Με ρωτάει αν είναι θεμιτό οι δάσκαλοι του ρέικι να συνδυάζουν το ρέικι με άλλα συστήματα, όπως κρυστάλλους, αύρα-σώμα, αγγέλους κλπ.
Επειδή αναφέρει την λέξη "θεμιτό", ίσως με διευκολύνει να απαντήσω ότι ο συνδυασμός αφορά μόνο την προσωπική ανάπτυξη του κάθε ανθρώπου και κανέναν άλλον.
΄Οταν κάποιος έρχεται για να μυηθεί στο ρέικι, χρειάζεται να ανταποκριθούμε στην επιθυμια του γι' αυτό και να διδάξουμε ρέικι.
Αν ο προσωπικός μας δρόμος έχει περάσει και από άλλα συστήματα, που χρειαστήκαμε για την ανάπτυξή μας, αυτό δεν αφορά κανέναν άλλον, εκτός από εμάς.
Γνωρίζοντας ότι ο κάθε άνθρωπος έχει έναν προσωπικό δρόμο, με βάση τον οποίον κάνει και τις επιλογές του, το θεωρώ αθέμιτο, από την θέση του εκπαιδευτή, να φορτώνουμε στον αγνό αναζητητή "εργαλεία" που ίσως δεν χρειάζεται και δεν μας έχει ζητήσει...
Από την άλλη μεριά, η παραδοσιακή διδασκαλία του ρέικι δεν εμπεριέχει ούτε κρυστάλλους, ούτε αγγέλους, έτσι οτιδήποτε δοθεί σαν διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, χρειάζεται να αποδομηθεί από την διδασκαλία του ρέικι και να γίνει σε προσωπικές συζητήσεις, σε κάποιο διάλειμμα του σεμιναρίου, αν και εφ' όσον υπάρξει ερώτηση σχετική.
Είναι πολύ όμορφος ο δρόμος της σύνθεσης για την προσωπική μας ανάπτυξη, αλλά θα προτιμούσα να είμαι συνεπής σ' αυτό που ορίζω ότι κάνω...΄Οταν, λοιπόν, καλούμαι να μιλήσω για το ρέικι, θα μιλήσω για το ρέικι...
Οτιδήποτε άλλο φέρω μέσα μου σαν εσωτερική γνώση, είναι για τον προσωπικό μου δρόμο ανάπτυξης και απλά μπορώ μόνο να το μοιραστώ και όχι να το διδάξω...
Φυσικά αυτή είναι μόνο η δική μου άποψη!