ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

ολιστική θεραπεία
και ο ρόλος της
επίγνωσης σ' αυτήν
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88472
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Vasoula »

Κοιταξα στην ενότητα Θεραπεία και είδα ότι δεν είχαμε γράψει τίποτα για την Νο 1 απειλή της εποχής...

Κρίση πανικού...

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που καταγράφει τα συμπτώματα και δίνει και τρόπους να ξεπεράσουμε αυτό ΄το δυσάρεστο γεγονός...

Η κρίση πανικού είναι στενά συνδεδεμένη με τον φόβο θανάτου, και είναι πολύ πιθανόν να έχει καταγραφεί μέσα στην υποσυνείδητη μνήμη μας κάτι που μας προκάλεσε τρόμο σε κάποια στιγμή στην ζωή μας και που μας προκαλεί συνεχώς άγχος, και έρχεται στην επιφάνεια με την μορφή πανικού, όταν ψυχικά βιώνουμε αυτό το κάτι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε...Μπορεί να είναι η μοναξιά, αν βρεθήκαμε κάποια στιγμή μόνοι μας σαν παιδιά και τρομάξαμε...Ή μπορεί να είναι ο θάνατος ενός πολύ αγαπημένου προσώπου που τραυμάτισε το νευρικό μας σύστημα και άφησε τρύπες για το βίωμα του πανικού...Μπορεί να είναι μια ασθένεια που μας απειλεί ή μπορεί να είναι αυτή η αίσθηση του "είμαι αβοήθητος" μετά από έναν επίπονο χωρισμό...Μπορεί να είναι ένας σεξουαλικός βιασμός ή μια κακοποίηση που μας άφησε ένα διαρκές άγχος για την ασφάλειά μας μέσα στην Ζωή...Όλες αυτές οι μνήμες είναι ζωντανές στον ασυνείδητο τομέα και είμαστε επιρρεπείς στην κρίση, αν ξαφνικά βιώσουμε μια κατάσταση που μας θυμίζει εκείνες τις συνθήκες που είχαμε βιώσει στο τότε, ακόμα και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια...
Το ότι θάβουμε τα τραύματα μας, δεν σημαίνει ότι έχουν θεραπευτεί με τον χρόνο...Είναι ζωντανά και πάντα εν δυνάμει η απειλή στην καθημερινή μας ζωή...

Μπορεί να είναι αρκετή μια λέξη ή μια δύσκολη κατάσταση για να πυροδοτήσει αυτήν την μνήμη και να φέρει στο προσκήνιο τον φόβο θανάτου...
Σήμερα αυτή η οικονομική αστάθεια που συμβαίνει, μπορεί να φέρει συνεχείς κρίση πανικού σε άτομα ευαίσθητα στο θέμα της επιβίωσης. Το να μην έχουν αγαθά, δημιουργεί προϋποθέσεις στα άτομα αυτά να βιώνουν ένα συνεχές άγχος και έλλειψη συναισθηματικής ασφάλειας, που είναι ότι καλύτερο για την εμφάνιση της κρίσης πανικού.
Το νευρικό σύστημα είναι αδύναμο και το έχουμε εξαντλήσει με το συνεχές άγχος και τον συνεχή έλεγχο, οπότε γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις επιδράσεις των ασυνείδητων συναισθημάτων και καταγραφών...


@};- @};- @};- @};-



Τι είναι και πως αντιμετωπίζουμε μια κρίση πανικού; Χρήσιμος οδηγός


Εικόνα

Και ξαφνικά εκεί που κάθεστε ήρεμοι, νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει σαν τρελή, δυσκολεύεστε στην αναπνοή, τα μέλη σας βαραίνουν, νιώθετε σαν να σας ρίχνουν παγωμένο νερό στην πλάτη, ιδρώνετε, το άγχος σας καταλαμβάνει και οι κακές σκέψεις πλημμυρίζουν το μυαλό σας. Νιώθετε απροστάτευτοι, τρέμετε και πιστεύετε ότι κάτι άσχημο θα σας συμβεί. Μπορεί και να περνάτε μια κρίση πανικού. Στο επιστημονικό κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσετε τι ακριβώς είναι η κρίσεις πανικού και πως μπορούμε να τις μετριάσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε.

Του Εμμανουήλ Πολυζόπουλου, Ψυχιάτρου, Ψυχοθεραπευτή

Μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν το σώμα σας βιώνει μια απροσδόκητη, απρόσμενη εγρήγορση και έντονα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Μπορεί να αισθανθείτε έντονο φόβο, ανησυχία και άγχος. Εκτός από αυτά τα συναισθήματα, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε σωματικά συμπτώματα όπως:



- ναυτία

- εφίδρωση

- τρόμος

- μια αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα (αίσθημα παλμών)

- ισχυρός φόβος ότι σας συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό στην Υγεία σας, ότι πάθατε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

- έντονος φόβος ότι "χάνετε το μυαλό σας" και τρελαίνεστε.

Ο αριθμός των προσβολών πανικού που έχετε θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μία ή δύο προσβολές (κρίσεις) κάθε μήνα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλές μέσα σε μια εβδομάδα.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές και έντονες, αλλά δεν είναι επικίνδυνες για την σωματική ή ψυχική υγεία. Μια επίθεση πανικού δεν θα σας προκαλέσει οποιαδήποτε σωματική βλάβη και είναι απίθανο να πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο, αν είχατε μια κρίση πανικού. Επίσης φυσικά, οι κρίσεις πανικού δεν θα σας τρελάνουν!...

Πόσο συχνή είναι η διαταραχή πανικού;

Τουλάχιστον ένα άτομο στα 10 εμπειρίες περιστασιακές κρίσεις πανικού, που συνήθως προκαλείται από ένα αγχωτικό γεγονός.

Περίπου ένα άτομο στα 100 έχει διαταραχή πανικού. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν για πρώτη φορά τη διαταραχή όταν είναι περίπου στην ηλικία των 20-25. Η κατάσταση είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

Μερικοί άνθρωποι έχουν κρίσεις πανικού για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μια φοβία των κλειστών χώρων (κλειστοφοβία) και να εκδηλώνονται κρίσεις πανικού όταν βρίσκονται σε ένα κλειστό χώρο.

Ενώ τα περισσότερα άτομα με φοβίες οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ό, τι προκαλεί τον φόβο τους, οι κρίσεις πανικού των ατόμων με διαταραχή πανικού συνήθως προκαλούνται χωρίς προειδοποίηση. Για τα άτομα με διαταραχή πανικού, μια κρίση πανικού φαίνεται συχνά να συμβαίνει χωρίς κανέναν προφανή λόγο.

Ως εκ τούτου, η διάγνωση της διαταραχής πανικού θα γίνει μόνο αν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες κρίσεις πανικού και αν αυτές οι κρίσεις, ακολουθούνται από ένα τουλάχιστον μήνα συνεχούς ανησυχίας ή ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κρίσεων.

Τι την προκαλεί;

Όπως συμβαίνει με πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας, η ακριβής αιτία της διαταραχής πανικού δεν είναι πλήρως κατανοητή. Θεωρείται ότι διαταραχή πανικού προκαλείται πιθανώς από έναν συνδυασμό φυσικών (σωματικών) και ψυχολογικών παραγόντων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο κύριος στόχος της θεραπείας για τη διαταραχή πανικού είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρίσεων πανικού που έχετε και να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Οι δύο κύριοι τύποι θεραπείας για τη διαταραχή πανικού είναι ψυχολογική θεραπεία (ψυχοθεραπεία) και φαρμακευτική αγωγή. Εάν έχετε συμπτώματα της διαταραχής άγχους ή πανικού, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ο ειδικός ιατρός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ψυχίατρος. Η διάγνωση της διαταραχής πανικού θα γίνει αν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες κρίσεις πανικού που ακολουθούνται από τουλάχιστον ένα μήνα συνεχούς άγχους ή ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο νέων κρίσεων. Αυτό λέγεται «άγχος προσμονής» και είναι από τα πολύ ενοχλητικά και επίμονα συμπτώματα.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αυτοβοήθειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού.

Μερικές από αυτές τις τεχνικές που αναφέρονται παρακάτω:

- Μείνε εκεί που είσαι

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μείνετε εκεί που είστε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα, οπότε ίσως χρειαστεί να διακόψετε μια δραστηριότητα (όπως οδήγηση) που απαιτεί έντονη προσοχή και προσήλωση.

- Εστίαση

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι τρομακτικές σκέψεις και αισθήσεις είναι ένα σημάδι του πανικού και τελικά θα περάσουν. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού είναι σημαντικό για σας να επικεντρωθείτε σε κάτι που δεν είναι απειλητικό, όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι σας, ή τα ψώνια σας σε ένα σούπερ μάρκετ.

- Αργή βαθιά αναπνοή

Αν έχετε μια κρίση πανικού, να προσπαθήσετε να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Τα συναισθήματά σας από τον πανικό και το άγχος μπορεί να επιδεινωθούν εάν αναπνέετε πολύ γρήγορα. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην αργή, βαθιά αναπνοή, μετρώντας αργά (για παράδειγμα έως το τρία) σε κάθε αναπνοή μέσα και έξω (εισπνοή-εκπνοή).

- "Πολεμήστε" τους φόβους σας

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, προσπαθήστε να παρατηρήσετε τι είναι αυτό που φοβάστε και αμφισβητήστε το. Μπορείτε να επιτύχετε αυτό υπενθυμίζοντας συνεχώς στον εαυτό σας ότι αυτό που φοβάστε δεν είναι πραγματικό και ότι θα περάσει σε λίγα λεπτά.

- "Δημιουργική οπτικοποίηση"

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, πολλά πράγματα μπορούν να περνάνε από το μυαλό σας. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται για την καταστροφή, ή ακόμα και θάνατο. Αντί να αφήσετε τη φαντασία σας να εστιάσει σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στις θετικές εικόνες. Σκεφτείτε ένα μέρος ή μια κατάσταση που σας κάνει να νιώθετε ήσυχος/η, χαλαρός/η ή άνετα. Μόλις πετύχετε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας, προσπαθήστε να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτήν. Θα σας βοηθήσει με το να σας αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση που βιώνετε και μπορεί επίσης να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των συμπτωμάτων σας.

Σκεπτόμενος θετικά μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν έχετε συνηθίσει να σκέφτεστε αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω καταστάσεων της καθημερινότητας. Η "Δημιουργική οπτικοποίηση" είναι μια τεχνική που θα μπορούσατε να εξασκήσετε και σε διαστήματα ηρεμίας στην καθημερινότητα σας και με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε σταδιακά θετικές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε για τον εαυτό σας και τους άλλους.

- Μην "πολεμάτε" με την κρίση πανικού!

Προσπαθώντας να αντισταθείτε στην κρίση και διαπιστώνοντας ότι δεν είστε σε θέση να το κάνετε, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του άγχους και πανικού.

Αντ 'αυτού, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι παρόλη την σφοδρή ενόχληση και τα συμπτώματα σας η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι η κρίση σας θα έχει σύντομα ένα τέλος και αφήστε την να περάσει από μόνη της.

- Χαλάρωση

Εάν έχετε διαταραχή πανικού, μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς άγχος για το πότε θα έρθει η επόμενη κρίση (άγχος προσμονής). Μαθαίνοντας να χαλαρώνετε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και την ένταση, και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τις κρίσεις πανικού σας, όταν αυτές συμβαίνουν. Εκτός από την αναγκαία ψυχιατρική και ψυχολογική παρέμβαση στην διαταραχή πανικού, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι συμπληρωματικές θεραπείες, όπως μασάζ και αρωματοθεραπεία, γιόγκα κλπ τους βοηθούν να χαλαρώσουν. Μπορείτε να δοκιμάσετε, επίσης, ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού και να συμβάλουν και αυτές στη μείωση των συμπτωμάτων σας.

- Άσκηση

Η τακτική άσκηση, θα σας βοηθήσει να την καταπολέμηση του στρες και την ένταση. Αν δεν έχετε άλλα σοβαρά προβλήματα Υγείας που να το απαγορεύουν, θα πρέπει να έχετε ως στόχο να τουλάχιστον 30 λεπτά έντονης άσκησης και τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Πηγαίνοντας π.χ. ένα γρήγορο περπάτημα ή περπάτημα σε ελαφρά ανηφορικό έδαφος, είναι καλά παραδείγματα έντονης άσκησης. Ωστόσο, αν δεν έχετε ασκηθεί στο παρελθόν, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για μια εκτίμηση, πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

- Δίαιτα

Ασταθή επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση μιας κρίσης πανικού. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, τρώτε τακτικά και να αποφεύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών. Αποφύγετε την πολύ καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα, διότι μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση κρίσεων πανικού.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι οι κρίσεις πανικού, αλλά και η Διαταραχή Πανικού, είναι εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμες καταστάσεις και γι' αυτό αναζητήστε ψυχιατρική βοήθεια έγκαιρα. Οι καταστάσεις αυτές, ακόμα και αν τελικά δεν είναι καθόλου επικίνδυνες για την ψυχική και σωματική ακεραιότητα του ατόμου, είναι πάρα πολύ ενοχλητικές και κάνουν το άτομο να δυσλειτουργεί και να υποφέρει. Η έγκαιρη ψυχιατρική βοήθεια, θα σας απαλλάξει σύντομα από τα συμπτώματα σας και θα σας επαναφέρει σύντομα σε μια καλά λειτουργική καθημερινότητα.

phgh:iatropedia.gr

http://www.notianews.gr/index.php/ygeia ... digos.html" onclick="window.open(this.href);return false;
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29912
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

Ευχαριστούμε Βασούλα >:d< >:d< >:d<
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Ιωαννάκι
Δημοσιεύσεις: 17532
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2010 10:53 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Ιωαννάκι »

Βασουλα ευχαριστουμε, πολυ ενδιαφερον :x >:d< >:d<
Θυμάμαι-Πιστεύω-Ζω :romance-heartbeating:
Όσο μακρύτερα ο Θεός, τόσο μακρύτερα πηγαίνω... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μπεττουλα
Δημοσιεύσεις: 6425
Εγγραφή: 03 Οκτ 2011 12:22 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Μπεττουλα »

@};- >:d< >:d< >:d<
Η εσωτερική σπουδαιότητα του ανθρώπου είναι το Φως που τον ακολουθεί, όπου και να βρίσκεται...Να πολεμάει γι' αυτήν την σπουδαιότητα είναι το ζητούμενο
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 25987
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Βικούλα »

Ευχαριστούμε Βασούλα @};- :x >:d< >:d< >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
celestial
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 20 Μάιος 2014 1:38 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από celestial »

Ωραίο άρθρο! :sunny:

Τις περιγράφει έτσι όπως είναι.

Νομίζω ότι χωράει εδώ και η δική μου εμπειρία.
Είναι ο τρόπος που κατάλαβα πώς λειτουργούν και ίσως κάποιοι βοηθηθούν!
Και για να πώ βασικά ότι γίνεται,δεν είναι αδύνατον!!!!

Αρχικά για εμένα υπάρχει μια βασική αιτία του μπλοκαρίσματος:δεν θέλω να κοιτάξω κατάματα αυτό που φοβάμαι γιαυτό και βγαίνει σε ανύποπτο χρόνο σαν κρίση πανικού.
Είναι μια αποφυγή της αλήθειας.Φοβάμαι να πονέσω.Όσο αποφεύγω να δώ το κομμάτι μου που πονάει τόσο δεν εκτονώνεται-θεραπεύεται αλλά αντίθετα συσσωρεύεται κι άλλος φόβος και το "μπλοκάρισμα" γίνεται χειρότερο.Και βγαίνει μετά σε πανικό για άσχετα πράγματα.
Γνωρίζω βέβαια τους λόγους,τα γεγονότα:μια κακοποιητική σχέση σε συνδιασμό με εξάρτηση και κατάχρηση από μια ουσία αγχολυτική(ας το θέσω έτσι) και σε μεγαλύτερο βάθος γονείς που πάντα ήξεραν ποιό ήταν το καλύτερο για εμένα.Με λίγα λόγια.
Αλλά οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στα γεγονότα καθ'ευτά αλλά σ'αυτά που κρύβονται πίσω από τα γεγονότα.Στο τί ποιότητες φέρω μέσα μου που με οδήγησαν στο να κάνω τις επιλογές που έκανα,στο να βλέπω τα πράγματα με τον ένα τρόπο και όχι με τον άλλο κτλ.
Στο πώς διαμορφώθηκαν οι ποιότητες αυτές.

Στη δική μου την πορεία κάποια στιγμή κατάλαβα πώς δε γινόταν άλλο να ζώ με τον πανικό και το πήρα και απόφαση να μη ζώ έτσι.Το πήρα απόφαση βέβαια δε σημαίνει πως το έχω καταφέρει.Και ναί ήταν η πιό δύσκολη απόφαση της ζωής μου.Να καταλάβω και να με δώ.
Ζώ με αυτές πολλά χρόνια ,6-7 και πριν 2 χρόνια κατάλαβα τί ακριβώς είναι ο πανικός σαν εκδήλωση,σαν σύμπτωμα αλλά πρόσφατα κατάλαβα το μηχανισμό λειτουργίας πίσω από τον πανικό(όπως λειτουργεί σε εμένα τουλάχιστον)και αποφάσισα να τελειώνω μια και καλή.
Και η αφορμή να πάρω την απόφαση ήταν η αγάπη!Ήταν ότι δεν ήθελα ο πανικός και φόβος μου να ζήσω να χαλάσουν την όμορφη σχέση που έχω τώρα.Η για να το πώ ακριβώς όπως βγαίνει από την καρδιά μου,η σχέση μου μου ξυπνά μνήμες ενός αιώνιου τόπου που ζεί εντός μου ,του τόπου που βρίσκω την έμπνευσή μου που βλέπω τον εαυτό μου στην αγνή ύπαρξη.Κάπως έτσι.
Και επειδή οχι μόνο δεν θέλω να τη γεμίσω αρνητικότητα αλλά να της προσφέρω φως,έχω ένα ισχυρότατο κίνητρο.

Δύο χρόνια τις παλεύω κοιτάζοντας εξωτερικά και σε 5 μήνες πού τις επεξεργάζομαι εσωτερικά έχω αλλάξει εντελώς! .Δεν είναι εύκολο.Βασικά είναι πολύ δύσκολο.Αλλά τώρα είμαι κοντά στην κάθαρση,αυτό το ξέρω.
Από το σύμπτωμα του πανικού εννοώ,για να μην υπάρξει παρεξήγηση.Απλά ξέρω ότι μπορώ και χωρίς αυτό,κατάλαβα ότι δεν υπάρχει κάτι που να φοβάμαι τόσο πολύ.

Και χρόνο πήρε,και πισογυρίσματα είχα και απογοητεύσεις και εμπειρίες να γίνομαι ολόκληρη θυμός ή θλίψη αλλά και μια θέληση να αλλάξει αυτό.
Προσεύχομαι και πολύ.Άνοιξα στο Θείο,που μετά την εμπειρία αυτής της πρώτης σχέσεις είχα κλείσει σα στρείδι.
Σιγά σιγά ανοίγει η καρδία μου,μέχρι που είχα και κάποιες εκλάμψεις της απόλυτης αγάπης!Έιχα μια γεύση της αίσθησης της παλιννόστησης!Και δεν το αλλάζω με τίποτα αυτό.

Τελικά χωρίς όοοοολα αυτά που έζησα δεν θα ήμουν εδώ.
Και εάν και εσείς παθαίνεται κρίσεις πανικού και δεν ξέρετε από που να πιαστείτε ,πραγματικά το λέω με το χέρι στην καρδιά, εστιάστε την πρόθεσή σας στη θεραπεία.Το σώμα συνηθίζει σε βλαπτικούς μηχανισμούς αλλά ο εαυτός μας ακούει την πρόθεσή μας.Χωρίς κριτική εμπειστευθείτε τους εαυτούς σας ότι θα βρούν τη λύση πού το χαομένο μυαλό στον πανικό δεν μπορεί.Και αν η δική μου ιστορία δεν ταιρίαζει με τη δική σας ,είναι γιατί είναι προσωπική δική μου και καμμία άλλη λύση δε θα σας ικανοποιήσει πέρα από αυτή που θα σας δώσει ο εαυτός σας

:x >:d<

when the morning gather the rainbow,want you to know i'm a rainbow too!
Άβαταρ μέλους
celestial
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 20 Μάιος 2014 1:38 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από celestial »

Ουφ,τα ειπα και ξαλαφρωσα!!!

Αλλά πήρα φόρα και ξέχασα να πώ ευχαριστώ! :sunny: >:d<

(και τώρα που το ξαναβλέπω ελπίζω να μην παραπήρα φόρα και να βγήκαν μπούρδες) :oops:
when the morning gather the rainbow,want you to know i'm a rainbow too!
Άβαταρ μέλους
ARTYADIS
Δημοσιεύσεις: 14369
Εγγραφή: 24 Μαρ 2009 12:36 pm
Τοποθεσία: Universe

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από ARTYADIS »

Celestial τι είναι αυτά που λες? Συγκινήθηκα πάρα πολύ και σκέφτηκα τι όμορφα που περιγράφεις την δική σου εμπειρία! Θέλει πραγματικά θέληση και θάρρος να θεραπευτείς κι εσύ απ' ότι φαίνεται έχεις εμβαθύνει πολύ στην εσωτερική σου θεραπεία!

Χαίρομαι πάρα πολύ για σένα! Ποιο είναι το μικρό σου όνομα? Α, και κάτι που ήθελα να σε ρωτήσω, αυτό τι σημαίνει?
Έιχα μια γεύση της αίσθησης της παλιννόστησης!Και δεν το αλλάζω με τίποτα αυτό.
Θέλεις να το εξηγήσεις? >:d< >:d<
Όταν δεν υφίστανται κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν, τότε το να υπάρχεις απλώς σ' αυτόν τον κόσμο μέσα στο σώμα σου, είναι η υψηλότερη κατάκτηση!
________________
Πολέμα και Οραματίσου!
Άβαταρ μέλους
Ιωαννάκι
Δημοσιεύσεις: 17532
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2010 10:53 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Ιωαννάκι »

Υπεροχο μοιρασμα, Celestial, σε ευχαριστω :x :x :x >:d< >:d< >:d<
Θυμάμαι-Πιστεύω-Ζω :romance-heartbeating:
Όσο μακρύτερα ο Θεός, τόσο μακρύτερα πηγαίνω... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
VasilisM
Δημοσιεύσεις: 8049
Εγγραφή: 27 Φεβ 2009 2:55 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από VasilisM »

Celestial ευχαριστούμε για μοίρασμα σου!!

Ο κόσμος μας ομορφαίνει, όταν αποφασίσουμε να τον δούμε ως τέτοιο O:-) :x

>:d< >:d< >:d< >:d< >:d<
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 25987
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Βικούλα »

celestial ευχαριστούμε, πολύ ομορφο το μοίρασμά σου @};- >:d< >:d< >:d< >:d< >:d<
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88472
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Vasoula »

τι όμορφο να ανοίγουμε την ψυχή μας...

Σε ευχαριστούμε καρδούλα >:d< >:d< >:d< >:d< >:d< >:d< >:d<
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Ταρούλα
Δημοσιεύσεις: 29912
Εγγραφή: 16 Αύγ 2011 6:45 pm

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Ταρούλα »

Celestial σε ευχαριστούμε για μοίρασμα σου >:d< >:d< >:d<
Η μόνη βεβαιότητα που μπορείς να έχεις στην ζωή σου είναι μόνο μέσα στην Πίστη, πως ό,τι έρθει, πάντα το Πνεύμα θα δρα εντός σου... Η καρδιά φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής... Β.Ν. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Fotinoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 31518
Εγγραφή: 21 Σεπ 2007 8:38 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από Fotinoula »

καρδούλα όμορφη @};- :cry: :x
σε ευχαριστούμε πολύ για το μοίρασμα σου @};-
όσο ζούμε σε τούτον τον κόσμο, θα τον Ερωτευόμαστε με όλη μας την Αγνότητα, έτσι ώστε να πάμε στον Θεό γεμάτοι από Αγάπη και όχι γεμάτοι από φόβο... :x
Άβαταρ μέλους
ksan8oula
Δημοσιεύσεις: 2667
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2008 6:54 pm
Τοποθεσία: Κρητη

Re: ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση από ksan8oula »

Κατανοώντας τις κρίσεις πανικού

Ανάμεσα στις αγχώδεις διαταραχές εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν οι κρίσεις πανικού.

Η ετυμολογία της λέξης πανικός προέρχεται από τον Πάνα, τον τραγοπόδαρο Θεό, κι αυτός με τη σειρά του συνδέεται με την πανίδα (ως προστάτης της αλλά και ως σύμβολο της γενετικής δύναμης της ζωής). Η σύνδεση με τον Πάνα δικαιολογείται από το ότι ο Πάνας στη μυθολογία είχε συνδεθεί με το ανεξέλεγκτο και τον τρόμο. Ήδη από τη γέννησή του τρόμαξε η μητέρα του και τον εγκατέλειψε. Στην πορεία συνδέθηκε με τον Διόνυσο και τις Νύμφες ενώ στη μάχη του Μαραθώνα βοήθησε τους Έλληνες να αποτρέψουν τους Πέρσες με τις ιαχές του "Παν, Παν, Παν" από τις οποίες έντρομοι έσπευσαν να υποχωρήσουν.

Ο κλινικός όρος «κρίση πανικού» χρησιμοποιείται για να ορίσει την ιδιαίτερη ψυχική και σωματική κατάσταση που έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
-Τρόμος θανάτου (του ίδιου του ατόμου ή κάποιου οικείου του).
-Αίσθηση απώλειας ελέγχου.
-Ταχυπαλμία
-Εφίδρωση
-Δύσπνοια
-Τρεμούλιασμα
-Κράμπες
-Φόβος τρέλας
-Αίσθηση ότι θα επέλθει λιποθυμία.
Δεν είναι απαραίτητο να βρεθούν όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί, τέσσερα είναι αρκετά για να μιλήσουμε για κρίση πανικού. Η διάρκεια της κρίσης ποικίλλει από μερικά λεπτά ως κάποιες ώρες. Αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις μέσα σε ένα μήνα, τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού.
Φυσικά, για να μιλήσουμε για κρίση πανικού πρέπει να αποκλεισθεί κάθε άλλη κλινική διάγνωση, όπως έμφραγμα, στηθάγχη κλπ. Αυτό όμως γίνεται συνήθως από την πρώτη κιόλας φορά που κάποιος βρεθεί σε κρίση πανικού, καθώς οδηγείται εσπευσμένα στο νοσοκομείο γιατί αντιλαμβάνεται ότι κάτι πάρα πολύ σοβαρό του συμβαίνει.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 4% του πληθυσμού υποφέρει από διαταραχή πανικού. Εντούτοις, τελευταία φαίνεται το ποσοστό αυτό να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται το άγχος λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών (κρίση, ανεργία, ανασφάλεια στην εργασία κλπ).

Η πρώτη κρίση πανικού εμφανίζεται συνήθως όταν ο άνθρωπος βρίσκεται κάπου μόνος, ή μόνος ανάμεσα σε αγνώστους ή σε πλήθος (π.χ. όταν οδηγεί, στο Super Market, σε μια συναυλία κλπ).
Το κυριότερο χαρακτηριστικό, πλην του τρόμου που κατακλύζει, είναι η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου. Από την άλλη, το άτομο καταλαμβάνει τεράστιο κόπο για να πείσει τον εαυτό του με καθησυχαστικές σκέψεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ψυχική εξουθένωση από το μεγάλο ξόδεμα ψυχικής ενέργειας που συνοδεύει αυτές τις προσπάθειες.

Παρόλο που έχουμε και σωματικές εκδηλώσεις, οι κρίσεις πανικού διαφέρουν από τα άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Οι διαφορές αυτές έχουν να κάνουν τόσο με το ιστορικό τους όσο και με δομικά στοιχεία προσωπικότητας.
Μολονότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, στα ιστορικά των ανθρώπων που πάρχουν από διαταραχή πανικού βλέπουμε ένα κοινό στοιχείο:

Πρόκειται για μία εμπειρία, ένα βίωμα, στο οποίο συμμμετείχαν τόσο οι ίδιοι είτε ως πρωταγωνιστές, είτε ως μάρτυρες, είτε ως αποδέκτες των επιπτώσεων.

Το γεγονός αυτό συνέβη σε προγενέστερη περίοδο (στην παιδική ή εφηβική ηλικία) και χαρακτηρίζεται απ΄ το ότι ήταν αιφνίδιο, ξαφνικό και άρα μη ελεγχόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το γεγονός αυτό συνδέεται με το θάνατο κάποιου πολύ κοντινού ανθρώπου (με τον οποίο υπήρχε σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό ταύτιση)ή με απειλή θανάτου.

Μετά καθώς ο ψυχισμός έχει άμυνες, ο άνθρωπος «ξεχνιέται». Δεν ξεχνά το γεγονός, αλλά απωθεί την σπουδαιότητα που είχε αυτό στον ψυχισμό του.

Φαίνεται να είναι υπό αυτή την έννοια μία μεταγενέστερη συνέπεια ενός σοκ που έχει παραμείνει ανεπεξέργαστη.

Η συμπεριφορά που αναπτύσσεται μετά από αυτό διακατέχεται από την υπερβολική επιθυμία για έλεγχο σε κάθε σχεδόν πτυχή της ζωής. Γιαυτό και σπάνια εμφανίζονται κρίσεις πανικού όταν όλα βαίνουν σε μια ρουτίνα, μια κανονικότητα, όπου λίγο πολύ τα πράγματα είναι προβλέψιμα. Αντίθετα, πολύ συχνά οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται στην περίοδο των διακοπών, ή του σαββατοκύριακου. Κι αυτό, τόσο γιατί διακόπτεται η ρουτίνα, όσο και γιατί χαμηλώνει ο «Θόρυβος» που προέρχεται από τις πολλές ασχολίες που έχει η σύγχρονη καθημερινότητα κι ο άνθρωπος βρίσκεται σε μία κατάσταση μεγαλύτερης ησυχίας (από την απουσία υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων).

Απ’την άλλη, μία κοινή βάση όλων όσων πάσχουν από κρίσεις πανικού είναι ότι (αυτό)χαρακατηρίζονται ως αγχώδεις.

Το άγχος είναι, θα λέγαμε, ο φόβος ότι κάτι κακό θα συμβεί στο μέλλον, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα.Έτσι, η περίοδος που εμφανίζεται η πρώτη κρίση πανικού είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται είτε ως μεταβατική (για το άτομο) είτε χαρακτηρίζεται από γεγονότα που αυξάνουν το άγχος.

Συνέπειες (ή «δευτερογενή οφέλη» σύμφωνα με τον κλινικό όρο) της διαταραχής πανικού που βιώνεται πολύ επώδυνα από τον άνθρωπο, είναι η αποφυγή των συνθηκών που έχουν συνδεθεί με τις κρίσεις πανικού. Έτσι, για παράδειγμα, αποφεύγει να είναι μόνος και επιθυμεί πάντα την παρέα κάποιου, ώστε να αισθάνεται ασφαλής με την ιδέα ότι αν πάθει κάτι ο άλλος θα τον σώσει, ή δεν πάει ξανά στο σούπερ μάρκετ κι αναγκάζεται να το κάνει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας κλπ.

Το αποτέλεσμα όμως μακροπρόθεσμα είναι ότι αναπτύσσεται ή εκδηλώνεται μια τάση εξάρτησης από τους σημαντικούς άλλους και συνήθως αυτό έχει αντίχτυπο στην προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξή του.!!!!
Κανείς δεν θα σου απαντήσει τι είναι αλήθεια, γιατί αυτό που θα σου πει είναι μόνο η δικιά του!Βάσω Νικολοπούλου

Επιστροφή στο “ΘΕΡΑΠΕΙΑ”