ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24519
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από ALEXOULA »

Μαστίχα: Ιδιότητες και τρόπος χρήσης για να λάβετε όλα τα οφέλη της



Επιστημονική ονομασία: Μαστιχοφόρος Σχίνος – Pistacia Lentiscus Var. Chia



Οικογένεια: Ανακαρδιοειδή

Άλλα ονόματα: Μαστίχι

Περιγραφή της Μαστίχας
Η μαστίχα είναι είδος σχίνου και συγκεκριμένα του Μαστιχοφόρου Σχίνου, που καλλιεργείται εκτενώς στη Χίο, στα νότια κυρίως του νησιού, αρχικά σε 24 Μαστιχοχώρια και αργότερα σε περισσότερα, από τον οποίο λαμβάνεται η μαστίχα, μια ρητινώδης εύοσμη ρητίνη, που είναι αποκλειστικά ελληνικό προϊόν και έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Η φυσική μαστίχα, το “δάκρυ” του μαστιχόδενδρου, αποτελεί ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν, ξεχωριστό τόσο για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του όσο και για τις ιδιότητες και πολλαπλές εφαρμογές του.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δέντρα της οικογένειας του μαστιχόδενδρου υπάρχουν και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες, αλλά μόνο στη Χίο απαντούν μαστιχοφόροι σχίνοι και ακόμη πιο συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου το κλίμα είναι θερμό και ξηρό. Το μαστιχόδενδρο φτάνει σε ύψος μέχρι τα 3 μέτρα και φυσικά καλλιεργείται για τη ρητίνη που παράγεται από αυτό, ωστόσο, αυτοφύεται, επίσης, σε θαμνότοπους και χέρσες περιοχές. Έχει φύλλα σκληρά με ελλειπτικό σχήμα και μικρό μέγεθος, κόκκινα λουλούδια σε βότρεις και κοκκινόμαυρους καρπούς.

Η επιφάνεια του κορμού του έχει ακανόνιστες πλάκες, σαν ρυτίδες, όπως το πεύκο. Από το μαστιχόδενδρο για φαρμακευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται η ρητίνη, που συλλέγεται το καλοκαίρι. Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Τον Ιούλιο, οι μαστιχοπαραγωγοί,για να παραχθεί η μαστίχα, χαράσσουν (κεντούν) τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου με ένα μικρό, αιχμηρό και αυλακωτό σιδερένιο εργαλείο, το κεντητήρι. Το παραγόμενο έκκριμα αρχίζει να στερεοποιείται στις χαρακιές περίπου 15 ημέρες μετά το κέντημα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Αργότερα, στα τέλη του Αυγούστου, αρχίζει η συλλογή της διάφανης ρητινώδους ουσίας, σε κρυστάλλους που στην αρχή έχουν μια πικρή γεύση, η οποία αργότερα μεταλλάσσεται στην ιδιαίτερη γεύση της μαστίχας με το μαγευτικό άρωμα. Κατόπιν το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι-κομμάτι, και κατόπιν προωθείται στο εμπόριο.

Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες να παραχθεί μαστίχα από το φυτό αυτό σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά, χωρίς αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες, δεν έχουν βρει ακόμη το λόγο για τον οποίο, η μαστίχα δεν καρποφορεί σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη. Ωστόσο, σαν πιθανότερος λόγος θεωρείται το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού της Χίου.

Μαστίχα: Ιδιότητες και τρόπος χρήσης για να λάβετε όλα τα οφέλη της

Συστατικά της Μαστίχας
Η χημική σύσταση της ρητίνης και του μαστιχέλαιου έχει αναλυθεί και κάποια συστατικά έχουν απομονωθεί και πιστοποιηθεί. Παρ΄όλα αυτά, η ακριβής σύσταση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη γνωστή. Μια γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η μαστίχα περιέχει α-μαστιχορητίνη, β-μαστιχορητίνη, αιθέριο έλαιο, τανίνες, μαστιχίνη και μαστιχικό οξύ, μοναδικά τερπένια όπως α-πινένιο, β-μυρκένιο, β-καρυοφυλλένιο, λιμονένιο και πολυφαινόλες.

Ιστορία και παράδοση
Η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 2.500 χρόνια ως παραδοσιακό ελληνικό φάρμακο για τη θεραπεία αρκετών καταστάσεων, όπως η γαστραλγία και τα πεπτικά έλκη.

Οι πρώτες αναφορές για τη μαστίχα γίνονται από τον Ηρόδοτο (5ος αιώνας π.Χ), ο οποίος αναφέρει ότι οι Έλληνες συνήθιζαν να μασούν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που έρεε από το φλοιό του μαστιχόδεντρου. Η μαστίχα Χίου ήταν η πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου.

Στην αρχαία Ελλάδα επίσης, ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος επισημαίνουν συχνά τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Οι Ρωμαίοι έφτιαχναν από κλαράκια μαστίχας, οδοντογλυφίδες, για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και για να αρωματίζουν την αναπνοή τους.

Μαστίχα: Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-Η μαστίχα θεωρείται ένα εξαιρετικό γιατρικό για τα προβλήματα του στομάχου
-μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποχρεμπτικό και αντιβηχικό
-για την αντιμετώπιση της διάρροιας
-εκτιμάται ως αποτελεσματική για την επούλωση των ελκών, τη θεραπεία δοθιήνων(καλόγερων) και άλλων παθήσεων του δέρματος
-βοηθά στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και την καθαρή αναπνοή
-μπορεί να καταπολεμήσει πολλά παθογόνα βακτήρια όπως παράδειγμα, τα Escherichia Coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis, αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida
-έχει εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
-δρα προληπτικά και ίσως θεραπευτικά κατά της τερηδόνας
-η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος
-παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
-παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης, της λιποπρωτείνης α, ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση (που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία). Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου αποδείχτηκε ότι μπορεί να συμβάλλει εργαστηριακά στην αναστολή της οξείδωσης της “κακής” χοληστερόλης
-ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχύ εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος
-βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας

Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυσικό φάρμακο

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που έλαβε χώρα στο Λονδίνο αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις:

1.δυσπεπτικά προβλήματα
2. δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες». Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η μαστίχα Χίου μειώνει το αίσθημα της πείνας
Η Μαστίχα ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την πείνα σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μασήσετε μαστίχα 1 με 2 ώρες μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Όχι μόνο θα πεινάτε λιγότερο αλλά θα έχετε και αισθητά μειωμένη επιθυμία για γλυκό.


Άλλες χρήσεις

-Η μαστίχα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει κρέμες, βασιλόπιτες και διάφορα γλυκίσματα
-χρησιμοποιείται για την παρασκευή γευστικότατου χωνευτικού λικέρ
-το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων
-χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία
-χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία
-για την παρασκευή οδοντόκρεμας, σαπουνιών κλπ

Παρασκευή – δοσολογία

Χρήση στη ζαχαροπλαστική
Θρυμματίζουμε σε γουδί ή μπλέντερ κομματάκια μαστίχας μαζί με ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη

Χρήση στη μαγειρική
Θρυμματίζουμε σε γουδί ή μπλέντερ κομματάκια μαστίχας μαζί με λίγο αλάτι

Για γαστρεντερικά προβλήματα
Σε ένα μπουκάλι του 1/2 λίτρου νερό, ρίχνουμε 2-3 μέτρια κομμάτια μαστίχας. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα, πίνουμε μέχρι να τελειώσει το νερό. Τα κομματάκια της μαστίχας, μπορούμε να τα μασήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μαστιχόνερο αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για το στομάχι αλλά και για το έντερο.

Συνταγή για το έλκος του στομάχου
Πίνουμε κάθε πρωί 1/2 κ.γ σκόνη μαστίχας με 1/2 ποτήρι νερό για 3 μήνες ή και περισσότερο, αν χρειαστεί.

Στοματικό διάλυμα για πλύσεις
Φτιάξτε ένα αφέψημα, ρίχνοντας 1 κ.γ άνθη καλέντουλας μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Ρίξτε μέσα 10-12 σταγόνες μαστιχέλαιο και κάντε πλύσεις, για να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία.

Μάσημα μαστίχας σαν τσίχλα
Για την καλή υγεία των δοντιών, των ούλων και του στόματός σας, γενικά, συνηθίζετε να μασάτε κομματάκια μαστίχας

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Μαστίχα
-Για να αρωματίσετε το ελαιόλαδό σας, ζεστάνετε 40ml παρθένου ελαιόλαδου με 1/2 κ.γ μαστίχα Χίου μέσα σε ένα μπρίκι, σε χαμηλή φωτιά. Μετά, μεταγγίστε το μείγμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι και αφήστε να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέστε ακόμη100ml ελαιόλαδο. Φυλάξτε το μπουκάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

-Το γνωστό “Βάλσαμο της Ιερουσαλήμ” είναι προϊόν με βάση του κάποια βότανα και δημιουργήθηκε το 1719 από Φραγκισκανούς μοναχούς στο μοναστήρι του Saint Savior, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Μία από τις φόρμουλες που βρέθηκαν στα αρχεία του μοναστηριού αναφέρουν ότι η μαστίχα είναι ένα από τα τέσσερα βασικά συστατικά του “Βάλσαμου της Ιερουσαλήμ”, μαζί με το λιβάνι, το μύρο και την αλόη. Η φόρμουλα αυτή έχει επιβεβαιωμένες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

-Τα σημαντικότερα χωριά στα νότια της Χίου όπου παράγεται η μαστίχα είναι: Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμι, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης.

-Σύμφωνα με τη χριστιανική εκδοχή, ο Θεός ευλόγησε το μαστιχόδεντρο να παράγει μαστίχα, όταν το 250 μ.Χ ο ΄Αγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε από τους Ρωμαίους κατέφυγε στα χωριά της νότιας Χίου και έκατσε κάτω από ένα σχίνο, σοβαρά τρυαματισμένος. Τότε ήταν που το δέντρο, βλέποντας τα δάκρυα του Αγίου Ισιδώρου, άρχισε και αυτό να δακρύζει.

-Το μάσημα της μαστίχας Χίου διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και αυξάνει την έκκριση σάλιου, γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος.

-Μελέτη που έγινε με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο δρα Κωνσταντίνο Ντάμπο στο Σκυλίτσειο γενικό νοσοκομείο Χίου αξιολόγησε την επίδραση της μαστίχας Χίου σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαίωσε δεδομένα που υπήρχαν από το παρελθόν σε πειραματόζωα και τα οποία υποδείκνυαν τη δράση εκχυλισμάτων και ουσιών της μαστίχας, έναντι της αποίκησης αυτού του τόσο σημαντικού στην εμφάνιση του έλκους βακτηριδίου.

Πέρα όμως από τους Έλληνες ερευνητές, μνεία πρέπει να γίνει και στο δρα Farhad U. Huwez, ο οποίος με τρεις δημοσιευμένες μελέτες-αναφορές, εκθειάζει τη δράση της μαστίχας έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και την αναδεικνύει ως θεραπεία για το έλκος (δωδεκαδακτυλικό αλλά και γαστρικό), ακόμα και σε μικρές ποσότητες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

-Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον δρα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη (Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας) και τον καθηγητή Νικόλαο Ανδρικόπουλο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Gastroenterology, έδειξε βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με ήπια έως και μέτρια δραστηριότητα της νόσου Chron (χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως το ορθό), μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου σε μορφή καψουλών για τέσσερις εβδομάδες (δόση 2,2 γρ./ημέρα).

Συνταγή Πανακότα με Μαστίχα
Πανακότα με μαστίχα Χίου και φρέσκια βανίλια. Τη συνταγή είδαμε στο εξαιρετικό βιβλίο Γνωρίστε τα ελληνικά super foods Εκδόσεις Διόπτρα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος ψύξης: 2 ώρες

Για 4 άτομα

Υλικά
200 γραμμάρια γάλα φρέσκο
50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη ή αντίστοιχη στέβια
4 φύλλα ζελατίνης
200 γραμμάρια φυτική κρέμα γάλακτος
1 φρέσκια βανίλια
5 γραμμάρια μαστίχα Χίου σε κόκκους
10 γραμμάρια καστανή ζάχαρη ή στέβια

Εκτέλεση
Σε ένα γουδί τοποθετούμε τους κόκκους μαστίχας μαζί με τα 10 γραμμάρια ζάχαρη και τα κοπανίζουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Η ζάχαρη θα βοηθήσει τη μαστίχα να τριφτεί και να μην κολλάει. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, τη φρέσκια βανίλια και την τριμμένη μαστίχα.

Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Με το σύρμα ζαχαροπλαστικής ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Όταν το μείγμα κρυώσει λίγο το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει, για ώρες. Σερβίρουμε την πανακότα με μαρμελάδα φράουλα.

Προφυλάξεις

Αν και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τη χρήση μαστίχας, ωστόσο, καλό είναι να μη γίνεται υπερβολική χρήση, μιας και αν υπερβάλλουμε στην ποσότητά της, η γεύση της γίνεται πικρή.

enallaktikidrasi
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27248
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Ellaki »

ευχαριστούμε :x :x
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

:x >:d< >:d< >:d<
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18530
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Μάνος »

:romance-heartsthree: :romance-heartsthree: :romance-heartsthree:

Πωπω πόσο μου αρέσει η μαστίχα!!!
Ευχαριστούμε Αλεξάκι μας :romance-kisscheek:
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24519
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από ALEXOULA »

Χαρούπι: Ένα πολύτιμο γλυκαντικό με φαρμακευτικές ιδιότητες


Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τα χαρούπια, λίγοι εκτιμούμε όμως την καταπληκτική αυτή τροφή. Χαρούπι: Ένα πολύτιμο γλυκαντικό με φαρμακευτικές ιδιότητες



Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο, στα αρχαία κεράτιον), είναι ο καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), που είναι ένα αειθαλές, αυτοφυές δέντρο που ευδοκιμεί στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το χαρούπι μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς. Όταν ωριμάζει ξεραίνεται και γίνεται σοκολατί. Παρόλο που σήμερα η λευκή ζάχαρη έχει κυριαρχήσει στην παρασκευή γλυκών, μέχρι και πριν από μερικούς αιώνες ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο ήταν η υγιεινή «σοκολάτα», που φύεται στα δέντρα αυτά.

Αυτή η «σοκολάτα» υποτίθεται ότι τάϊσε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο, τον άσωτο υιό της Παλαιάς Διαθήκης όταν ήταν πεινασμένος και χωρίς χρήματα, αλλά και τα στρατεύματα του Μωάμεθ. Αυτό το φρούτο έσωσε τα παιδιά από τον υποσιτισμό κατά τον Ισπανικό εμφύλιο και βέβαια πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Το χαρούπι είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του.
Αναφορές σε ιατρικά περιοδικά στη δεκαετία του 1950 έδειξαν ότι χαρουπάλευρο αναμεμειγμένο στο γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει τα νήπια να αφομοιώσουν τα γεύματά τους, σταματώντας τη διάρροια. Σύμφωνα με μια μελέτη που αναφέρθηκε στην καναδική Medical Association Journal, από 230 βρέφη με διάρροια, μόνο τρία δεν θεραπεύτηκαν με την προσθήκη σκόνης χαρουπιού στην διατροφή τους.



Το χαρούπι χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας στα ζώα, και για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας στους ανθρώπους. Οι ουσίες πηκτίνη και λιγνίνη που περιέχονται στα χαρούπια όχι μόνο ρυθμίζουν την πέψη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αδρανοποιούν και μεταφέρουν με ασφάλεια έξω από το σώμα βλαβερά στοιχεία (ακόμα και ραδιενεργά σωματίδια).
Γιατί Είναι Σημαντική η Σωστή Πέψη στην Καθολική Υγιεία

Απ΄όσο ξέρω στην Ελλάδα κανείς δεν τα εκμεταλλεύεται,
παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την καλλιέργειά τους. Στην Ιταλία υπάρχουν επίσης πολύ μεγάλες εκτάσεις με χαρουπιές, αλλά εκεί τα χαρούπια δίνουν την πρώτη ύλη για την παρασκευή ενεργού άνθρακα, που χρησιμοποιείται σαν υλικό φίλτρανσης τοξικών και άλλων οργανικών ουσιών.
Όλο και γίνονται βήματα σιγά σιγά: Δυο αδέρφια… είδαν το μέλλον και φύτεψαν αβοκάντο & χαρούπι!

Και κάτι με ιστορικό ενδιαφέρον:
οι σπόροι των χαρουπιών, λόγω του αξιοσημείωτα σταθερού βάρους τους, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα σαν μονάδα μέτρησης βάρους για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους. Έτσι, από την αρχαία ονομασία κεράτιον, προέκυψε και το γνωστό μας καράτι.

Το χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό, όντας γλυκό, αρωματικό και τραγανό.
Το χαρουπάλευρο παράγεται από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης, καθώς και ψήσιμου των λοβών αφού αφαιρεθούν οι σπόροι. Το αλεύρι που προκύπτει προσφέρεται για μια σειρά χρήσεων για όσους έχουν (ξανα) ανακαλύψει τα μυστικά του χαρουπιού.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που μια συνταγή απαιτεί σοκολάτα ή κακάο.
Για να αντικαταστήσετε το κακάο, απλά χρησιμοποιήστε την ίδια ποσότητα χαρουπάλευρου. Το χαρουπάλευρο περιέχει περίπου 50% φυσικά ζάχαρα οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ζάχαρη σε όλα σχεδόν τα προϊόντα άρτου και ζαχαροπλαστικής.

Φυσικά, η χρήση χαρουπάλευρου θα έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να πάρουν χρώμα καφέ -σοκολατί και γεύση που μοιάζει με τη σοκολάτα. Αν δεν θέλετε τη γεύση αυτή, μπορείτε να δοκιμάσετε την ανάμειξη διαφόρων ποσοτήτων χαρουπάλευρου με μέλι για να βρείτε το μίγμα που σας ταιριάζει καλύτερα.

Συνήθως τα χαρούπια χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατο σοκολάτας, αλλά το χαρούπι έχει τη δική του μοναδική γεύση και είναι πολύ ωραίο για ροφήματα, μπάρες με ξηρούς καρπούς, προϊόντα άρτου, ακόμη και ανακατεμένο με μαγειρεμένα φασόλια και σάλτσες μπάρμπεκιου. Τα χαρούπια είναι τόσο διαφορετικά θρεπτικά και χημικά από τη σοκολάτα που οι άνθρωποι με αλλεργία στη σοκολάτα μπορούν να απολαύσουν γλυκά με χαρούπι.

Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής,
και είναι ίσως το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης», δεδομένου ότι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προετοιμασίες. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350 mg ανά 100 gr.

Συγκριτικά, το γάλα – που συχνά θεωρείται ως μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου – περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100 gr, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση του παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος.



Επιπλέον, τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο. Τα χαρούπια περιέχουν περίπου 4% πρωτεΐνη και 76% υδατάνθρακες. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα.

Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου (81 mg ανά 100 gr), και άφθονο κάλιο (800 mg ανά 100 gr). Επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου, και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα.

Το χαρουπάλευρο είναι διαθέσιμο σε κάποια σούπερ μάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Διαβάστε όμως τη συσκευασία γιατί αν και το καθαρό είναι το πιο υγιεινό, συχνά προστίθενται και άλλα συστατικά όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη και το κακάο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για αλλεργικά άτομα να γνωρίζουν ότι το χαρουπάλευρο που αγοράζουν είναι καθαρό. Περιέχει μόνο ίχνη θεοβρωμίνης, της δραστικής διεγερτικής ουσίας που βρίσκεται στη σοκολάτα και το κακάο.

Στα ίδια καταστήματα μπορείτε να βρείτε επίσης και χαρουπόμελο. Χαρούπια ολόκληρα και ωμά μπορείτε να αγοράσετε στην αγορά (έχει σίγουρα στην Ευριπίδου) ή να μαζέψετε το καλοκαίρι σε όλη τη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη. Εγώ έκανα τις ετήσιες προμήθειές μου στα Πούληθρα του Λεωνιδίου, κι έχω όλη τη χρονιά ένα νόστιμο, φυσικό και γλυκό σνακ.


ippokrates-ygeia-diatrofi.blogspot.com
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

:romance-heartstiny:
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Danielli
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 23105
Εγγραφή: 31 Οκτ 2007 4:53 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Danielli »

Είναι πολύ θρεπτικό αλλά δεν τρώγεται το άτιμο. 8-|

Είχα φτιάξει μπισκοτα από χαρουπάλευρο , και όποιος έφαγε τρέχει με την ιδέα μόνο, όπως τη διαφήμιση του listerin.... :)) :)) :)) :))
Όμως και θα στο πω, γιατί είναι βιωμένο, μέσα στην ανοιχτή καρδιά, αλλάζουν όλα και όλοι...
Γιατί η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει
Και αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

:)) :)) :)) :)) :)) :)) :))
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Λιζούλα
Δημοσιεύσεις: 17536
Εγγραφή: 21 Απρ 2010 1:06 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Λιζούλα »

:)) :)) :)) :)) :))

Ευχαριστούμε Αλεξιάκι :romance-heartstiny:
Ας είμαι και ο μόνος ΄Ανθρωπος που πιστεύει στην Δύναμη της Αγάπης, δεν παίρνω ποτέ τον Λόγο μου πίσω...Θα την υπηρετώ, ακόμα κι αν μείνω μόνη και αξιοκατάκριτη από αυτούς που όφειλαν να είναι οι αγαπημένοι μου... ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ!!!!
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18530
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Μάνος »

:)) :)) :))


Ευχαριστούμε Αλεξάκι!
:x :x :x
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24519
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από ALEXOULA »

:)) :)) :)) :)) :))

Παιδάκια αυτό που είναι πολύ καλό είναι το χαρουπόμελο , που μπορεί να αντικαταστήσει το μέλι και έχει πολλά συστατικά αλλά και μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο .
Επίσης και τα παξιμάδια από χαρουπάλευρο είναι πολύ καλά .
Ολα αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή στα βιολογικά . :x @};-
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24519
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από ALEXOULA »

Οι 10 καλύτερες ελληνικές υπερτροφές που αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας

Η ελληνική γη μας προσφέρει απλόχερα τροφές που όχι μόνο είναι θρεπτικές, αλλά έχουν αποδειχθεί και θεραπευτικές. Η χώρα μας θεωρείται μία από τις πλουσιότερες παγκοσμίως σε θέματα βιοποικιλιότητας και εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να την εκμεταλλευτούμε και να απολαύσουμε τους καρπούς της.

Οι 10 καλύτερες ελληνικές υπερτροφές
Ελιές και ελαιόλαδο

Ένα τοπικό φυτό, η ελιά καλλιεργείται στο Αιγαίο από το 2.000 π.Χ. Από τότε ο καρπός και το λάδι της είναι κυρίαρχα στο ελληνικό τραπέζι, στη διατροφή, τη θρησκεία, τη μυθολογία και τη φαρμακευτική. Το ελαιόλαδο ήταν εξαιρετικά σημαντικό στα παλάτια της Κνωσού, των Μυκηνών και στην Πύλο. Ήταν βασικό συστατικό στη μαγειρική. Οι πολυφαινόλες του μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες που πηγάζουν από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α και μέταλλα.

Ταχίνι
Το ταχίνι είναι στενά συνδεδεμένο με τη χριστιανική νηστεία• φτιάχνεται από ψημένο σουσάμι. Μία κουταλιά ταχίνι, ειδικά ολικής αλέσεως, είναι το τέλειο διατροφικό συμπλήρωμα. Αρχικά, τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα: πρόκειται για λιπαρά οξέα που ανεβάζουν το επίπεδο της καλής χοληστερίνης και προστατεύουν την καρδιά.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, σύμπλεγμα βιταμινών Β, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Περιέχει επίσης σελήνιο, ένα από τα κυριότερα όπλα στο αμυντικό σύστημα του οργανισμό κατά του οξειδωτικού στρες.

Μαστίχα
Το μαστιχόδεντρο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στους αρχαίους Έλληνες. Τα «δάκρυά» του χρησιμοποιούνταν για να αρωματίζουν το κρασί. Η μαστίχα Καλλιεργείται εκτενώς στη Χίο και μάλιστα στα νότια κυρίως του νησιού. Οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Το αντιοξειδωτικό του εκχύλισμα προλαμβάνει κατά της διαμόρφωσης αθηρωματικής πλάκας, προστατεύοντας την καρδιά. Οι πολυφαινόλες της μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερίνης στο αίμα. Η συχνή χρήση μαστίχας περιορίζει τη διαμόρφωση οδοντικής πλάκας. Τέλος, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Ανθότυρο
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η γνώση της παρασκευής τυριού περνούσε στους ανθρώπους από τους θεούς του Ολύμπου μέσω του Αριστέα, γιο του Απόλλωνα. Υπάρχουν αναφορές παρασκευής τυριού στα γραπτά του Αριστοτέλη και στις κωμωδίες του Αριστοφάνη, ενώ ο Όμηρος ανέφερε το τυρί συχνά στην Οδύσσεια. Το μαλακό, λευκό ανθότυρο φτιάχνεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας από το τυρόγαλα και την προσθήκη κατσικίσιου ή/και πρόβειου γάλακτος. Έχει ελάχιστο αλάτι και έχει υψηλή διατροφική αξία (πρωτεΐνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο).

Τραχανάς
Σύμφωνα με τη γαστρονομική ιστορία, ο σύγχρονος τραχανάς είναι εξέλιξη μιας μίξης αλευριού και γάλατος που κατανάλωναν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Βυζάντιο και αργότερα, ειδικά μέχρι τα χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία. Ο τραχανάς μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από έναν χρόνο σε δροσερό μέρος. Περιέχει πρωτεΐνη, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο με τη μορφή που ο οργανισμός μας μπορεί εύκολα να απορροφήσει. Περιέχει επίσης καροτενοειδή, όπως λουτεΐνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Μέλι
Το μέλι δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Η ιστορία της μελισσοκομία στην Ελλάδα μετρά πολλά χιλιάδες χρόνια• ανασκαφές στη Φαιστό αποκάλυψαν κεραμικές κυψέλες από τη Μινωική εποχή (3.400 π.Χ.). Το μέλι έχει πάνω από 180 θρεπτικά συστατικά, καλούς υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Σταμναγκάθι
Αυτό το χορταρικό έχει πικρή γεύση και είναι βασικό συστατικό της Κρητικής κουζίνας. Το όνομα προέρχεται από την παλιά συνήθεια των Κρητικών να το τοποθετούν στο στόμιο μιας κανάτας νερού για να προστατεύει το νερό από τα έντομα. Το σταμναγκάθι είναι πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και βιταμινών Α, C και Ε, αλλά και βήτα καροτίνης. Είναι εξαιρετικό τονωτικό και διουρητικό, βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και έχει και ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες.

Κρόκος Κοζάνης
Ή σαφράν. Το σαφράν χρησιμοποιούταν ευρέως στην ιατρική, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες το έπιναν για να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και τον πονοκέφαλο μετά από μέθη. Είναι εξαιρετικά πολύτιμο, καθώς η συγκομιδή και επεξεργασία του γίνεται με το χέρι και χρειάζονται περισσότερες από 75.000 κλωστές ή νημάτια από το άνθος του κρόκου για περίπου 500 γρ. σαφράν. Η μοναδική σύστασή του αποτελεί μια μοναδική προσθήκη στο διατροφικό πρόγραμμά μας.

Ρίγανη
Η ρίγανη είναι σκληρό και ανθεκτικό φυτό και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Την συναντάμε, σε άγρια μορφή, κυρίως σε ηλιόλουστα και πετρώδη εδάφη σε όλη τη Μεσόγειο. Στην αγορά τη βρίσκουμε αποξηραμένη σε διάφορες μορφές (ματσάκια ή μαδημένη μέσα σε γυάλινα ή πλαστικά βαζάκια ή σακουλάκια). Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι είχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση στο ελληνικό τραπέζι. Για την ακρίβεια καταναλώνεται σε όλη τη νότια Μεσόγειο. Το παραδοσιακό Ελληνικό γιαούρτι που έχει την πέτσα από πάνω φτιάχνεται από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα και περιέχει ωφέλιμα βακτήρια για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Περιέχει επίσης πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Β και άλλα.

enallaktikidrasi
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

:x :x :x
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18530
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Μάνος »

:romance-inlove: :romance-inlove: :romance-inlove:
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Δωρουλα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33489
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 4:23 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: ΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ

Δημοσίευση από Δωρουλα »

:romance-heartsthree:
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί


Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι

Επιστροφή στο “ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ”