Social media και εθισμός

Άβαταρ μέλους
Θοδωράκος
Δημοσιεύσεις: 23467
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 3:37 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Social media και εθισμός

Δημοσίευση από Θοδωράκος »

Ένα ζήτημα που συναντάω συχνά να αναφέρεται σε διάφορα βιντεάκια που βλέπω στο Youtube, αφορά την ζημιά που κάνουν τα social media μέσω του εθισμού. Για την ακρίβεια, η έκφραση που χρησιμοποιούν είναι "εθισμό στην ντοπαμίνη μέσω τον social media" - αλλά από την μία υπάρχουν και απόψεις που διαφωνούν με αυτό, από την άλλη θα χρειαστεί να ανοίξουμε σε επιστημονικά ζητήματα βιολογίας, οπότε καλύτερα να την αφήσουμε απ'έξω αυτήν.

Το θέμα συνοψίζεται ως εξής: οι εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τα social media, έχουν με τα χρόνια αναπτύξει πανίσχυρους αλγόριθμους, που αποφασίζουν κάθε δευτερόλεπτο πιο θα είναι το επόμενο post που θα σου δείξουν, είτε από κάποιον φίλο, είτε τα λεγόμενα "προτεινόμενα", είτε από διαφημίσεις. Η εντολή που έχει ο αλγόριθμος αυτός είναι πολύ απλή: "κάνε τον χρήστη να μην μπορεί να ξεκολλήσει από την πλατφόρμα μας". Οι ώρες που περνάει κανείς "σκρολάροντας" στα social και αλληλεπιδρώντας μαζί τους, είναι ο "χρυσός" τους. Όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσα περισσότερα δεδομένα μπορούν να συλλέξουν (από το που κάνουμε like, μέχρι το πόσα δευτερόλεπτα κοιτάμε μία φωτογραφία - ναι, το μετράνε και αυτό). Με την σειρά τους, αυτά χρησιμοποιούνται ως κριτήρια για πιο εξατομικευμένες διαφημίσεις, που με την σειρά τους θα εμφανιστούν, και που οι διαφημιζόμενοι θα πληρώνουν για αυτές. Αν υποθέσουμε ότι αρχικά τα social ήταν για επικοινωνία, τώρα μέσω της μεγιστοποίησης του κέρδους, έχουν μετατραπεί σε μία παγκόσμια διαφημιστική πλατφόρμα.

Ο αλγόριθμος αυτός μαθαίνει συνεχώς, μελετά, ερευνά, κάνει δοκιμές, για τον κάθε έναν χρήστη ξεχωριστά, αλλά και διασταυρώνοντας δεδομένα μεταξύ χρηστών. Αν πχ στον χρήστη Α αρέσουν τα Χ και Ψ, τότε στον χρήστη Β που αρέσει το Χ, θα δοκιμάσει να "πετάξει" και το Ψ, να δει αν του αρέσει και αυτουνού αυτό. Αν πχ στο messanger μιλήσεις με έναν φίλο σου για φακές, μέσα σε δευτερόλεπτα σου βγάζει "προτεινόμενα" άρθρα για συνταγές με φακές (βιωμένο αυτό). Ένας φίλος σου που έχεις συχνή αλληλεπίδραση αναζήτησε στο διαδίκτυο για ένα προϊόν; Θα σου πετάξει και σένα σχετικές διαφημίσεις. Και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα, που έχουμε βιώσει πιστεύω όλοι μας.

Το ότι η εντολή που έχει πάρει αυτός ο αλγόριθμος, το "να μην ξεκολλάς", δημιουργεί εξάρτηση, είναι προφανές. Ουσιαστικά αυτός είναι ο σκοπός του. Μάλιστα, σε μία παρουσίαση της εταιρίας meta (που έχει τα facebook, instagram, και watsapp), που προοριζόταν για τους εργαζομένους αλλά διέρρευσε, δείχνει ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουν πολύ καλά ότι δημιουργούν εξάρτηση, αλλά και πολλά προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και "εικόνας του σώματος" (body image) κυρίως σε εφήβους, και κυρίως σε κοπέλες - ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις ακόμα και κατάθλιψης. Το να περιμένουμε να ενδιαφερθούν για αυτό, με την έννοια του να περιορίσουν το φαινόμενο αυτό, είναι εντελώς οξύμωρο.

Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο του tik-tok, ήρθε στο προσκήνιο και το φορμά με τα σύντομα βίντεο. Διαρκούν 20 - 30 δευτερόλεπτα, συνήθως είναι αστεία, και η πλατφόρμα τα παρουσιάζει κατά εκατοντάδες και χιλιάδες. Η επιτυχία στην διάδοσή του, έκανε και τις άλλες πλατφόρμες να το υιοθετήσουν (αν και, σχολιασμός, δεν αποδίδουν οικονομικά, οπότε ήδη προσπαθούν κάπως να το μαζέψουν - το ότι δε το tik-tok με τόση εξάπλωση εξακολουθεί και έχει ζημιές αντί για κέρδη, μπορεί να δημιουργήσει άλλων ειδών προβληματισμούς...). Το θέμα είναι ότι ο κόσμος φαίνεται να έχει συνηθήσει αυτήν την μικρή διάρκεια των 20-30 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα το "εύρος προσοχής" (attention span) να έχει μειωθεί αρκετά. Με άλλα λόγια, ο κόσμος βαριέται να παρακολουθήσει κάτι με πιο μεγάλη διάρκεια, σε βαθμό του να δυσκολεύεται να κρατήσει την συγκέντρωσή του σε αυτό. Η "ικανοποίηση" από το βίντεο που βλέπουν, πρέπει να έρθει άμεσα.

Συνοψίζοντας, που μας φέρνει αυτό: άνθρωποι "κολλημένοι" σε κινητά, που "σκρολάρουν" ατελείωτα, και περιμένουν γρήγορη "ικανοποίηση". Και αυτό, αφήνοντας απ'έξω ζητήματα επιβεβαίωσης μέσα από likes, καρδούλες, κλπ. Και είναι έτσι δομημένο το σύστημα των πλατφορμών, που μπορείς να "χαθείς" σε αυτές με τις ώρες... Μέσα σε φανταχτερές εικόνες, "κοσμοϊστορικές" ειδήσεις, αστείες γατούλες, influencers και life coaches, και ό,τι άλλο, που είναι σχεδιασμένο να σου τραβάει άμεσα την προσοχή, και σου σερβίρεται από έναν αλγόριθμο, με σκοπό να σε κρατήσει εντός.

Και υπάρχουν συζητήσεις κατά πόσο αυτό επηρεάζει και την γενικότερη ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Σε θέματα υπομονής, κοινωνικότητας, αφοσίωσης, ρυθμών, μακροπρόθεσμων στόχων...

Άραγε, τα social media παραμένουν "social" ("κοινωνικά"); Η οδηγούν σε περισσότερη απομόνωση;

Η επικοινωνία είναι κάτι που καλλιεργείται, μαθαίνεται. Να ακούς τον άλλον, να τον νιώθεις, να του μιλάς... Χρειάζεται χρόνος, αφοσίωση, ενδιαφέρον. Λίγο πιο χαλαρούς ρυθμούς, ίσως. Και τα social media, με το "πανδαιμόνιο" των ερεθισμάτων, φτάνουν να μην είναι τελικά τόσο φιλόξενα για κάτι τέτοιο.

Η δυνατότητα επαφής με όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η υπηρεσία που μας προσφέρουν. Το "νόμισμα" που πληρώνουμε, είναι αρχικά ο χρόνος παραμονής μας σε αυτά, και μετέπειτα τα προσωπικά μας δεδομένα. Άρα χρειάζεται προσοχή, γνώση του κινδύνου, και αίσθηση του μέτρου - όπως και σε τόσα άλλα πράγματα στην ζωή μας.

:romance-heartbeating: :romance-heartbeating:
Πολέμα και Οραματίσου @};-

Ανοίγω την Καρδιά μου στον Θεό. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 18614
Εγγραφή: 05 Μαρ 2014 8:10 am

Re: Social media και εθισμός

Δημοσίευση από Μάνος »

Πόσο αλήθεια είναι όλα όσα γράφεις Θοδωράκο μου…!
Δυστυχώς η στις μέρες μας το βίντεο έχει μεγάλη δύναμη!!! Φύγαμε πια από την εικόνα… Καλά, νομίζω πως είναι περιττό να αναφερθώ στο κείμενο… Ποιός θα σταθεί να διαβάσει;;;
Λυπάμαι μόνο για τις νεότερες γενιές που έχει γίνει το κινητό / τάμπλετ προέκταση του χεριού τους (όχι οτι οι μεγαλύτερες πάνε πίσω)

Το θέμα είναι πως οι μεγαλύτερες γενιές έχουν ζήσει το πως είναι η καθημερινότητα χωρίς κινητό, αλλά μάλλον το έχουν ξεχάσει… Έχουν ενταχθεί τόσο γρήγορα στις νέες συνθήκες…
Είπαμε… το βίντεο έχει μεγάλη δύναμη…

:-( :-( :-(
Εικόνα

Αγάπη είναι να με αφήνεις να σε αγγίξω,
να με ακούς, ακόμα και όταν δεν μιλάω,
να με βλέπεις, ακόμα και όταν δεν είμαι δίπλα σου...
Άβαταρ μέλους
ALEXOULA
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 24609
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2007 9:04 pm

Re: Social media και εθισμός

Δημοσίευση από ALEXOULA »

Θα συμφωνήσω μαζί σας σαυτά που μοιράζεστε και από όσα παρατηρώ ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα social συμβαίνει ολοένα και συχνότερα και επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια.
Και μάλιστα αρχίζει σε πολύ μικρή ηλικία των παιδιών και αν οι γονείς δεν το προλάβουν στην αρχή του να βάλουν κανόνες , τα παιδιά γίνονται εθισμένοι ενήλικες και τα αποτελέσματα αυτού του εθισμού δύσκολα αντιμετωπίζονται.
Το διαδίκτυο έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, έχει γίνει πια μέρος της της σύγχρονης ζωής,
αλλά η κακή του χρήση έχει και σημαντικά μειονεκτήματα , που οδηγεί σταδιακά σε διαφορων λογιών εθισμούς.
Οι οθόνες και οι συσκεύες γίνονται τόσο απαραίτητες , που οι άνθρωποι δεν ζουν πραγματικά , η ζωή αποκόπτεται από την πραγματικότητα και συμβαίνει μέσα από αυτές , δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για οτιδήποτε άλλο και αυτό είναι τόσο εθιστικό που αν προσπαθήσουν να σταματήσουν παθαίνουν στέρηση .
Γιαυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην χρήση , απαραίτητη είναι η πρόληψη, οι γονείς πρώτοι να προσέξουν , υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι να προφυλάξουν τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν , να βάλουν όρια , να τα διδάξουν και να τα βάλουν στην πραγματική ζωή .
Αν ενδιαφέρονται θα βρουν πολλούς τρόπους :x @};-
Γι' αυτό που πολεμάς είναι μόνο η εξέλιξή σου...Εκεί στον κάθετο άξονα...γιατί όταν αυτός ολοκληρωθεί, ο πόλεμος μετά, στον οριζόντιο, γίνεται αρμονία, ειρήνη και πληρότητα

__________________________________________________________
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Δεκατριούλης
Δημοσιεύσεις: 4576
Εγγραφή: 29 Ιαν 2011 1:10 pm

Re: Social media και εθισμός

Δημοσίευση από Δεκατριούλης »

Πολύ πολυ ενδιαφέρον θέμα! Θα διαβάσω με ησυχία και θα γράψω κι εγω :romance-heartstiny: :x @};-
Ας αφησουμε την κριτική για τους ανθρώπους γύρω μας και ας ακολουθησουμε τον δρόμο που δείχνει η καρδιά μας.
Άβαταρ μέλους
Δωρουλα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33540
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 4:23 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Social media και εθισμός

Δημοσίευση από Δωρουλα »

Το θέμα είναι ότι ο κόσμος φαίνεται να έχει συνηθήσει αυτήν την μικρή διάρκεια των 20-30 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα το "εύρος προσοχής" (attention span) να έχει μειωθεί αρκετά. Με άλλα λόγια, ο κόσμος βαριέται να παρακολουθήσει κάτι με πιο μεγάλη διάρκεια, σε βαθμό του να δυσκολεύεται να κρατήσει την συγκέντρωσή του σε αυτό. Η "ικανοποίηση" από το βίντεο που βλέπουν, πρέπει να έρθει άμεσα.
Πω πω Θοδωράκο, το άρθρο εξηγεί πολύ απλά και κατανοητά όλο αυτό που συμβαίνει με τα social τα τελευταία χρόνια. Θα σταθώ πιο πολύ στο παραπάνω απόσπασμα που αφορά κυρίως τα νέα παιδιά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει όλο αυτό στην μάθηση και την εκπαίδευση. Παρατειρείται πολύ τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά και την πανδημία, όπου λόγω συνθηκών ωθήθηκαν τα παιδιά σε ακόμα περισσότερη χρήση των social και σε εκπαιδευτικές on line πλατφόρμες, να καταβάλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια, μέχρι και άρνηση να καταπιαστούν με την τριβή ενός κειμένου, να το διαβάσουν, να το κατανοήσουν, να γίνει αυτό που λέμε μελέτη πάνω σε αυτό.

Και δεν φτάνει που η κοινωνία βρίσκεται γενικότερα σε μια φάση "fast track"να το πούμε, στα πάντα, στο φαγητό της, στους ρυθμούς της δουλειάς και των υποχρεώσεων για τους ενήλικες, είναι πολυ λυπηρό αντί η νέα γενιά, που είναι στην κατάλληλη ηλικία να το μάθει να επιτρέπει τον χρόνο, το χώρο για κατανόηση και ουσιαστική δουλειά όχι μόνο στη μάθηση, να οδηγείται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά. Και δυστυχώς παρατηρούνται τέτοια επίπεδα εθισμού, που ακόμα και μέσα σε μια τάξη ο μαθητής χρειάζεται να κάνει μεγάλη προσπάθεια, να μην σποσπάται απο το κινητό του.

:x :x :x
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί


Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Annoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33566
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 2:43 pm

Re: Social media και εθισμός

Δημοσίευση από Annoula »

Και όχι μόνο στα νέα παιδιά. Αλλά και στους ενήλικες. Διαμορφώνει μια εντελώς στρεβλή πραγματικότητα και πρέπει να υπάρχει μεγάλη διάκριση και μέτρο. Αυτό το ένιωσα με το τικ τοκ, όπου για να το εξερευνήσω να δω τι παίζει έβλεπα αρκετά βιντεάκια. Έβλεπα μια εντελώς διαφορετική πραγματικοτητα και λέω δεν μπορεί σε άλλο κόσμο ζούμε και αυτό είναι επικίνδυνο. Αυτό όμως που δεν είχα το νου μου αλλά το ανακάλυψα είναι ότι μετά από λίγο καιρό ξίνιζα μέσα μου όταν έπρεπε να δω ένα μεγάλο βιντεάκι. Και λέω ώπα γιατί ξινίζεις; πάντα έβλεπες και δεν είχες πρόβλημα τι άλλαξε τώρα; και εκεί είδα πόσο μπορεί αυτό το σύντομο βίντεο μπορεί να σου αλλάξει τον τρόπο επεξεργασίας της πληροφορίας. @};-
Αν ο Θεός είναι η πρωταρχική Αιτία η Αγάπη θα είναι το αποτέλεσμα
Πατέρα μου/Μητέρα μου, είναι παιδί της Αλήθειας και μόνο αυτή είναι ο δρόμος ο δικός μου προς εσένα
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27313
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Re: Social media και εθισμός

Δημοσίευση από Ellaki »

Γιαυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην χρήση , απαραίτητη είναι η πρόληψη, οι γονείς πρώτοι να προσέξουν , υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι να προφυλάξουν τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν , να βάλουν όρια , να τα διδάξουν και να τα βάλουν στην πραγματική ζωή .
Τον Ιούλιο πήγα 4 ημέρες διακοπές σε παραθαλάσσιο χωριό στο οποίο ήταν και πολλές οικογένειες. Το βράδυ έτρωγα έξω.
Κάθε βράδυ λοιπόν έβλεπα τους γονείς να δίνουν ένα κινητό ή ένα τάμπλετ στα μικρά παιδιά για να τους αφήνουν στην ησυχία τους.
Ηταν ένα παιδάκι που μόλις και περπατούσε. Το έβαλαν στο καρότσι και του έδωσαν το τάμπλετ. Στο άλλο κοριτσάκι που ήταν στην παρέα, πεντάχρονο μάλλον, έδωσαν το κινητό και το τάιζαν στο στόμα για να μην χάσει το παιχνίδι. :-(
Τι να περιμένεις από τέτοιους γονείς. Και οι περισσότεροι είναι έτσι. :-(
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Δεκατριούλης
Δημοσιεύσεις: 4576
Εγγραφή: 29 Ιαν 2011 1:10 pm

Re: Social media και εθισμός

Δημοσίευση από Δεκατριούλης »

Το θέμα που εβαλε ο Θοδωράκος με αγγιξε γιατί εκτός απο το κοινωνικό ενδιαφέρον με απασχολεί και προσωπικά. Νομίζω ότι "ξοδευω" πολλές ωρες στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δικτυα με το κινητό ή με τον η/υ. Οταν πάω διακοπές κλείνω συνήθως το κινητό και σίγουρα την πρόσβαση στο διαδίκτυο και μοιάζει σαν να ζω μια άλλη ζωή.
Η συζητηση εδω ελπίζω να γίνει η αφορμη να είμαι πιο συνειδητός στην χρήση και στην μη χρήση.
Τα χρώματα , η διαρκής κίνηση, τα κείμενα και τα βιντεάκια σου δίνουν μια αίσθηση ενδιαφέρουσας ζωής. Πάντα κάτι συμβαίνει, πάντα κάτι έχεις να δεις. Μετά όμως όταν πάω να θυμηθώ τι διαβασα ή ακόμα χειρότερα, έστω που διάβασα κάτι, τα πράγματα με την μνήμη σκουραίνουν.
Οι αργές κινήσεις, η συνείδηση των ενεργειών έχει εξαφανιστεί. Και οι ώρες περνάνε χωρίς να τις τιμάω.
Ας αφησουμε την κριτική για τους ανθρώπους γύρω μας και ας ακολουθησουμε τον δρόμο που δείχνει η καρδιά μας.

Επιστροφή στο “ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”