Aλλάζοντας Οπτική

Άβαταρ μέλους
Evoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 21682
Εγγραφή: 12 Φεβ 2008 12:36 am

Aλλάζοντας Οπτική

Δημοσίευση από Evoula »

Μετά από όσα συζητήθηκαν στο τόπικ "Οικονομική Κρίση" σκέφτηκα, πως αυτό που μας λείπει είναι μια νέα οπτική.
Να δημιουργήσουμε έναν καινούριο τρόπο σκέψης.
Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με άρνηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα κακώς κείμενα αλλά... τί γίνεται με τα καλά.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να απορρίψουμε κάτι... αλλά με τις προτάσεις τί γίνεται;
Αν μας ρωτήσει κάποιος τί θέλουμε, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την φαντασίωση και να απαντήσουμε με την πίστη πως μπορεί να γίνει πράξη;
Έπεσα τυχαία πάνω σε ένα άρθρο και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.
Ας μοιραστούμε πολλά τέτοια άρθρα θετικής προσέγγισης, δημιουργικής σκέψης και τοποθέτησης.
Ας αρχίσουμε να ξεφεύγουμε λίγο από το φόβο και την άρνηση και ας αρχίσουμε να επανεκπαιδεύουμε τον νου μας, ταϊζοντάς τον προσεκτικά με εικόνες χαράς, προοπτικής, ευζωίας και ας αρχίσουμε να χτίζουμε σιγά σιγά το προσωπικό μας όραμα, που θα είναι και συλλογικό.
Όταν θα αρχίσουν να μας βομβαρδίζουν με επιχειρήματα για το κυκλοφοριακό, την ανάγκη δημιουργίας νέων χωματερών, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, την ανάγκη οικοδόμησης έστω και άναρχης, της έλλειψης κονδυλίων για το περιβάλλον, πριν σκύψουμε το κεφάλι και αναγκαστούμε να συμφωνήσουμε με την "αντράνταχτη πολιτική ορθότητα" καλό είναι να γνωρίζουμε, πως αυτά τέθηκαν και αλλού και αντιμετωπίστηκαν αλλιώς... :-D
Ας θυμόμαστε πως δεν υπάρχει μόνο μία λύση, μόνο μία οπτική.
Ο μονόδρομος υπάρχει διότι υπάρχουν παρωπίδες... και είναι απλά μία ψευδαίσθηση, εύκολα ελεγχόμενη...

@};- @};- @};- @};-

Περάστε μια βόλτα από το Freiburg!
Προς υποψηφίους Δημάρχους


To Freiburg είναι μια πόλη που σέβεται το περιβάλλον και τους πολίτες της, και δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως «οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης».


Είναι κτισμένο στην κοιλάδα του Pήνου, στα σύνορα με τη Γαλλία και την Ελβετία, στις παρυφές του Mέλανα Δρυμού με πληθυσμό 215.000 κατοίκων, περίπου όσο η Πάτρα. Θεωρείται ως η πιο θερμή και ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας. Έχει πολλούς φοιτητές, γιατί παραδοσιακά διατηρούσε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές με υψηλό επίπεδο.

Τέσσερα βασικά «μυστικά» είναι αυτά, που καθορίζουν την «οικολογικότητα» του Freiburg: η κινητικότητα στην πόλη, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και οι ελεύθεροι χώροι με το πράσινο.

Η κινητικότητα στην πόλη

Σε κάθε κάτοικο του Freiburg αντιστοιχεί σχεδόν ένα αυτοκίνητο, αλλά το έχουν κυρίως για το Σαββατοκύριακο. Για τις καθημερινές υπάρχει το τραμ, το τρένο, το λεωφορείο και φυσικά το ποδήλατο. Πάρα πολλοί πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο, ακόμα και το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο κέντρο της πόλης, το οποίο είναι πλήρως πλακοστρωμένο, και επιτρέπονται μόνο τα ποδήλατα και το τραμ.

Το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα και συνεχώς επεκτείνεται. Το 30% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, ενώ σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν περίπου δύο ποδήλατα! H δημοτική αρχή έχει φροντίσει να διευκολύνει τους κατοίκους, κατασκευάζοντας μεγάλο φυλασσόμενο πάρκινγκ ποδηλάτων δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και σε κάθε μεγάλο κτίριο, που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, υπάρχουν αντίστοιχα πάρκινγκ ποδηλάτων.

Παράλληλα, ο δήμος έχει εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό σύστημα, το car sharing, στο οποίο μπορεί κανείς να γίνει συνδρομητής και να έχει αυτοκίνητο μόνον όποτε το χρειάζεται. Κι όταν χρειάζεται, τηλεφωνεί στην αρμόδια υπηρεσία και βρίσκει το όχημα της αρεσκείας του σταθμευμένο σε προκαθορισμένο σημείο! Για να γίνει συνδρομητής πληρώνει ένα μικρό σχετικά ποσό, το οποίο του επιστρέφεται όταν διαγράφεται από το πρόγραμμα, ενώ όταν χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, η χρέωση είναι με την ώρα.

Η διαχείριση των απορριμμάτων

Έξω από κάθε σπίτι του Freiburg υπάρχουν τέσσερεις μικροί κάδοι απορριμμάτων. O κίτρινος είναι για τα υλικά συσκευασίας, ο πράσινος για τα χαρτιά, ο καφέ για τα οργανικά απορρίμματα και ο γκρι για όλα όσα δεν ανακυκλώνονται. Σε κάθε τετράγωνο υπάρχουν και άλλοι τέσσερεις κάδοι. Οι τρεις για τα καφέ, πράσινα και διάφανα γυάλινα μπουκάλια, και ένας για τα τοξικά απορρίμματα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 20 περίπου χρόνια, όταν μπήκε το πρόβλημα με τη χωματερή, η οποία με τους ρυθμούς της αύξησης των απορριμμάτων, θα γέμιζε μέσα σε λίγα χρόνια. Και φυσικά ήταν δύσκολο να βρεθεί άλλος χώρος κοντά στην πόλη για τα σκουπίδια, όπως άλλωστε συμβαίνει …παντού. Έτσι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, πράγμα που, με τη σωστή ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, οι κάτοικοι δέχτηκαν με μεγάλη ευκολία. Με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, σήμερα ανακυκλώνεται το 60% των απορριμμάτων.

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους τροφοδοτούν το δίκτυο του ηλεκτρισμού με ένα σημαντικό ποσοστό. Tα βλέμματα για την εξασφάλιση ενέργειας είναι κυρίως στραμμένα στον ήλιο. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εγκαταστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων σ’ ολόκληρη τη Γερμανία. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας διαρκώς αυξάνεται και σχεδόν έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ένα μεγάλο επίσης ποσοστό προέρχεται από βιομάζα καθώς κι απ’ τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες είναι ορατές πάνω απ’ τη πόλη. Μέχρι σήμερα στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές έχει κάνει περίπου το 10% του πληθυσμού. Και πάλι το υψηλότερο ποσοστό στη Γερμανία. Όσοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν ηλιακά ενεργειακά συστήματα στο σπίτι τους, έχουν το κίνητρο της επιδότησης από το κράτος αλλά και από την τοπική εταιρεία ηλεκτρισμού.

Μπορέσαμε και είδαμε το «ηλιοτρόπιο», το πρότυπο οικολογικό σπίτι, το οποίο είναι αυτάρκες σε ενέργεια. Διαθέτει ηλιακό συλλέκτη με τις ιδιότητες του φυτού, απ’ το οποίο δανείστηκε το όνομά του. Το «ηλιοτρόπιο» παρακολουθεί την καθημερινή πορεία του ήλιου απορροφώντας το μάξιμουμ της ενέργειάς του.

Πάρκα και ελεύθεροι χώροι

Το πράσινο και τα πάρκα δεν θα μπορούσαν λείψουν από μια τέτοια πόλη. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα μεγάλα δέντρα και οι αλέες, που έχουν την καθημερινή φροντίδα του Δήμου, η λίμνη – πάρκο και ο λόφος με την εκπληκτική θέα στην πόλη, στον οποίο μπορεί κανείς να πάει απ’ το όμορφο μονοπάτι.

Η πόλη επίσης έχει ένα ασυνήθιστο σύστημα για τις υδρορροές. Τα νερά των υδρορροών συγκεντρώνονται σε ανοιχτούς αγωγούς, που διαρρέουν το κέντρο της και που παλιότερα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και το πότισμα των ζώων. Τις περιόδους που δεν έχει βροχή ή χιόνι, το δίκτυο ενισχύεται με το νερό, το οποίο εκτρέπεται από τον Dreisam, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Και βέβαια κανείς δεν διανοείται να ρίξει απόβλητα στον αγωγό.

Φυσικά το ποσοστό που παίρνει το κόμμα των Πρασίνων στην περιοχή είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία: 25% στις εκλογές του 2002 και σε μερικές συνοικίες το 40%, ο δε δήμαρχος είναι στέλεχος των Πρασίνων.

Προτείνω όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα να οργανώνουν δωρεάν εκδρομές σε τέτοιες πόλεις – και υπάρχουν αρκετές – πρώτα των δημοτικών συμβούλων και ύστερα των κατοίκων, για να δουν από κοντά αυτά, που για τους περισσότερους, δυστυχώς, φαντάζουν ουτοπία. Ας το υποσχεθούν τουλάχιστον, εκλογές έρχονται…

Το κείμενο είναι του
Στέφανου Σταμέλλου


Επιμέλεια: Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Evoula την 12 Μαρ 2010 5:55 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"Ο Ειρηνικός πολεμιστής δεν πολεμάει το κακό αλλά αυξάνει μέσα του το καλό"


https://www.youtube.com/watch?v=SgbdTeIYV5Y"
Άβαταρ μέλους
AMALIA
Δημοσιεύσεις: 21571
Εγγραφή: 13 Ιαν 2008 1:14 pm
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοσίευση από AMALIA »

Πολυ ενδιαφερων!!! @};-
Valia

Δημοσίευση από Valia »

εξαιρετικό!! ;)
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88523
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

δεν θέλω να σε απογοητεύσω Ευούλα, αλλά η οπτική των ανθρώπων αλλάζει πάντα από μέσα. Αλλιώς όσες προσπάθειες κι αν κάνουν οι Δήμοι θα πέσουν στο νερό.

Δυστυχώς οι ΄Ελληνες εκπαιδεύονται στο μάθημα "παρτάκιας"! :-(



Στα σκουπίδια το πρόγραμμα ανακύκλωσης
Η αποσπασματική οργάνωση από τους δήμους και η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών έχουν οδηγήσει κάθε προσπάθεια σε αποτυχία
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Η ανακύκλωση στην Ελλάδα «ανακυκλώνεται» στα λόγια επί δεκαετίες. Στην πράξη αντιμετωπίζεται ως αναγκαία υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι σαν «να φανεί ότι κάτι κάνουμε» χωρίς κανένα ή έστω μηδαμινά πρακτικά αποτελέσματα. Τελευταίοι στην Ε.Ε. στην ανακύκλωση, τσακωνόμαστε για το πού θα πετάξουμε τα σκουπίδια, που καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στις χωματερές. Μόνο ένα γεγονός μπορεί να μας παρηγορήσει προς το παρόν. Οτι παράγουμε αναλογικά τα λιγότερα σκουπίδια στην Ε.Ε. ανά άτομο τον χρόνο, μόνο 400 κιλά. Και αυτή η πρωτιά όμως δεν φαίνεται ότι θα κρατήσει για πολύ. Υπολογίζεται πως η ημερήσια παραγωγή αστικών στερεών απορριμμάτων την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 50% στη χώρα μας.
Εδώ και χρόνια διατηρούμε την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ανακύκλωση, κάθε είδους, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας και από την προσωπική του εμπειρία. Ανακυκλώνουμε λοιπόν μόνο το 26% του γυαλιού που χρησιμοποιούμε και το 29% του χαρτιού. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γερμανία, για παράδειγμα, φτάνουν το 79% για το γυαλί και το 70% για το χαρτί. Εως το 2011 είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακυκλώνουμε το 60% του γυαλιού, το 60% του χαρτιού, το 50% των μετάλλων, το 22,5% των πλαστικών και το 15% του ξύλου. Θα προλάβουμε; Μάλλον όχι.
Ολες οι προσπάθειες για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης που έχουν γίνει έως τώρα στη χώρα μας έχουν καταλήξει σε αποτυχία. Ο λόγος; Οργανώνονται αποσπασματικά, οι πολίτες δεν ενημερώνονται και ο βασικός τους στόχος δεν είναι να πετύχουν, αλλά να φανεί ότι «κάτι γίνεται».
Είναι χαρακτηριστικό ότι προεκλογικώς πολλοί δήμοι αποφάσισαν να μπουν στα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών, τοποθετώντας τους γνώριμους μπλε κάδους (η συμμετοχή είναι εθελοντική), που έχουν εμφανιστεί στις γειτονιές τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την προσπάθεια που πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την εταιρεία που δημιούργησαν κατ' επιταγή της Ε.Ε. οι εταιρείες που πωλούν συσκευασμένα προϊόντα, προκειμένου να βοηθούν στην ανακύκλωση των συσκευασιών τους, δηλαδή τα χαρτιά, το αλουμίνιο, τα πλαστικά και το γυαλί. Εως το 2011 επιβάλλεται να ανακυκλώνεται το 55-80% των απορριμμάτων συσκευασίας. Εως τώρα έχουν τοποθετηθεί οι εν λόγω κάδοι -με τη βοήθεια και των δημοτικών εκλογών- σε συνολικά 367 δήμους ανά την Ελλάδα.
Η ευθύνη των δήμων
Η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος απαιτεί τη συνέργεια πολλών παραγόντων. Κατ' αρχάς των κατοίκων, που πρέπει να συνηθίσουν να τοποθετούν σε διαφορετικό κάδο εντός του σπιτιού τα υλικά συσκευασίας. Ελάχιστοι μπαίνουν σε αυτό τον κόπο. Επιπλέον, επειδή οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί με την περισυλλογή, οι κάδοι σε πολλές περιοχές αδειάζουν σπάνια. Μέσα σε αυτούς λοιπόν συνήθως βρίσκει κανείς κάθε είδους σκουπίδι, εφόσον οι κάτοικοι τους χρησιμοποιούν σαν κοινούς κάδους απορριμμάτων, ειδικά όταν οι άλλοι κάδοι γεμίζουν. Οταν λοιπόν στη συνέχεια πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός των υλικών συσκευασίας για να ανακυκλωθούν, η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι φτάνει στο 50%. Σε σχέση με άλλες προσπάθειες, το ποσοστό είναι ελπιδοφόρο• σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, απογοητευτικό.
Οπως είναι φυσικό, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δυσκολέψει τη ζωή του διαχωρίζοντας τα σκουπίδια στο σπίτι του, αν δεν μπορεί να διακρίνει κάποιο ορατό όφελος ή αν κάποιος δεν του το επιβάλει.
Με λίγα λόγια, όσο η ανακύκλωση στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια καλή κίνηση προς το περιβάλλον που γίνεται από καλή διάθεση και όχι ως αναγκαία υποχρέωση, ώστε να μην πνιγούμε στα σκουπίδια, κάθε πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να εφαρμόζεται από λίγους τρελούς, για λίγο.

:-( :-( :-(
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88523
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

Η αλλαγή της οπτικής χρειάζεται εκπαίδευση από την αρχή.
Το "αρπα-κόλα" είναι το βολικότερο μάθημα, αλλά αυτό μας έφτασε σε αυτά τα χάλια!

όπου η επιγραφή "απαγορεύεται η ρήψη σκουπιδιών" είναι πόλος έλξης για τους Νεοέλληνες! Εκεί μαζεύονται για να εκδικηθούν την ίδια τους την ανοησία. ΄Ετσι αν δεν εκπαιδευτεί κανείς στην νόηση, απλά θα ζηλεύει τα άλλα κράτη που το έχουν καταφέρει!

Οι κάδοι ανακύκλωσης στην γειτονιά μου, είναι γεμάτοι με γενικής φύσεως σκουπίδια...Δεν χωράνε στους πράσινους? ε, δεν βαριέσαι και οι μπλε καλοι είναι...
Εκεί που η Γερμανία, εδώ και χρόνια, θερμαίνεται από τα σκουπίδια της, εμείς δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε ούτε ένα κουτάκι κόκα κόλα!

΄Οσο για τους Ηλιακούς και τα Φωτοβολταϊκά, ο τομέας στην εταιρία που δούλευα, απέτυχε παταγωδώς!!


:-( :-( :-(
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Evoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 21682
Εγγραφή: 12 Φεβ 2008 12:36 am

Δημοσίευση από Evoula »

δεν θέλω να σε απογοητεύσω Ευούλα, αλλά η οπτική των ανθρώπων αλλάζει πάντα από μέσα. Αλλιώς όσες προσπάθειες κι αν κάνουν οι Δήμοι θα πέσουν στο νερό.
Ακόμα και σε αυτό Βάσω μου, χρειάζεται εκπαίδευση.
Ζούμε σε έναν φαύλο κύκλο, υποστηρίζοντας οι μεν τους δε. Οι κυβερνήσεις αντικατοπτρίζουν το λαό και ο λαός τις κυβερνήσεις.
Πιστεύω λοιπόν, πως αυτό το πράγμα πρέπει να σπάσει.
Δεν απογοητεύομαι, διότι πιστεύω ακράδαντα στην αλλαγή. Ίσως να αργήσει, ίσως εγώ να μην την δω αλλά ουδόλως με πτοεί αυτό.

Οι Έλληνες δεν είναι παρτάκηδες. Αυτό είναι αφορισμός και το γνωρίζεις καλά. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως έχει μάθει να λειτουργεί έτσι, για διαφόρους λόγους που ας μην τους αναλύσουμε τώρα γιατί θα μακρηγορήσω.
Είμαι βεβαία πως τους γνωρίζεις.
Θεωρητικά λοιπόν, η ευθύνη του κράτους θα ήταν να επανεκπαιδεύσει τους πολίτες της. Αυτό μπορεί να ήταν χρονοβόρο αλλά θα ήταν εφικτό και επιπλέον είναι και αναγκαίο.
Σε αυτή την φάση βέβαια, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην ελληνκή πραγματικότητα.
Ποιές κυβερνήσεις και ποιοί κυβερνώντες; :?
’ρα... ποντάρω στο δεύτερο :D
Οι ίδιοι οι πολίτες να πιέσουν το κράτος τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι άνθρωποι πιστέψουν πως υπάρχουν και άλλες λύσεις. Αυτό είναι εσωτερική διεργασία, όσο κι αν φαίνεται εξωτερική και επιφανειακή.

Το άρθρο που έβαλες αντικατοπτρίζει μία πραγματικότητα αλλά ... δεν είναι η μοναδική.
Εγώ βιώνω και μία άλλη. Για παράδειγμα... Η οικογένειά μου και η μεγάλη πλειοψηφία των φίλων μου, ανακυκλώνει τα σκουπίδια τους. Τα χωρίζει κανονικά, πολλοί έχουν και δεύτερο κάδο στην βεράντα τους.
Ο δήμος λοιπόν δεν έχει προνοήσει για κάδους, με αποτέλεσμα να κάνουμε χιλιόμετρα για να βρούμε τον μπλε κάδο που τις περισσότερες φορές είναι γεμάτος, καθότι ή η ζήτηση είναι μεγάλη και οι κάδοι λίγοι ή ο δήμος τους αδειάζει όποτε το θυμάται...
Παρόλα αυτά, έχουμε επιλέξει να το κάνουμε.

Επίσης... συζητώντας με έναν επαγγελματία στην γειτονιά μου που πουλάει ποδήλατα έμαθα το εξής.

Το επάγγελμά του, χρόνια σε ύφεση, γνωρίζει χρυσές εποχές. Πολύς κόσμος στρέφεται στα ποδήλατα, σε μία πόλη που δεν αντέχει τους πεζούς της, οχι τους ποδηλάτες. Κάποιος μου είπε "Θα τους αναγκάσουμε να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους...".

Μεμονωμένα παραδείγματα; Φυσικά.
Δεν είναι η πλειοψηφία; Όχι δεν είναι.

Μα εγώ, δεν πιστεύω στις πλειοψηφίες... Πιστεύω σε εκείνες τις μειοψηφίες που κάνουν την διαφορά.

@};-
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Evoula την 12 Μαρ 2010 7:20 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
"Ο Ειρηνικός πολεμιστής δεν πολεμάει το κακό αλλά αυξάνει μέσα του το καλό"


https://www.youtube.com/watch?v=SgbdTeIYV5Y"
Άβαταρ μέλους
AMALIA
Δημοσιεύσεις: 21571
Εγγραφή: 13 Ιαν 2008 1:14 pm
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοσίευση από AMALIA »

:-( :-( :-( οντως ετσι γινεται με τους καδους.
Άβαταρ μέλους
Evoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 21682
Εγγραφή: 12 Φεβ 2008 12:36 am

Δημοσίευση από Evoula »

Παιδιά... ας μην αρχίσουμε την γκρίνια.
Ναι, έτσι συμβαίνει με τους κάδους.

Εμείς τί κάνουμε γι' αυτό;
"Ο Ειρηνικός πολεμιστής δεν πολεμάει το κακό αλλά αυξάνει μέσα του το καλό"


https://www.youtube.com/watch?v=SgbdTeIYV5Y"
Άβαταρ μέλους
AMALIA
Δημοσιεύσεις: 21571
Εγγραφή: 13 Ιαν 2008 1:14 pm
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοσίευση από AMALIA »

evi έγραψε:

Το επάγγελμά του, χρόνια σε ύφεση, γνωρίζει χρυσές εποχές. Πολύς κόσμος στρέφεται στα ποδήλατα, σε μία πόλη που δεν αντέχει τους πεζούς της, οχι τους ποδηλάτες. Κάποιος μου είπε "Θα τους αναγκάσουμε να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους...".

@};-
Εχουν ξεκινησει ηδη να φτιαχνονται ποληλατοδρομοι αλλα αυτο που βλεπω ειναι παρκαρισμενα αυτοκινητα πανω σε αυτους..
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88523
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

Οι Έλληνες δεν είναι παρτάκηδες
δεν είναι αφορισμός, Ευούλα, είναι η αλήθεια, όσο και αν δεν μας αρέσει! Ο ψυχισμός του Νεοέλληνα είναι η "δουλεία"...
Αυτό τουλάχιστον μου λέει η πείρα μου με τους ανθρώπους.

Δεν απογοητεύομαι γιατί δεν έχω αυτην την ανάγκη. Μπορώ να ζω καλά και στα σκουπίδια. ΄Ομως η εσωτερική εκπαίδευση δεν είναι όχι μονο ευκολη, αλλά ούτε καν αποδεκτή από τον μεγαλύτερο πληθυσμό! :x
Εμείς τί κάνουμε γι' αυτό;
Ευούλα θέλεις να πεις ότι χρειάζεται να βάλουμε τροχονόμο στους κάδους? (κάποια εποχή το έκανα κι αυτό :)) )
Τι ακριβώς εννοείς με το "εμείς τι κάνουμε γι' αυτό"??
το 3% των κάδων είναι ανακυκλώσιμα, αλλά δεν παλεύεται κορίτσι μου το υπόλοιπο 97!

Καλά κάνεις και δεν απογοητεύεσαι...Να είσαι καλά, ανεξάρτητα από το περιβάλλον και τους άλλους! Τουλάχιστον για την εποχή που διανύουμε...
Μετά, ποιός ξέρει! :x
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Vasoula την 12 Μαρ 2010 7:22 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
AMALIA
Δημοσιεύσεις: 21571
Εγγραφή: 13 Ιαν 2008 1:14 pm
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοσίευση από AMALIA »

evi έγραψε:Παιδιά... ας μην αρχίσουμε την γκρίνια
Βρε δεν γκρινιαζουμε απλα καταγραφουμε τι συμβαινει...
:D
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88523
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

γκρίνια? :-?

@};-
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Evoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 21682
Εγγραφή: 12 Φεβ 2008 12:36 am

Δημοσίευση από Evoula »

Πριν μερικά χρόνια, θεωρείτο κάτι πολύ φυσιολογικό να ανοίξεις το παράθυρό σου και να πετάξεις ό,τι σκουπίδι έχεις έξω.

Τώρα αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Ισχύει φυσικά, υπάρχουν και γαϊδούρια αλλά δεν είναι κανόνας πια.

Στις παραλίες, βλέπω πια παρέες και οικογένειες να μαζεύουν τα σκουπίδια τους και όταν οι κάδοι είναι γεμάτοι ή ανύπαρκτοι να τα πέρνουν μαζί τους.

Στις ξαπλώστρες σου φέρνουν πια τασάκια...

Υπάρχει κόσμος που ανακυκλώνει παρά τις αντίξοες συνθήκες...

Η νοοτροπία έχει αρχίσει να αλλάζει. Και μπορεί να αλλάξει περισσότερο.
δεν είναι αφορισμός, Ευούλα, είναι η αλήθεια, όσο και αν δεν μας αρέσει! Ο ψυχισμός του Νεοέλληνα είναι η "δουλεία"...
Αυτό τουλάχιστον μου λέει η πείρα μου με τους ανθρώπους.
Ο ψυχισμός του είναι αυτός αλλά κάπως προήλθε.
Δεν ξύπνησε ένα πρωί "δούλος".
Εκπαιδεύτηκε να το πιστεύει και όταν το πίστεψε άρχισε και να συμπεριφέρεται έτσι.

Τις κακές συμπεριφορές, τις συνήθειες, τον εγωισμό, την ανασφάλεια, την ζούμε όλοι στην καθημερινότητά μας...αλλά και οι Γερμανοί, όπως αναφέρεις παραπάνω Βάσω, δεν ξύπνησαν ένα πρωί ως υπόδειγμα πολιτών.
Έμαθαν να λειτουργούν έτσι. Κι αν σέβονται το κράτος τους, είναι επειδή είναι βέβαιοι πως και το κράτος τους σέβεται αυτούς και τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους.
Πώς στην Γερμανία κάθε ακάλυπτος χώρος έχει δέντρα και γρασίδι και τα μπαλκόνια είναι φίσκα στα γεράνια; Σίγουρα δεν ξύπνησε ο επίμονος κηπουρός ένα πρωί μέσα τους αλλά επιδοτήθηκαν γι' αυτό.
Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα αλλά πια έχει γίνει συνήθεια...

Σέβονται τους πεζούς, όχι γιατί είναι πιο ευγενικοί η φύση τους αλλά επειδή γνωρίζουν πολύ καλά πως ο,τιδήποτε συμβεί σε πεζό, φταίει πάντα ο οδηγός και κει οι νόμοι λειτουργούν.
Οπότε προσέχουν για να έχουν.

Βέβαια.. το πράγμα έχει κι άλλες προεκτάσεις και πολιτικές και οικονομικές και ιστορικές.
Ευούλα θέλεις να πεις ότι χρειάζεται να βάλουμε τροχονόμο στους κάδους?
Όχι μωρέ... Εννοώ πώς όπως κι αν είναι τα πράγματα, σημασία έχει τί κάνουμε εμείς μέσα σε αυτά.
Μπορεί ο δήμαρχός μου να είναι γάιδαρος... να μου δυσκολεύει την ζωή και ο γείτονάς μου να είναι γύφτος... :)) εγώ όμως νοιώθω καλά να κάνω ό,τι θεωρώ εγώ σωστό...
Απλά... :D :D :D
"Ο Ειρηνικός πολεμιστής δεν πολεμάει το κακό αλλά αυξάνει μέσα του το καλό"


https://www.youtube.com/watch?v=SgbdTeIYV5Y"
Άβαταρ μέλους
Evoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 21682
Εγγραφή: 12 Φεβ 2008 12:36 am

Δημοσίευση από Evoula »

Vaso έγραψε:γκρίνια? :-?

@};-
Ε, το καλώδιο... ’λλος έχει το όνομα κι άλλος την χάρη =))
"Ο Ειρηνικός πολεμιστής δεν πολεμάει το κακό αλλά αυξάνει μέσα του το καλό"


https://www.youtube.com/watch?v=SgbdTeIYV5Y"
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88523
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

Όχι μωρέ... Εννοώ πώς όπως κι αν είναι τα πράγματα, σημασία έχει τί κάνουμε εμείς μέσα σε αυτά.
Φυσικά έχει σημασία το τι κάνουμε εμείς! Απλά μην ελπίζεις στα θαύματα με το μικρο ποσοστό μας!

Αυτό που σου λέγω, είναι να μάθεις να ζεις αρμονικά οπουδήποτε! Προέχει από τα γεράνια των γερμανών...

Γιατί δεν θέλεις να ξέρεις μάλλον, πως είναι σαν άνθρωποι ε?

Μην εντυπωσιάζεσαι από την βιτρίνα, αυτό θέλω να σου πω. Και η ποιότητα της ζωής μας δεν έρχεται από τους κήπους μόνο, αλλά από το πόσο έχουμε αναπτυχθεί σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Το λιθαράκι θα το βάλει ο καθένας μόνος του, συμφωνώ και εγώ το έχω πει άπειρες φορές. ΄Ομως το σύνολο της ανθρωπότητας αποφασίζει και όχι εγώ και εσύ και άλλοι δέκα...
Τουλάχιστον για την εποχή που διανύουμε, στο ξαναλέω...

Καλά κάνεις και έχεις όνειρα...΄Ισως με τα δικά σου, ξυπνήσουν και κάποιοι άλλοι έξω από τον εφιάλτη τους!

:x :x :x
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι

Επιστροφή στο “ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ”