Μαράκι θα σου πω κάτι, και αν θέλεις το κρατάς, αν θέλεις το πετάς, το αφήνεις...
΄Οπου και να πας, όσες πόρτες και να κλείσεις, όσο μακρυά κι αν φύγεις, τους γονείς σου θα τους κουβαλάς, γιατί΄το θέμα είναι δικό σου! Και δεν θα τους κουβαλάς με αγάπη, αλλά με μίσος, θυμό, πίκρα...
Αυτά τα συναισθήματα είναι δικά σου και θα τα παίρνεις μαζί σου σε κάθε σημαντικό σταθμό στην ζωή σου...Σε κάθε ασθένειά σου...Σε κάθε δάκρυ σου...
Δεν εξετάζω το φαινόμενο της απομάκρυνσης...Ποιός έχει δίκιο, ποιανού ανήκει το σπίτι, ποιός θέλει ανακωχή, ποιούς βάζουν να σε πλησιάσουν...
΄Ολα αυτά, για μένα, είναι μια "περικοκλάδα" που τυλίγει τις σχέσεις των ανθρώπων...
Η ουσία δεν είναι τι σου έκαναν αυτοί, αλλά τι κάνεις εσύ χρόνια τώρα στον εαυτό σου...
Δεν μας αρρωσταίνουν οι συνθήκες της ζωής...Αυτό είναι ένας μύθος, όπως τόσοι άλλοι που μας πλασάρουν στην φτωχή μας εκπαίδευση...Μαζί με χιλιάδες "πρέπει" μαθαίνουμε πως θα γίνουμε και φοβισμένοι άνθρωποι, που θα τρεφόμαστε από τα συναισθήματά μας. Και μέσα σ' αυτήν την λειτουργία, έχουμε τάχα και έναν νου, που αντί να μας βοηθά, μας ελέγχει...
Ελέγχει τον ύπνο μας, το ξύπνιο μας, την ώρα της ηρεμίας μας, την ώρα της ανησυχίας μας, το δίκαιο μας, την αδικία μας, τον φόβο και την αγάπη που έχουμε, την ευαισθησία μας, την ανάγκη μας...
΄Εχει άποψη για τα πάντα, εκτός από τον Εαυτό του...Πάντα βρίσκει δικαιολογίες για να συνεχίσει αυτό το φρικτό παιχνίδι που τον έμαθαν να παίζει...Κάποιος άλλος, κάποιοι άλλοι, φταίνε για την δυστυχία του...
Ε, όχι Μαράκι...Δεν φταίνε οι άλλοι! Μέχρι ένα σημείο, είναι δικαιολογημένοι, γιατί κι αυτοί τόσα ξέρουν, τόσα κάνουν...
Κάποτε έλεγα ότι φταίνε οι γονείς μου για όλα...Δεν ήθελα, όπως κι εσύ, να τους δω...Σε κάποια όμως πιο βαθιά ανίχνευση του εαυτού μου, είδα ότι τα συναισθήματά μου δεν είχαν ωριμάσει, απλά με είχαν γεράσει...Στα 30 μου ήμουν ήδη γριά...Αλλά τα συναισθήματα ήταν παιδικά...Είχαν παραμείνει στην ηλικία των 5, των 6, των 7, των 8....
Και έκλαψα πικρά γι' αυτό που είχα κάνει στον Εαυτό μου!!
Εκλαψα για την ανάγκη μου να γίνω αποδεκτή από αυτούς, για την ανάγκη μου να προσπαθώ να κρύβω τις ανάγκες μου από τον ίδιο μου τον Εαυτό, και να γίνομαι "μαχητής" στην ζωή μου, παρ' όλα αυτά αυτή να είνάι χάλια...
Είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό στους ανθρώπους...
Είναι φυσικό να βλέπουν μόνο τα γεγονότα, τις κατηγορίες, τις πιέσεις, τις κρυφές και τις φανερές αδικίες...
Εδώ ολόκληρο θεό τον έντυσαν με συμπεριφορά, οι άλλοι θα τους ξέφευγαν?
Μαράκι, πάρε χρόνό σου είπα...
΄Οχι για να καταλάβεις τι σου λέω εγώ, αλλά για να μάθεις τον Εαυτό σου...Γιατί αλλιώς, ότι και να γίνει στις σχέσεις σου με τους γονείς σου, θα είναι μόνο κάτι επιφανειακό που ίσως σε ησυχάσει, μέσα σου όμως θα έχεις φουρτούνα.
Και η ασθένεια δεν έρχεται από την επιφάνεια, αλλά από το βάθος!
Ακόμα και αν σου πουν ότι έχεις δίκιο, ακόμα και αν σου ζητήσουν συγνώμη, χωρίς να το εννοούν, και ησυχάσουν για πάντα με ότι εσύ θεωρείς ότι σου κάνουν άδικο και πιεστικό, ακόμα και τότε, το ανώριμο συναίσθημα θα σε πιέζει ασφυχτικά, πατώντας σε ένα παρελθόν που δεν έχεις παρά σαν νοητική ανάμνηση μέσα σου, χωρίς καν να γνωρίζεις την βία των συναισθημάτων που υπάρχει μέσα σ' αυτές τις παιδικές μνήμες!
Πρέπει να το έχεις καταλάβει ότι οι άνθρωποι απλά μεγαλώνουν χωρίς να ωριμάζουν...
Γι' αυτό σου είπα πάρε τον χρόνο σου...
Να μάθεις ποιός είναι ο Εαυτός σου, να μάθεις τις αληθινές σου ανάγκες, όχι αυτές που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά αυτές που έχει ένας ΄Ανθρωπος που βιώνει την Ζωή του ουσιαστικά και ώριμα, με πλήρη συνείδηση...
Σε όλη αυτήν την διαδικασία, οι γονείς σου ας είναι αυτό που είναι...
Γιατί το επόμενο μυστικό που θα σου αποκαλύψω είναι ότι κανέναν δεν μπορούμε να αλλάξουμε, παρά μόνο τον εαυτό μας!
΄Οτι και να κάνουμε, όπως και να το κάνουμε, ο κόσμος γύρω μας θα είναι ίδιος με τον κόσμο μέσα μας...
Και ας λέμε ότι είμαστε διαφορετικοί...
Για να είμαστε διαφορετικοί, χρειάζεται πρώτα να βρούμε τις ομοιότητες, να τις νιώσουμε και να μεταλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει σε εμάς...και όχι στους άλλους!
Αν θέλεις ο κόσμος σου να είναι δίκαιος και γεμάτος αγάπη, αν θέλεις ειρήνη μέσα σου και έξω σου, ο μόνος που θα σε βοηθήσει είναι ο Εαυτός σου, ολόκληρος και όχι η συμπεριφορά των άλλων...
Με πάρα πολύ αγάπη και κατανόηση για σένα!