τα τρόφιμα που μπορούν να καταψυχθούν μπορούν να χωριστούν σε 3 μεγάλες κατηγορίες: στα ωμά, τις πρώτες ύλες δηλαδή όπως το μοσχαρίσιο κρέας ή το μπρόκολο, στα μερικώς έτοιμα φαγητά, όπως μια πίτα που είναι έτοιμη για ψήσιμο ή τα μπιφτέκια πριν από το ψήσιμο, και στα μαγειρεμένα, όπως το κοκκινιστό μοσχάρι ή το παστίτσιο.


Πρώτες ύλες κατάλληλες για κατάψυξη
Αναφορικά με την κατάψυξη τροφίμων, παρακάτω παρατίθεται η καταλληλότητα σε διάφορα υλικά για κατάψυξη.

Αλλαντικά
Τα περισσότερα αλλαντικά μπορούν να διατηρηθούν με ευκολία στην κατάψυξη. Μπέικον, προσούτο, σύγκλινο, λουκάνικο είναι κάποια παραδείγματα.

Αυγά
Τα αυγά μπορούν να καταψυχθούν μόνο αφού πρώτα χτυπηθούν.

Κρέας – Πουλερικά
Όλα τα κρέατα και τα πουλερικά είναι κατάλληλα για κατάψυξη. Τα εντόσθια, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να αφαιρούνται, να συσκευάζονται και να καταψύχονται μόνα τους.

Ξηροί καρποί
Είναι καλή πρακτική να διατηρούμε τους ξηρούς καρπούς στην κατάψυξη γιατί παραμένουν πιο φρέσκοι.

Τυριά
Τα τυριά μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη, αλλά δεν βρίσκω πως συντρέχει και ιδιαίτερος λόγος για κάτι τέτοιο.


Φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, δεν καταψύχονται καλά. Αν θέλουμε να καταψύξουμε κάποιο φρούτο ή λαχανικό, είναι καλύτερο να το επεξεργαστούμε με κάποιον τρόπο, όπως για παράδειγμα να κάνουμε πουρέ τις φράουλες ή να μαγειρέψουμε τα μανιτάρια.

Ψάρια και θαλασσινά
Ψάρια και θαλασσινά μπορούν να καταψυχθούν με ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά σίγουρα με μεγαλύτερη απώλεια ποιότητας από ότι τα κρέατα για παράδειγμα. Γι’ αυτό το λόγο η κατάψυξή τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη.


Μερικώς έτοιμα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη
Κάποιες φορές είναι αρκετά χρήσιμο για τη κατάψυξη τροφίμων να καταψύχουμε το φαγητό σε κάποιο στάδιο της προετοιμασίας του, συνήθως λίγο πριν από το τελικό μαγείρεμα. Τα φαγητά αυτά μπορεί ανάλογα με το είδος τους να πρέπει να ξεπαγώσουν για να μαγειρευτούν, όπως τα μπιφτέκια, ή και να μαγειρευτούν απευθείας από την κατάψυξη, όπως τα φρέσκα ζυμαρικά.

Φαγητά μερικώς έτοιμα κατάλληλα για κατάψυξη είναι:

Μπιφτέκια και κεφτέδες
Πίτες, όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (πριν από το μαγείρεμά τους στον φούρνο)
Πίτσες
Ντολμαδάκια
Μπισκότα ή cookies
Φρέσκα ζυμαρικά
Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο

Μαγειρεμένα φαγητά κατάλληλα για κατάψυξη
Σαν γενική οδηγία μπορούμε να πούμε πως τα φαγητά που καταψύχονται καλύτερα είναι αυτά που έχουν αρκετή σάλτσα ή υγρά, καθώς αυτά δημιουργούν μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το τρόφιμο και το εμποδίζουν να ξεραθεί. Το κοκκινιστό, για παράδειγμα, θα καταψυχθεί καλύτερα από ένα ψητό της κατσαρόλας.

Τα μαγειρεμένα κρέατα και τα πουλερικά πάντως είναι αρκετά ανθεκτικά όταν συντηρούνται στην κατάψυξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα ψάρια και λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά θυσιάζοντας μεγαλύτερο μέρος της ποιότητάς τους από ό,τι τα κρέατα.

Ακολουθεί μια λίστα με μαγειρεμένα που καταψύχονται με πολύ καλά αποτελέσματα:

Ζεστές σάλτσες, όπως σάλτσα ντομάτα ή σάλτσα κιμά
Σούπες
Ζωμοί
Μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά
Ζυμαρικά φούρνου, όπως λαζάνια ή παστίτσιο

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα κατεψυγμένο τρόφιμο έχει αλλοιωθεί
Δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε αν ένα τρόφιμο έχει αλλοιωθεί από την κατάψυξη, καθώς μπορεί να μην έχει κανένα οργανοληπτικό στοιχείο που να μαρτυρά την αλλοίωσή του. Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από την αλλοίωση είναι να καταψύχουμε τα τρόφιμα όταν είναι φρέσκα, να φροντίζουμε η κατάψυξή μας να είναι στη σωστή θερμοκρασία και να μη διατηρούμε τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό για τη συντήρηση τροφίμων είναι να μην χρησιμοποιείτε ένα κατεψυγμένο τρόφιμο αν κατά την απόψυξή του διαπιστώσετε πως:

Μυρίζει περίεργα.
Έχει αλλοιωθεί το χρώμα και η όψη του.
Παρουσιάζει σημάδια «καψίματος» στην επιφάνειά του από τη χαμηλή θερμοκρασία.


Πώς προετοιμάζουμε τα τρόφιμα για να μπουν στην κατάψυξη

Σε σχέση με την κατάψυξη τροφίμων, το είδος της συσκευασίας των τροφίμων που θα καταψυχθούν είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αεροστεγής, δηλαδή δεν πρέπει να μπαίνει αέρας μέσα.
Η έκθεση στον αέρα κατά τη διάρκεια της κατάψυξης κάνει το φαγητό να χάσει την ποιότητά του. Για την καλύτερη προετοιμασία τροφίμων για την κατάψυξη, η καλύτερη συσκευασία για την κατάψυξη είναι η πλαστική σακούλα με κενό αέρος, όπως οι συσκευασίες των διαφόρων αλλαντικών ή τυριών, για παράδειγμα, που βλέπουμε στo σούπερ μάρκετ.

Το κενό αέρος ίσως να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί σε οικιακές συνθήκες ακόμη, αλλά η πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς δεν είναι δυσεύρετη. Καλή πρακτική είναι να κολλάμε μια ετικέτα στη σακούλα που να αναγράφει το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης. Έτσι θα μπορούμε εύκολα να βρούμε αυτό που ψάχνουμε αλλά και να ξέρουμε μέχρι πότε θα πρέπει να το καταναλώσουμε.

Καλή ιδέα είναι επίσης, αφού γεμίσουμε τη σακούλα και βγάλουμε τον αέρα, να την καταψύξουμε επίπεδα πάνω σε ένα ταψί, έτσι ώστε να πάρει επίπεδο σχήμα και να πιάνει λιγότερο χώρο. Η χρήση της σακούλας προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα πως μπορούμε να ξεπαγώσουμε γρήγορα το τρόφιμο σε τρεχούμενο νερό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σκεύη όπως τάπερ ή και σελοφάν.

Καλό είναι να αποφεύγουμε το γυαλί, καθώς μπορεί εύκολα να προκληθεί ατύχημα, και ενώ είναι δυνατό να καταψύξουμε σε πυρίμαχα σκεύη, δεν βρίσκω τον λόγο να είναι δεσμευμένα στην κατάψυξη, εκτός και αν μιλάμε για προπαρασκευασμένα φαγητά που θα ψηθούν στο σκεύος αυτό, όπως το παστίτσιο για παράδειγμα. Αν καταψύξουμε φαγητά όπως μπιφτέκια, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε χαρτί ψησίματος ανάμεσα στις στρώσεις, ώστε να μην κολλήσουν.

Όταν συσκευάζετε ένα τρόφιμο για κατάψυξη, είναι χρήσιμο να σκέφτεστε πρώτα την ποσότητα που θα καταναλώσετε όταν το αποψύξετε και να συσκευάσετε «πακέτα» με την ποσότητα αυτή, ώστε να μπορείτε να κάνετε καλύτερη διαχείριση.

yiannislucacos.gr/
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου

Επιστροφή στο “ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ”