ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Άβαταρ μέλους
Fotinoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 31518
Εγγραφή: 21 Σεπ 2007 8:38 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Fotinoula »

είναι ένα αγαπημένο βότανο, δεν γνώριζα τις ιδιότητες του, και δεν το είχα συναντήσει ξανά, αν και στην Ελλάδα φύεται μέχρι και στο πλάι το δρόμου, όχι όμως τόσο για τις ιδιότητες του σαν γνώση, όσο για
το με πόση φροντίδα και επούλωση περιποιείται το δέρμα αλλά και εσωτερικά ως
πόσιμο έτσι όπως το αποκαλούν σαν βάλσαμο :x
ήθελα να του αφιερώσω μια ενότητα και βρήκα ευκαιρία O:-)


ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ
HYPERICUM PERFORATUM

Εικόνα



(ΥΠΕΡΙΚΟΝ ΤΟ ΔΙΑΤΡΗΤΟ, σαπθόχορτο, κοψόχορτο, περίκη, λεινόχορτο, χελονόχορτο, βότανο του Αγίου Ιωάννη, St. John’s Wort)

Είναι αυτοφυές (1) φυτό της Ελλάδας, ένα από τα 6.000 είδη που έχουν καταγραφεί και αποτελούν το 50% των αυτοφυών ειδών όλης της Ευρώπης (τα αντίστοιχα της Γερμανίας, με έκταση σχεδόν τριπλάσια είναι 2.700 είδη, της Αγγλίας 1.150 είδη, ενώ η Ισπανία με τετραπλάσια έκταση έχει τον ίδιο αριθμό αυτοφυών ειδών με την Ελλάδα).
Από τα πιο σημαντικά φαρμακευτικά φυτά διεθνώς, καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Βόρειο Αμερική (500.000 στρέμματα μόνο στην Μοντάνα) και στις χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το είδος Hypericum Perforatum απαντάται αυτοφυές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 15 αυτοφυή είδη του γένους Hypericum. Το όνομα σπαθόχορτο προέρχεται από την ιδιότητα του βοτάνου να επουλώνει πληγές από σπαθιά και μεταλλικά αντικείμενα. Παραδοσιακά οι Έλληνες το χρησιμοποιούν από την αρχαιότητα για την επουλωτική αξία του φυτού (εσωτερικά και εξωτερικά) για αυτό και η λέξη βάλσαμο ταυτίζεται με την επούλωση πληγών. Με αυτό εφοδίαζαν οι μανάδες τα παιδιά τους όταν πήγαιναν στον πόλεμο. Τις ιδιότητες αυτές τις γνώριζαν επίσης οι Ρωμαίοι, οι Άραβες και οι Πέρσες. Το όνομα «βότανο του Αγίου Ιωάννη» λέγεται ότι το πήρε από τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή της Ιερουσαλήμ που θεράπευαν με αυτό τις πληγές τους στις μάχες των Σταυροφοριών. Μια άλλη εκδοχή της προέλευσης του ονόματος είναι ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τρεφόταν με αυτό το βότανο που αφθονούσε στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού (οι ακρίδες με τις οποίες τρέφονταν όπως αναφέρει το κείμενο, δεν αφορούν τα έντομα αλλά τις άκρες του φυτού). Τα παλιά βοτανολόγια συχνά το αναφέρουν «tutsan” (Hypericum audroseamum) –υπερικόν το ούλον- από το γαλλικό «tout sain” ή «πανάκεια»(2) και το χρησιμοποιούσαν για κακώσεις και φλεγμονές.

Ο Νίκανδρος(3) και ο Διοσκουρίδης(4) το αναφέρουν ως επουλωτικό των πληγών και τις ισχιαλγίας, ενώ οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι έχει σπουδαίες αντιπυρετικές ιδιότητες.
Το βάλσαμο χρησιμοποίησε ως επουλωτικό και ο Θεόφραστος(5), ο Ματιόλης(6), ο Παράκελσος(7) κ.α.

Οι Έλληνες πίστευαν από παλιά στης επουλωτική του αξία και το χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, ενώ οι Γάλλοι με το έκχυμα του φυτού σε οινόπνευμα παρασκεύαζαν ένα είδος ηδύποτου, την Ratafia. Οι Ελβετοί παρασκευάζουν το περίφημο ερυθρό απόσταγμα «eau de vie rouge”.
Τα ενεργά συστατικά του σπαθόχορτου είναι: Υπερικίνη (16% στα φύλλα)(8), κατεχίνες(9), επικτεχίνη(10), κερκετίνη(11), ρουτίνη(12), φλουρογλυκινολες(13), αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό), πτητικά έλαια, φαινολικά(14), ρητίνες, λουτεολίνη(15), διοπιγενίνη(16), ανθρακοκινόνες(17), καρβονικά οξέα(18), κουμαρίνη(19), καροτονοειδή(20), κεφεΪνικό οξύ(21) και χρωρογενικό οξύ(22).

Για τις παραπάνω δράσεις του συλλέγεται και χρησιμοποιείται εδώ και 2.500 χρόνια από τους Έλληνες με αναμφισβήτητα θεραπευτικά αποτελέσματα χωρίς καμία σοβαρή παρενέργεια, τοξικότητα ή υπερδοσολογία. Ωστόσο σε ορισμένα λεπτά δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας και φωτοδερματίτιδα και εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς. Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί σπάνια και αφορούν ορισμένες περιπτώσεις πολύ υψηλών ημερησίων δόσεων. Πάντως είναι προτιμότερη η εξωτερική χρήση του τις βραδινές ώρες. Η εσωτερική του χρήση γίνεται με το εκχύλισμα(23) σπαθόχορτου (σπαθόλαδο), αφέψημα(24) ή βάμμα(25). Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται παραδοσιακά το σπαθόλαδο για πεπτικά έλκη, διαταραχές πεπτικού, κακοήθη και καρκινώδη έλκη, δυσεντερία και παθήσεις του συκωτιού. Το κλάσμα “amento-flavone” είναι συστατικό του εκχυλίσματος, αντιφλεγμονώδες και μειώνει κατά 90% το άλγος που οφείλεται σε δωδεκαδακτυλίτιδα (φλεγμονή του άνω τμήματος του εντέρου).

Στο εξωτερικό (Ευρώπη και ΗΠΑ) χρησιμοποιείται κατά της κατάθλιψης και των νευρικών διαταραχών. Στις ΗΠΑ μετά από εκπομπή του προγράμματος ABC news τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόχορτο έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό “prozak” (Lasose/Fluoxetine-Αντικαταθλιπτικό φάρμακο, εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης) για ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Ήδη το 1994 στην Γερμανία συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μια διπλή μελέτη με 100 ασθενείς έδειξε ότι το βότανο αυτό είναι αποτελεσματικότερο του diazepam (ισχυρό αντικαταθλιπτικό ψυχοφάρμακο. Επίσης πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η δράση του κατά της κατάθλιψης οφείλεται στο ότι εμποδίζει την επαναπρόσληψη των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη με αποτέλεσμα οι νευροδιαβιβαστές αυτοί να γίνονται πιο διαθέσιμοι στον εγκέφαλο. Η υπερφορίνη (συστατικό του φυτού) ευθύνεται πιθανότατα για την ιδιότητα αυτή. Η ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση του αποδίδονται στα κλάσματα biflavonoid (φλαβονοειδή). Η υπερικίνη μπορεί να δράσει ως ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα. Επίσης το βάλσαμο ανακουφίζει από εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές (Σύνδρομο SAD), βελτιώνει την νευρικότητα, την αϋπνία, βοηθάει τον ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο, προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφαλικού φλοιού από την νόσο Αλτσχάιμερ (σε in vitro έρευνες έχει φανεί ότι το βάλσαμο έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες), ελέγχει την ελαφρά επιληψία, τις αγχώδεις διαταραχές, καθώς και τις διαταραχές σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση (υπερευαισθησία και ανησυχία).

Τέλος, ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες έχει κατά των παθήσεων του αναπνευστικού, χρόνιας κόπωσης, χρόνιας καταρροής, πνευμονικών ενοχλήσεων και κρυολογημάτων.


-------------------------------


1. Αυτοφυές: Φυτό που φυτρώνει μόνο του, χωρίς να το φυτεύουν ή να το σπέρνουν.
2. Πανάκεια: Φάρμακο που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες. Η πανάκεια ήταν ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνική μυθολογίας, συνυφασμένη με την έννοια της θεραπείας (ή Βοτανοθεραπείας), για κάθε ασθένεια.
Φέρεται ως κόρη του Ασκληπιού και Ηπιόνης, αδελφής της Θεάς Υγείας.
Ακόμη και σήμερα κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε νόσο, σωματική, οργανική ή ψυχική, ονομάζεται «πανάκεια»
3. Νίκανδρος ο Κολοφώνιος (2ος αιώνας π.χ.): Έλληνας μαθηματικός, φαρμακοποιός, γεωπόνος, βοτανολόγος, ιατρός και γραμματικός. Διασώζονται ολόκληρα δυο Έργα του. (ΤΑ ΘΗΡΙΑΚΑ – περιγράφει 125 φυτά – και τα ΑΛΕΞΙΦΑΡΜΑΚΑ όπου περιγράφει συνταγές για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων)
4. Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος (40μ.χ.-90μ.χ.): Σημαντικός γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος από την Κιλικία, γνωστός για το πεντάτομο έργου του «ΠΕΡΙ ΥΛΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ», με την μεγαλύτερη επιρροή στην φαρμακολογία μέχρι το 1.600μ.χ. Είχε ιδιαίτερη κλίση στην μελέτη των φυτών και των βοτάνων και μετά το τέλος των ιατρικών σπουδών του στην Τάρσο της Κιλικίας (σημερινή βόρεια Τουρκία). Κοντά στον Άρειο της Ασκληπειάδας σχολής, επιδόθηκε στην έρευνα των φαρμακολογικών ιδιοτήτων πολλών φυτών, ακολουθώντας τον ρωμαϊκό στρατό σε διάφορες μεσογειακές χώρες υπηρετώντας ως γιατρός και έχοντας την ευθύνη περίθαλψης των τραυματιών. Περιέγραψε περισσότερες από 1000 φαρμακευτικές ουσίες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονταν από φυτά. Περιέγραψε ουσίες που είναι σήμερα γνωστές σαν αντισηπτικά, αντιφλεγμονώδη ή αντισυλληπτικά. Το έργο του πρόσφερε ισχυρές βάσεις στην εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης. Πέρα από την αξία του ως ιατρικό εγχειρίδιο, μεγάλης αξίας θεωρείται ο πλούτος των πληροφοριών που παρέχει, για τα φυτά και τα βότανα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
5. Θεόφραστος (371π.χ.-287/5π.χ.) Φιλόσοφος της αρχαιότητας. Θεωρείται συνεχιστής του έργου του Αριστοτέλη, τον οποίο και διαδέχθηκε στην διεύθυνση της περιπατικής σχολής. Γεννήθηκε στην Ερεσό της Λέσβου και μετέβη στην Αθήνα, όπου ασχολήθηκε με την φιλοσοφία ως μαθητής του Πλάτωνα. Μετά τον θάνατο του δασκάλου του, ακολούθησε τον Αριστοτέλη, ο οποίος τον διέκρινε για την φιλομαθεία και την ευφυΐα του, ενώ αργότερα του εμπιστεύτηκε την διεύθυνση της περιπατικής σχολής. Την περίοδο αυτή οι μαθητές του ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ το έργο του είναι ιδιαίτερα πλούσιο, κυρίως όσον αφορά την βοτανική και την ζωολογία. Η «ΠΕΡΙ ΦΥΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» (9 βιβλία) και τα «ΠΕΡΙ ΦΥΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ» (6 βιβλία), αποτελούν μάλλον τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της βοτανικής από την αρχαιότητα μέχρι τον μεσαίωνα.
6. Ματιόλης (Pietro Andrea Gregorio Mattioli) 1501-1577. Γιατρός και φυσιοδύφης γεννημένος στην Σιένα της Ιταλίας. Εξάσκησε την ιατρική σε Ρώμη, Τρέντο και Γκορίτζια σαν προσωπικός φυσίατρος πλήθους ευγενών. Μελέτησε προσεκτικά την βοτανική και περιέγραψε 100 νέα φυτά, ενώ οργάνωσε την θεραπευτική βοτανολογία, βασισμένη στα έργα του Διοσκουρίδη. Έγραφε πλήθος έργων που μεταφράστηκαν στην εποχή του και εκδόθηκαν στο Ιταλικά, Λατινικά, Γερμανικά, Τσέχικα και Γαλλικά.
7. Παράκελσος (Theophrastus Bombastus von Hohenheim) 1493-1541. Γεννήθηκε στην Ελβετία και μεγάλωσε στην Αυστρία. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε ηλικία 17 ετών και τις συμπλήρωσε με το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο Φερράρα. Θεωρείται αννανεωτής της ιατρικής και θεμελιωτής της Ιατροχημείας, ενώ το επιστημονικό του έργο αξιώθηκε μεγάλης τιμής από πολλούς γιατρούς της Γερμανίας και της Γαλλίας, προσδίδοντας του, την προσωνυμία του «Λουθήρου της ιατρικής»
8. ΥΠΕΡΙΚΙΝΗ: Είναι η κόκκινη χρωστική του φυτού. Αντιβιοτικό, βοηθά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού, σε ιστούς μεταξύ του θώρακα και των πνευμόνων, αναστέλλοντας την ανάπτυξη όγκων. Η αποτελεσματικότητα της ενάντια στο καρκίνο, αυξάνεται με την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον έχει επιδείξει αντιιογενείς και αντιφλεγμονόδεις ιδιότητες. Μαζί με την υπερφορίνη (το κύριο ενεργό συστατικό, υπεύθυνο για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του φυτού), συνεργάζονται στην αύξηση των επιπέδων των διαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως τη σεροτονίνη και την νοραδρεναλίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές, διατηρούν την κανονική διάθεση και την συναισθηματική σταθερότητα.
9. ΚΑΤΕΧΙΝΕΣ: Πολύτιμες οργανικές ενώσεις, αντιοξειδωτικές, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά που έχει σαν αποτέλεσμα πρόωρο γήρας και ασθένειες όπως καρδιαγγειακά και καρκίνο. Εντάσσονται στην κατηγορία των φλαβονοειδών και ανήκουν στην οικογένεια φυσικών χημικών ουσιών, που λέγονται φαινόλες. Σχετίζονται με τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το 2006 ερευνητές του Yale University Medicine, μετά από επισκόπηση 100 ερευνών, συμπέραναν ότι το χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, παρά το πολύ υψηλό ποσοστό καπνιστών την Ασία, γνωστό σαν «Ασιατικό παράδοξο», σχετίζεται με την συστηματική κατανάλωση κατεχινών.
10. ΕΠΙΚΑΤΕΧΙΝΗ: Φυσική χημική ουσία που διαθέτει ιδιότητες ενίσχυσης της μνήμης.
11. ΚΕΡΚΕΤΙΝΗ: Η κερκετίνη ή βαλανοκετόνη ανήκει στην τάξη των βιοφλαβονοειδών και είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, προστατεύοντας τον από πιθανές αλλοιώσεις. Λειτουργεί προληπτικά τόσο σε καρδιακές παθήσεις, όσο και σε εγκεφαλικά επεισόδια. Εκτός της προληπτικής της δράσης, βοηθά και στην αντιμετώπιση διαφόρων αλλεργιών ενώ σημαντική είναι και η συμβολής της στην καταπολέμηση του άσθματος, της αλλεργικής καταρροής, της δερματικής κνίδωσης (φαγούρας) και των διάφορων εκζεμάτων του οργανισμού. Τέλος αυξάνει την αντοχή κατά το 15% και λειτουργεί ως φυσική «πολυβιταμίνη» για τον οργανισμό με απλό και φυσικό τρόπο, ενισχύει τις σωματικές λειτουργίες και προστατεύει από το ενοχλητικό αίσθημα της κούρασης.
12. ΡΟΥΤΙΝΗ: Φλαβονοειδές γλυκοσίδιων των Εσπεριδοειδών. Αντιοξειδωτικό που παίζει ρόλο στην αποτροπή ορισμένων μορφών καρκίνου. Δυναμώνει τα αγγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των φλεβικών οιδημάτων στα κάτω άκρα. Η ρουτίνη μπορεί να μειώσει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης και μειώνει επίσης και τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας. Βοηθάει στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων σε περίπτωση αιμορραγίας στην πήξη του αίματος, διορθώνει την ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων των επιτόκων και χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς.
13. ΦΛΟΥΡΟΓΛΥΚΕΝΟΛΗ: Είναι μη ατροπινικό (δεν προκαλεί ξηρότητα), σπασμολυτικό των λείων μυϊκών ινών διαφόρων οργάνων (εντέρου, ουροφόρων και χοληδοφόρων οδών). Προτιμάται σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου.
14. ΦΑΙΝΟΛΙΚΑ ΟΞΕΑ: Φυσικοί παρεμποδιστές οξείδωσης
15. ΛΟΥΤΕΟΛΙΝΗ: Πρωτεΐνη (φλαβόνη), έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για φλεγμονώδη νοσήματα (Dr. Θεοχαρίδης, Πανεπιστήμιο Ταφτς Βοστώνη ΗΠΑ). Τέτοιες ασθένειες είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ημικρανίες, ψωρίαση, αρθρίτιδα, ινομυαλγίες, ψυχογενές άσθμα, ασταθής στηθάγχη, διάμεση κυστίτιδα και σπαστική κολίτιδα (ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων). Επίσης προάγει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και είναι διαμορφωτής του ανοσοποιητικού συστήματος.
16. ΔΙΟΠΙΓΕΝΙΝΗ: Φυσικό οργανικό μόριο της οικογένειας των τερπενοειδών (τριπερτένιο). Στην ομάδα της ανήκουν τα σκουαλένια και τα λεμονοειδή, στα οποία αποδίδονται αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Η διοπιγενίνη ανήκει στην υποομάδα των σαπωνίνων και μοιάζει πολύ με την κορτιζόνη που είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Μελέτες δείχνουν τα ευεργετικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, στον καρκίνο, στην υγεία των οστών και στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.
17. ΑΝΘΡΑΚΟΚΙΝΟΝΕΣ: Ισχυρά παυσίπονα, που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια στα βακτήρια, μύκητες και ιούς.
18. ΚΑΡΒΟΝΙΚΑ ΟΞΕΑ: Δραστικοί «αντιγηραντές». Η χρήση τους από την αρχαιότητα οφείλεται στην γνώση για την αντιμετώπιση και πρόληψη ρυτίδων, δυσχρωμιών, ακμής και ξηροδερμίας.
19. ΚΟΥΜΑΡΙΝΗ (φαινόλη): Φωτοχημική ουσία που εμφανίζει αντιπηκτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
20. ΚΑΡΟΤΟΝΟΕΙΔΗ: Μεγάλη ομάδα χρωστικών ουσιών που μαζί με τις βιταμίνες C και Ε αποτελούν βασικά αντιοξειδωτικά.
21. ΚΑΦΕΙΝΙΚΟ ΟΞΥ: Ανήκει στην ομάδα φαινολικών οξέων. Εμφανίζει αντιμικροβιακή δράση έναντι πολλών παθογόνων βακτηρίων. Από τις ιδιότητες του σημαντική είναι η αντιφλεγμονώδης και κυτταροστατική δράση.
22. ΧΛΩΡΟΓΕΝΙΚΟ ΟΞΥ (GCA): Φυσική οργανική ένωση που ανήκει στην ομάδα των πολυφαινόλων (ταννίνες, λαγνίνες, φλαβονοειδή). Όπως όλες οι πολυφαινόλες έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους χωρίς αλλαγή διατροφής ή αύξησης του επίπεδου φυσικής δραστηριότητας.
23. ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ: Η ουσία (συνήθως σε υγρή μορφή), που απομονώνεται από το μείγμα φυτού και υγρού.
24. ΑΦΕΨΗΜΑ: Το προΐόν του βρασμού μέσα σε νερό, φυτικών φαρμακευτικών ή αρωματικών ουσιών.
25. ΒΑΜΜΑ: Το προΐόν της εμβάπτισης βοτάνων σε αλκοολούχο διάλυμα, συνήθως καθαρό οινόπνευμα, για περίοδο μερικών εβδομάδων.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



 Ν.ΚΑΤΑΡΤΖΗΣ, Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
 ΜΑΛΟΥΠΑ/ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ/ΛΑΖΑΡΗ/ΚΡΙΓΚΑΣ, Καλλιέργεια μεταποίηση και διασφάλιση της ποιότητας των Ελληνικών Α/Φ φυτών
 EDMUD LAUNEDT, Edible and medical pants
 Ρ.ΓΚΟΛΙΟΥ, Μικρή εγκυκλοπαίδεια των βοτάνων
 Β.ΘΑΝΑΣΟΥΛΙΑ, Πρακτικός γιατρός
 X.DORDAS, Semin;ario A/F A.P.U.
 Κ.ΜΠΑΖΑΙΟΣ, 100 βότανα 1.000 θεραπείες
 HERBS SOCIETY’S ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΟΝΤΙ, Πλήρης οδηγός φαρμακευτικών βοτάνων
 HANS FLUCK, Τα φαρμακευτικά βότανα και οι χρήσεις τους
 OGOSAWARA H. / MIDDLETON E.JR, Effect of selected Flavonoids on histamine release (HR) and hydrogen Peroxide generation by human lenkocytes.
 CONSTANT J.ALCOHOL, Ischemic heart disease and the French Paradox. Coron Artery Dis 8:645-649 1997
 KELI JO et al, Dietary Flavonoids, antioxidant, vitamins and insidense of stroke: the Zupthen study. Arch intern Med 147:637-642 1996
 Plarmatone blogsspot.ie
 Science Daily: New Evidence on Effects of Green Coffee Beans in weigh loss

Έρευνα, Γιάννης Μιχαηλίδης
όσο ζούμε σε τούτον τον κόσμο, θα τον Ερωτευόμαστε με όλη μας την Αγνότητα, έτσι ώστε να πάμε στον Θεό γεμάτοι από Αγάπη και όχι γεμάτοι από φόβο... :x
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27248
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Ellaki »

ευχαριστούμε Φωτεινούλα, κι απ' ότι είδα φτιάχνεται εύκολα το λαδάκι του >:d< >:d< >:d< >:d<
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Θοδωράκος
Δημοσιεύσεις: 23391
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 3:37 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Θοδωράκος »

Ευχαριστούμε Φωτεινένιο >:d< >:d< >:d<
Πολέμα και Οραματίσου @};-

Ανοίγω την Καρδιά μου στον Θεό. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Fotinoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 31518
Εγγραφή: 21 Σεπ 2007 8:38 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Fotinoula »

Ellaki έγραψε:ευχαριστούμε Φωτεινούλα, κι απ' ότι είδα φτιάχνεται εύκολα το λαδάκι του >:d< >:d< >:d< >:d<
ναι πανεύκολα! :)
όσο ζούμε σε τούτον τον κόσμο, θα τον Ερωτευόμαστε με όλη μας την Αγνότητα, έτσι ώστε να πάμε στον Θεό γεμάτοι από Αγάπη και όχι γεμάτοι από φόβο... :x
Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24519
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από ALEXOULA »

Τόχω χρησιμοποιήσει το λαδάκι και είναι θεραπευτικό και εύκολο να το φτιάξεις @};-
Ευχαριστούμε Φωτεινούλι μου :* :x :x :x :x
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Δωρουλα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33489
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 4:23 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Δωρουλα »

βάλσαμο πραγματικά και οι κρεμούλες με κεραλοιφή και σπαθόλαδο-βαλσαμόλαδο είναι μοναδικές! :x :x :x ο κατάλογος είναι τεράστιος στο που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε! :x μυικοί πόνοι, καψίματα, εκζέματα, εκδορές! :x
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί


Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29910
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

Ευχαριστούμε Φωτεινούλα >:d< >:d< >:d<
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 25987
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Βικούλα »

Ευχαριστούμε Φωτεινούλι @};- >:d< >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Δεκατριούλης
Δημοσιεύσεις: 4566
Εγγραφή: 29 Ιαν 2011 1:10 pm

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Δεκατριούλης »

Πριν δυόμιση χρόνια ειχα χτυπησει με την μηχανη. Ειχα μια βαθεια πλήγη πίσω από τον αστράγαλο που για τέσσερίς μέρες δεν έκλεινε. Εβαλα επάνω βαλσαμόλαδο και έκλεισε σε μερικες ωρες. Σαν μαγικό.
Επειδή από τότε κάθε φορά, έπαιρνα από φίλους αλλά ποτέ δεν μου έφτανε, καθως και η χρήση του έσωτερικα είναι πολύ καλή, φέτος για πρώτη φορα μάζεψα και εφτιαξα το δικό μου. :)>- :)>-
Κι ας γκρινιάζαν μερικοί μερικοί. :x
Περυσι την είχα πατησει γιατι δεν το ειχα βάλει αμέσως στο λάδι αφού το έκοψα.
Στην Β.Ελλάδα πιθανα να μπορειτε να κοψετε ακόμα.

:x :x :x :x
Ας αφησουμε την κριτική για τους ανθρώπους γύρω μας και ας ακολουθησουμε τον δρόμο που δείχνει η καρδιά μας.
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 25987
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Βικούλα »

O:-) O:-) :x
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
AMALIA
Δημοσιεύσεις: 21571
Εγγραφή: 13 Ιαν 2008 1:14 pm
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από AMALIA »

ευχαριστουμε Φωτεινενια! :x :x :x
Άβαταρ μέλους
Ελενίτσα
Δημοσιεύσεις: 11510
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010 8:35 pm

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Ελενίτσα »

Ευχαριστούμε Φωτεινούλι! :x :x :x
Ο ΄Ανθρωπος δεν έχει απλά την νοημοσύνη του λεξικού, αλλά την Σοφία του θεού…Και για να την εκφράσει, χρειάζεται πρωτίστως να αφοσιωθεί σ’ αυτό που Είναι… B.N.

Είμαι Άνθρωπος! @};-
Άβαταρ μέλους
Annoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33486
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 2:43 pm

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Annoula »

Ευχαριστούμε Φωτεινούλα :x :x >:d< >:d< >:d<
Αν ο Θεός είναι η πρωταρχική Αιτία η Αγάπη θα είναι το αποτέλεσμα
Πατέρα μου/Μητέρα μου, είναι παιδί της Αλήθειας και μόνο αυτή είναι ο δρόμος ο δικός μου προς εσένα
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18530
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Μάνος »

:x :x :x
>:d< >:d< >:d<
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
Elen75
Δημοσιεύσεις: 2052
Εγγραφή: 25 Φεβ 2010 6:36 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Re: ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ-ΥΠΕΡΙΚΟΝ

Δημοσίευση από Elen75 »

:x :x :x :x :x
"Αν θες να γνωρίσεις το Συμπαν, γνωρισε τον Εαυτο Σου"

Επιστροφή στο “ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ”