Ενοχές και ασθένεια

ολιστική θεραπεία
και ο ρόλος της
επίγνωσης σ' αυτήν
Άβαταρ μέλους
Sofoula
Δημοσιεύσεις: 8248
Εγγραφή: 09 Φεβ 2010 12:08 pm
Τοποθεσία: Quinto sol

Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Sofoula »

Με αφορμή το παρακάτω άρθρο, θα ήθελα τις απόψεις σας σχετικά με την συμβολή των ενοχών στην ασθένεια.

Σε όλους όσους έχουν έρθει σε επαφή με τις ολιστικές θεραπείες, είναι λίγο πολύ γνωστό (έστω και ως νοητική γνώση) πως το συναίσθημα επιδρά έντονα και στις άλλες εκφράσεις της ζωής μας. Και οι ενοχές είναι από τα δύσκολα προς διαχείριση συναισθήματα. Ανακατεμένα με ντροπή και φόβο, συχνά πάνε στην άκρη... Και μας τρώνε από μέσα...

Θα ξεκινήσω λοιπόν με αυτό το άρθρο, που αναφέρεται στα πολύ πραγματικά και άμεσα θέματα που αφορούν την ενοχή και την ασθένεια... Όταν πλέον η ασθένεια έχει εκδηλωθεί και φαίνεται ως τιμωρία.

Η συμβολή της ενοχής στην ασθένεια

Συντάκτης: Μαρία Λασσιθιωτάκη (Μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου ΑΜ 378)
Πηγή: http://www.healthierworld.gr" onclick="window.open(this.href);return false;




Και ποιός δεν έχει δεχθεί ένοχα ένα καταιγισμό ανακριτικών ερωτήσεων, σχετικών με καταχρήσεις, από τους φίλους ή τους γιατρούς αμέσως μετά από τη διάγνωση μιας ανίατης ή σοβαρής αρρώστιας;
Πολύ συχνά δέκτες αυτών των ερωτήσεων, γίνονται και ασθενείς που ποτέ δεν κάπνισαν και ποτέ δεν έκαναν καταχρήσεις, αναγκασμένοι κι αυτοί να απολογηθούν.

Ο ασθενής νιώθει ενοχή από το βάρος του στίγματος του «πρότερου μη έντιμου βίου», κάνει έτσι κι αλλιώς τυραννικές σκέψεις μετάνοιας για τα λάθη του του και επιπλέον έχει και την κριτική του περιβάλλοντος, τη στιγμή που το μόνο που χρειάζεται είναι συμπαράσταση.Ενοχή ως μέσον χειραγώγησης
Η αλήθεια είναι ότι μας χειραγωγούν όταν μας υποδεικνύουν πιεστικά τον τρόπο υγιεινής ζωής, όταν αναλαμβάνουν να μας υπενθυμίζουν «είδες τι έπαθες που δεν πρόσεχες, θέλεις να πάθεις χειρότερα;»

Η ενοχή έχει στενή σχέση με τις θρησκευτικές αναπαραστάσεις γύρω από την τιμωρία της ηδονήςστη ζωή. Η αρρώστια είναι μια μη ηθική ένδειξη στη ζωή ενός ανθρώπου και έτσι έχει καταγραφεί στους περισσότερους ασθενείς: «τιμωρούμαι για τα λάθη μου, για την αδυναμία μου να διαφυλάξω τη ζωή που μου χαρίστηκε».Αντίθετα με τον ασθενή, ο υγιής άνθρωπος απολαμβάνει μια ηθική καταξίωση, λαμβάνει την θρησκευτική και κοινωνική ανταμοιβή του, επειδή όχι μόνο δεν «αμάρτησε» αλλά κατάφερε να περιορίσει τις καταχρήσεις και τις “αμαρτωλές” ηδονικές αναζητήσεις. Κάπνισμα, λιπαρά, τηγανητά, ζάχαρη, σοκολάτα και γυμναστική κάθονται στο εδώλιο μαζί με τον ασθενή, απαγγέλλεται ένα κατηγορητήριο για τον αναστρέψιμο ή μη αναστρέψιμο ολέθριο τρόπο ζωής. Το κατηγορητήριο, αν και δεν είναι ολωσδιόλου ψέμα, είναι τελείως περιττό αφυπνίζει την ενοχή και καταλήγει να είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για την πρόγνωση και την πορεία μιας ασθένειας.Η διάγνωση μιας δύσκολης ασθένειας είναι η αρχή μιας πένθιμης ψυχικής διαδικασίας: Το σοκ και ή άρνηση δίνουν τη θέση τους στο θυμό και το παράπονο «γιατί σε μένα;».

Η ενοχή , οι παράγωγες σκέψεις της είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στον περισσότερο κόσμο, λες και πρόκειται για μια αναγκαία συνοδευτική συνθήκη για κάθε μη υγιεινή και «αμαρτωλή» συνήθεια.
Ενοχή είναι η αδυναμία να αποδεχθούμε τις πράξεις μας που ούτως ή άλλως έγιναν και να προχωρήσουμε χωρίς τιμωρίες και ανώφελους μηρυκασμούς στις αναγκαίες αλλαγές του τρόπου ζωής.

Η ενοχή δεν μας αφήνει να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να κάνουμε κάτι στο παρόν, χωρίς τύψεις.
Στην αναγκαία απενοχοποίηση χρειαζόμαστε περισσότερο την στήριξη των συγγενών, φίλων γιατρών κλπ αντί της κριτικής τους. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι… λάτρεις των παραβάσεων. Αυτοί θα επικαλεσθούν την στέρηση της απόλαυσης και τον αυστηρό τρόπο ζωής ως επιβαρυντικό παράγοντα της υγείας! Πολλές έρευνες δείχνουν αύξηση του επιπέδου της ανοσοσφαιρίνης όταν δεχόμαστε απολαυστικά τις… παραβιάσεις μας!Είναι προτιμότερο να απολαύσουμε, π.χ ένα ανθυγιεινό φαγητό παρά να το καταναλώνουμε με άγχος και ενοχή. Πολλές από τις… τοξικές απολαύσεις πιθανά να μην αποβαίνουν τόσο βλαβερές αν την ώρα της απόλαυσης δεν μας κυνηγούν κατά πόδας οι τύψεις. Αλλωστε είναι γνωστό ότι το επίπεδο των ορμονών του στρες ανεβαίνει κατακόρυφα όταν ο… εσωτερικός «κριτής» της αμαρτίας μας συνεργάζεται …στενά και με τους επικριτές του περιβάλλοντος.



Γιατί τα γράφω όλα αυτά...

Η μητέρα μιας φίλης μου διαγνώστηκε με διαβήτη. Ξέροντας ότι έχω διαγνωστεί και εγώ από τα 12 μου, με πήρε τηλέφωνο για υποστήριξη. Η αίσθηση της "τιμωρίας" ήταν τόσο απόλυτη πάνω της :-(
Και θυμήθηκα και τους γονείς μου, που μου λέγανε πως ασθένησα επειδή δεν ήμουν "σωστή" (πάρε ένα θρησκευτικό πρότιπο ΝΑΑΑΑΑ μετά - anyway)

Απορώ και τώρα με την δική μου στάση τότε. Η αρχική άρνηση, το "γιατί σε μένα?". Και μετά την αποδοχή, το "ναι, το άξιζα - αφού δεν πρόσεχα τον εαυτό μου".

Πόσο να τον προσέξει τον εαυτό του βέβαια ένα παιδί 12-?

Και πάρε φάρμακα και μετρίσεις και τα λοιπά... Και φυσικά ΕΝΟΧΕΣ για κάθε τι που έτρωγα και δεν ήταν νερόβραστο.

Όμως οι ενοχές είναι πολύ πιο βαθιά απ'ότι φανταζόμουν... Σε εκείνες τις στιγμές που οι γονείς μου, ξέροντας την προδιάθεση που είχα για διαβήτη (κληρονομικά απ'την μητέρα μου), με ενοχές μου έδιναν κάτι γλυκό. Και μόνο σαν επιβράβευση. Έτσι, για να τα συνδιάσω κιόλας στο συναίσθημά μου.
Και έτσι, με ενοχές έπερνα από την γιαγιά και τον παππού το γλυκό, μιας και δεν το ενέκριναν οι γονείς μου.
Και με ενοχές έμαθα γενικότερα να πέρνω κάθε τι γλυκό, κάθε τι που "δεν είναι για μένα". Γιατί είχα το μίασμα, την ασθένεια και αυτά δεν ήταν για μένα. Και αν έκανα το "λάθος" να πάρω αυτό που "δεν είναι για μένα", έπρεπε να υπάρχουν συνέπειες.
Το ζάχαρο ανέβαινε. Και εννίοτε επέφερε και φωνές και ξύλο - για το καλό μου -
Και έτσι, μαζί με πολλά άλλα, έμαθα να φοβάμαι να ζω, να ελέγχω όσο περισσότερο γίνεται, να σοκάρομαι από την ζωή, να εκπαιδεύομαι στην επιβίωση...

Όμως η Δύναμη να δω αυτά και πέρα από αυτά...Αυτή η αποδοχή που βρέθηκε μπροστά μου, που μου έδωσε το Θάρρος να σκύψω και να δω μέσα μου... Με έκανε να "θυμηθώ" εκείνη τη στιγμή, πίσω από όλα αυτά.
Όταν η Ψυχή μου, μέσα από τους δεκάδες χιλιάδες συνδιασμούς γονιδίων ΕΠΕΛΕΞΕ να πάρει και εκείνο της ασθένειας.
Για να το φέρει μπροστά μου, ως κομμάτι του Δρόμου μου.

Όμως, ακόμα και η ασθένεια είναι επιλογή. Και ο μόνος τρόπος για να είμαι καλά στην επιλογή Μ/μου είναι να την αγγίξω συνειδητά. @};-

Πιστεύω πως, πίσω από τις ενοχές, υπάρχουν οι πιο σπουδέες μας επιλογές. :x
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night...

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Θοδωράκος
Δημοσιεύσεις: 23467
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 3:37 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Θοδωράκος »

:-( :-( :-(

Η ανακοινωση μιας ασθενειας χρονιας η/και θανατηφορας, βιωνεται παντα σαν ενα "χτυπημα της μοιρας". Και αρχιζουν οι ερωτησεις "γιατι εγω; γιατι σε μενα; τι εκανα και το αξιζω; γιατι οχι στους αλλους;" κλπ. Μετα ερχεται η φαση της ενοχοποιησης αυτου που εμμεσα ή αμμεσα προκαλεσε την ασθενεια. Και εκει λειτουργει το "αμαρταινω αρα τημουμαι" και το αλλο, " ο δρομος της αρετης ειναι ο δρομος της στερησης". Ζητω τα θρησκευτικα προτυπα...

Δεν φανταζεσαι ποσο σε νιωθω και ποσο καταλαβαινω ολο αυτο το κατασκευασμα των ενοχων :-(

Συμφωνω πολυ με το αρθρο και γενικα ειναι ενα θεμα που με ενδιαφερει...

Πιστευω οτι η ιδια η ασθενεια ειναι μια σωματοποιημενη μορφη των ενοχων

Σκεψου μονο τι ευκαιρια ηταν τελικα αυτη η ασθενεια και ποσο σε "εσπροξε" προς τον Δρομο σου.

Απο εκει και περα, γονιδια, μικροβια, ιοι... Τιποτα δεν "φταιει", τιποτα δεν μπορει να σε αγγιξει, αν δεν ειναι επιλογη της ψυχης σου. Και με την δουλεια και με το Φως, θα ερθει εκεινη η στιγμη που πια δεν θα σε εξηπυρετει η ασθενεια, δεν θα εχρι πια τιποτα να σου προσφερει στην ψυχη σου, και τοτε απλα θα αποχωρισει... :-)
Πολέμα και Οραματίσου @};-

Ανοίγω την Καρδιά μου στον Θεό. :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Λιζούλα
Δημοσιεύσεις: 17539
Εγγραφή: 21 Απρ 2010 1:06 pm

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Λιζούλα »

Ασθένεια...πέρα απ΄το ότι μπορεί να είναι επιλογή της ψυχής να βιώσει μια συγκεκριμένη εμπειρία , πέρα απ΄ότι μπορεί να είναι ένα γερό ταρακούνημα- ευκαιρία για αφύπνιση για να δεις ότι υπάρχει και άλλη ζωή πέρα από το πλαίσιο που σου έχουν ορίσει ως ζωή, ένα "σκούντηγμα" για να στραφείς προς τον εαυτό σου, σε επίπεδο προσωπικότητας μπορεί να είναι και μια κραυγή για να σε προσέξουν αυτοί που σε "αγαπούν" ή ακόμα και ένας ενοχικός τρόπος αυτοτιμωρίας για αυτό που είσαι και δεν είναι αποδεχτό από τους άλλους. Ένας ασυνείδητος τρόπος να "καταστρέψεις" τον εαυτό σου και να τον τιμωρήσεις, γιατί ο τρόπος που υπάρχεις νιώθεις ότι βλάπτει τους άλλους. Δυστυχώς υπάρχει ένα πολύ γερό σύστημα ενοχοποίησης του διαφορετικού, του δύσκολου στην χειραγώγηση, αυτού που αντιστέκεται στον έλεγχο. Και όποιος δεν το έχει αντιληφθεί, ακόμα κι αν νομίζει ότι κάνει αυτό που θέλει και δεν επηρεάζεται απ΄αυτό, ασυνείδητα το υπηρετεί "τρώγοντας" τον εαυτό του εκ των έσω.

Χρειάζεται ολοκληρωτική στροφή προς τα μέσα για να μπορέσει κάποιος να αγγίξει τις αιτίες μιας ασθένειας και για να την "θεραπεύσει" χρειάζεται να μπορέσει να την αγκαλιάσει, να την αποδεχτεί σαν εμπειρία και να αποδεχτεί κυρίως το ρόλο της στη ζωή του όποιος κι αν είναι αυτός, ότι κι αν περιέχει. Χρειάζεται να ακούσει την ψυχή του γιατί αυτή είναι που έχει ασθενήσει πρώτη και εκείνη θα τον οδηγήσει στην "θεραπεία". Βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη θεραπεία, γιατί για εμένα σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από την απόσυρση των συμπτωμάτων μια ασθένειας στο σώμα, σηματοδοτεί την Χαρά του να υπάρχεις, την ευδαιμονία του να Ζεις κάθε στιγμή στο εδώ και τώρα συνειδητά.

@};-
Ας είμαι και ο μόνος ΄Ανθρωπος που πιστεύει στην Δύναμη της Αγάπης, δεν παίρνω ποτέ τον Λόγο μου πίσω...Θα την υπηρετώ, ακόμα κι αν μείνω μόνη και αξιοκατάκριτη από αυτούς που όφειλαν να είναι οι αγαπημένοι μου... ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ!!!!
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88508
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Vasoula »

αχ αυτές οι ενοχές!!

το ζήτημα είναι ότι σε κάνουν να νιώθεις ένοχος ακόμα και για τον αέρα που αναπνέεις!

Η ασθένεια είναι απλά ένα σύμπτωμα της ζωής που δεν θέλεις και που σου επιβάλλεται...Δεν μπορώ να ορίσω ένα σύμπτωμα, σαν κατάσταση συνείδησης πια...Είμαι πολύ περισσότερα από ένα σύμπτωμα!

Οι περισσότεροι άνθρωποι ασθενούν γιατί δεν αντέχουν στην ιδέα της θεραπείας, αν αυτή χρειάζεται μια ολική επαναφορά στο σημείο που προκάλεσε τον "πόνο"...

΄Ολα είναι ένοχα στην ζωή μας...Το φαγητό, το σεξ, ο μολυσμένος αέρας, τα χημικά, η κόκα-κόλα, τα φάρμακα, το κάπνισμα...

Τελικά υπάρχει κάτι που να είναι αθώο? ΄Οταν βάζεις τους ανθρώπους να σκεφτούν πάνω στην έννοια "αθώο", το μυαλό τους πάει αμέσως σε ένα παιδί! Και στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πάει σε έναν άγγελο!

Τα συναισθήματα που έχουμε για τον εαυτό μας, δεν επιτρέπουν κανενός είδους "αθώωση"...

Κάποτε είχα σαν ασθενή έναν άνθρωπο που έβγαζε συνεχώς έρπη στα γεννητικά του όργανα...Το πάλευε όσο μπορούσε, πριν αναζητήσει πιο βαθιά θεραπεία των τραυμάτων του...
Ο έρπης εμφανίστηκε από την ντροπή και τις ενοχές του, επειδή πήγε με την κοπέλα του καλύτερου φίλου του!

Οι θρησκευτικοί θα έλεγαν αμέσως ότι αυτό ήταν η τιμωρία του, που παράκουσε μια εντολή του θεού...
Ο κόσμος όλος θα τον κατέκρινε γι' αυτό!

Ο χειρότερος όμως κριτής ήταν τα ίδια του τα συναισθήματα...Αυτά είναι η αιτία κάθε ασθένειας! Η ντροπή...

΄Ομως που σταματάει η ντροπή σαν αυτογενές συναίσθημα? Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι, αν νιώθεις ότι έχεις κάνει κάτι που απαγορεύεται? Πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να αθωώσει το "απαγορεύεται", όταν δεν ξέρει τι είναι καλό και τι είναι κακό, παρά μόνο μέσα από την δυαδικότητα?

Υπάρχουν εκείνοι που δεν νιώθουν ποτέ ότι κάνουν κάτι κακό και εκείνοι που νιώθουν πάντα ότι κάνουν κάτι κακό!
΄Ομως και οι δύο κατηγορίες ασθενούν το ίδιο...

΄Αρα αυτό που χρειάζεται να επανεξεταστεί δεν είναι το "κακό", αλλά η αντίληψη που έχουμε γι' αυτό! Από εμάς γίνεται "κακό" όταν νοητικά ξέρουμε τι θέλουμε, αλλά συναισθηματικά μας ορίζει ένα "πρέπει"... Εκεί πιστεύω είναι όλη η δυσκολία των ανθρώπων να γνωρίζουν μέσα τους τι είναι καλό και τι είναι κακό και να νιώσουν ελευθερία να βιώνουν την Ζωή τους χωρίς τον προγραμματισμό τους!

Δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να καταστείλει τις επιθυμίες του, γιατί πρέπει...Αν του χρειάζεται κάτι, αυτό δεν είναι η καταστολή των επιθυμιών, αλλά η αντίληψη της αδυναμίας του που τον στήνει στο εδώλειο του κατηγορουμένου, με την ετυμηγορία "ένοχος"...


:x :x :x
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Sofoula
Δημοσιεύσεις: 8248
Εγγραφή: 09 Φεβ 2010 12:08 pm
Τοποθεσία: Quinto sol

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Sofoula »

Liza έγραψε:Ένας ασυνείδητος τρόπος να "καταστρέψεις" τον εαυτό σου και να τον τιμωρήσεις, γιατί ο τρόπος που υπάρχεις νιώθεις ότι βλάπτει τους άλλους.
Πωπω, ναι, τι είπες τώρα... @};- @};- @};-
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night...

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88508
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Vasoula »

Noμίζω ότι είναι το τελευταίο που θα σου δημιουργήσει ενοχές!

Περισσότερο έχει να κάνει με την αντίληψη ότι είσαι διαφορετικός από όλους τους άλλους και άρα βλαπτικός, και τότε την βλάβη την φέρνεις μέσα σου...Γίνεται δική σου από την αντίληψη και όχι σαν πραγματική αιτία...

Δηλαδή, εγώ φταίω που είμαι διαφορετικός από το σύνολο και από ότι το ορίζει σαν καλό!

Η ασθένεια προκύπτει από την προσπάθεια να γίνεις ίδιος...

έτσι νομίζω! ή τουλάχιστον έτσι το έχω βιώσει εγώ!

:x :x :x
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Sofoula
Δημοσιεύσεις: 8248
Εγγραφή: 09 Φεβ 2010 12:08 pm
Τοποθεσία: Quinto sol

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Sofoula »

Vaso έγραψε:΄Ομως που σταματάει η ντροπή σαν αυτογενές συναίσθημα? Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι, αν νιώθεις ότι έχεις κάνει κάτι που απαγορεύεται? Πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να αθωώσει το "απαγορεύεται", όταν δεν ξέρει τι είναι καλό και τι είναι κακό, παρά μόνο μέσα από την δυαδικότητα?
Και αυτό είναι το θέμα... Μέσα στην δική μας αυτό-απόρριψη, οι ενοχές γίνονται δηλητήριο. Όμως πραγματικά, το να γνωρίσει κάποιος τους λόγους που έκανε κάτι "απαγορευμένο", είναι το μόνο μέσω για την αθώωση. Ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση.

Δεν θα πω, σε καμία περίπτωση, πως οι ενοχές είναι κακό συναίσθημα. Ή η ντροπή. Είναι, για μένα, ένας τρόπος να εκφράσουμε την συμπόνια μας. Βλάψαμε κάποιον, δεν είναι φυσιολογικό να νιώσουμε ενοχή? Ή ντροπή? Που, από κακό χειρισμό (απροσεξία, έλλειψη συνείδησης ή οτιδήποτε), επιφέραμε κάτι δυσάρεστο σε κάποιον άλλο.
Είναι όμορφο αυτό. @};-

Δεν είναι εφικτό να αφήσουμε τον εαυτό μας να εκφράσει το συναίσθημα ως ένα μέσο να βιώσουμε λειτουργικά και όμορφα την ζωή μας εδώ?
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night...

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88508
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Vasoula »

εν είναι εφικτό να αφήσουμε τον εαυτό μας να εκφράσει το συναίσθημα ως ένα μέσο να βιώσουμε λειτουργικά και όμορφα την ζωή μας εδώ?

εμ!!!! :-??

το θέμα είναι πόσο αντέχεις την επίκριση για να το κάνεις! Αν ξεπεράσεις αυτό το κομμάτι σου που δέχεται την επίκριση, τότε έχουν τελειώσει όλα...

και έχουν Αρχίσει όλα, συγχρόνως!

Αν νιώθεις εσύ καλά με τα συναισθήματά σου, γιατί πρέπει να νιώθει και ο άλλος το ίδιο? Τι είδους επιβεβαίωση ζητάς?

΄Εχουμε μάθει να τα κρύβουμε όλα...Από τα πρακτικά μέχρι τα πιο εσωτερικά μας θέματα...Το να εκτεθεί είναι ένα μεγάλο θέμα για τον άνθρωπο! Τα συναισθήματα μας εκθέτουν...Και εκεί είναι το τραγικό λάθος μας! Δεν μας εκθέτουν τα συναισθήματα, αλλά οι πράξεις μας, που οδηγούνται από αυτά...

:x :x :x
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Λιζούλα
Δημοσιεύσεις: 17539
Εγγραφή: 21 Απρ 2010 1:06 pm

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Λιζούλα »

Δηλαδή, εγώ φταίω που είμαι διαφορετικός από το σύνολο και από ότι το ορίζει σαν καλό!

Η ασθένεια προκύπτει από την προσπάθεια να γίνεις ίδιος...
πω πω τι πόρτα άνοιξες τώρα... :x @};- >:d<
Ας είμαι και ο μόνος ΄Ανθρωπος που πιστεύει στην Δύναμη της Αγάπης, δεν παίρνω ποτέ τον Λόγο μου πίσω...Θα την υπηρετώ, ακόμα κι αν μείνω μόνη και αξιοκατάκριτη από αυτούς που όφειλαν να είναι οι αγαπημένοι μου... ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ!!!!
Άβαταρ μέλους
Annoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33569
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 2:43 pm

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Annoula »

το θέμα είναι πόσο αντέχεις την επίκριση για να το κάνεις! Αν ξεπεράσεις αυτό το κομμάτι σου που δέχεται την επίκριση, τότε έχουν τελειώσει όλα...
και το τραγικό της υπόθεσης ειναι ότι μόνο τον εαυτό μας πληγώνουμε με την επίκριση. Και πολλές φορές όταν τα αποτελέσματα δεν είναι χειροπιαστά, π.χ. μια ασθένεια αργούμε ή δεν το καταλαβαίνουμε και καθόλου.

@};- @};-
Αν ο Θεός είναι η πρωταρχική Αιτία η Αγάπη θα είναι το αποτέλεσμα
Πατέρα μου/Μητέρα μου, είναι παιδί της Αλήθειας και μόνο αυτή είναι ο δρόμος ο δικός μου προς εσένα
Πολέμα και Οραματίσου
Άβαταρ μέλους
Δωρουλα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33540
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 4:23 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Δωρουλα »

το θέμα είναι πόσο αντέχεις την επίκριση για να το κάνεις! Αν ξεπεράσεις αυτό το κομμάτι σου που δέχεται την επίκριση, τότε έχουν τελειώσει όλα...

και έχουν Αρχίσει όλα, συγχρόνως!

Αν νιώθεις εσύ καλά με τα συναισθήματά σου, γιατί πρέπει να νιώθει και ο άλλος το ίδιο? Τι είδους επιβεβαίωση ζητάς?

΄Εχουμε μάθει να τα κρύβουμε όλα...Από τα πρακτικά μέχρι τα πιο εσωτερικά μας θέματα...Το να εκτεθεί είναι ένα μεγάλο θέμα για τον άνθρωπο! Τα συναισθήματα μας εκθέτουν...Και εκεί είναι το τραγικό λάθος μας! Δεν μας εκθέτουν τα συναισθήματα, αλλά οι πράξεις μας, που οδηγούνται από αυτά...

:x :x :x :x :x



θα ηθελα να το στρεψω και αλλου καθως το βιωσα ως εναν πολυ μεγαλο σκοπελο στην εσωτερικη μου εργασια!την ασθενεια που αφορα καποιον γονιο μας η πολυ δικο μας ανθρωπο!η ασθενεια της μητερας μου ηταν η αφορμη για μενα στο φυσικο κοσμο να χασω την ουσιαστικη Πιστη μου στο θεο, και να τον δω σαν κατι εξω απο εμενα που τιμωρει και κανει διακρισεις μοιραζοντας ασθενειες στους αμαρτολους!τι θεωρειται λοιπον αμαρτια??το σεξ, το φαγητο, και παραμεσα τα "κακα" συναισθηματα?απεχω για να γλιτωσω την τιμωρια!και παγωνω οτιδηποτε εχει να κανει με συνειδητη ζωη!

πως να πειστω οτι εγω ειμαι ο δημιουργος των καταστασεων αναλογα με αυτο που υπαρχει μεσα μου, και να θεραπευσω η ιδια τον Εαυτο μου!!αφου θεωρησα πως οτι κι αν κανω το μοιραιο εχει τον τελευταιο λογο! @};-
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί


Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88508
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Vasoula »

μμμ...νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πειστείς για τίποτα, Δωρούλα

χρειάζεται μόνο να γνωρίζεις...

αυτό που σε απειλεί είναι μόνο αυτό που δεν γνωρίζεις!


και αν με ρωτήσεις, "μα δεν γνωρίζω τον θεο", θα σε διαψεύσω, όχι από αυτά που θα πω εγώ, αλλά από αυτά που λες εσύ
να χασω την ουσιαστικη Πιστη μου στο θεο, και να τον δω σαν κατι εξω απο εμενα που τιμωρει και κανει διακρισεις μοιραζοντας ασθενειες στους αμαρτολους
εδώ φαίνεται ότι τον γνωρίζεις!

και του θυμώνεις μάλιστα!

του καταλογίζεις κάτι που κάνει ή κάτι που δεν κάνει...και αυτό το κάνουμε μόνο σε όσους γνωρίζουμε...

για να δούμε λίγο και σε ποιόν τα "χώνουμε"....ασυνείδητα πάντα!

;;)
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Δωρουλα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33540
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 4:23 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Δωρουλα »

εδώ φαίνεται ότι τον γνωρίζεις!

και του θυμώνεις μάλιστα!

του καταλογίζεις κάτι που κάνει ή κάτι που δεν κάνει...και αυτό το κάνουμε μόνο σε όσους γνωρίζουμε...

για να δούμε λίγο και σε ποιόν τα "χώνουμε"....ασυνείδητα πάντα!

ετσι!! :-D :-D :x :x :x :x
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί


Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Βικούλα
Δημοσιεύσεις: 26034
Εγγραφή: 08 Φεβ 2012 4:24 pm

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Βικούλα »

Isilwen το θέμα σου όπως ξέρεις με αγγίζει και εμένα, αφου το ιδιο ζω
Isilwen έγραψε:Και έτσι, μαζί με πολλά άλλα, έμαθα να φοβάμαι να ζω, να ελέγχω όσο περισσότερο γίνεται, να σοκάρομαι από την ζωή, να εκπαιδεύομαι στην επιβίωση...
πολύ σκληρό και αληθινο αυτο που λες @};- @};- @};- :x
Vaso έγραψε: Περισσότερο έχει να κάνει με την αντίληψη ότι είσαι διαφορετικός από όλους τους άλλους και άρα βλαπτικός, και τότε την βλάβη την φέρνεις μέσα σου...Γίνεται δική σου από την αντίληψη και όχι σαν πραγματική αιτία...

Δηλαδή, εγώ φταίω που είμαι διαφορετικός από το σύνολο και από ότι το ορίζει σαν καλό!

Η ασθένεια προκύπτει από την προσπάθεια να γίνεις ίδιος...

:x :x :x
και για μένα έτσι ειναι.. :-( @};- @};- και ειναι πολύ απτό εδω και καιρο... το κλειδί για να αλλάξει αυτο?
αποδοχη προφανώς.. ποσο δύσκολο ακουγεται όμως.......... αχ αχ
@};- @};- @};-
Vaso έγραψε:το θέμα είναι πόσο αντέχεις την επίκριση για να το κάνεις! Αν ξεπεράσεις αυτό το κομμάτι σου που δέχεται την επίκριση, τότε έχουν τελειώσει όλα...

και έχουν Αρχίσει όλα, συγχρόνως!
@};- @};-
"Το να είσαι τέλειος είναι μια πρόκληση του «δεν μπορώ»
Το να είσαι ευτυχισμένος είναι η πρόκληση του «Θέλω»…" Β.Ν.
Πολέμα και οραματίσου! @};-
Άβαταρ μέλους
Sofoula
Δημοσιεύσεις: 8248
Εγγραφή: 09 Φεβ 2010 12:08 pm
Τοποθεσία: Quinto sol

Re: Ενοχές και ασθένεια

Δημοσίευση από Sofoula »

vickouli έγραψε:Isilwen το θέμα σου όπως ξέρεις με αγγίζει και εμένα, αφου το ιδιο ζω
Το ξέρω κοριτσάκι, θυμάμαι που το λέγαμε στην συνάντηση...

Απλά για μένα ήταν σημαντικό να μοιραστώ αυτό - πως "είδα" την ασθένεια ως επιλογή μου. Και έτσι έπαψα να την φοβάμαι, ως τιμωρία. :x

Ντάξει, όλο και κάτι θα έχει μείνει, δεν λέω :D Αλλά πατάμε στα πόδια μας πλέον :*
I have loved the stars too fondly to be fearful of the night...

Εικόνα

Επιστροφή στο “ΘΕΡΑΠΕΙΑ”