ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Αμαλία ισχύουν και τα δύο.

Δηλαδή πωλειται και ατόφια ως υποκατάστατο ζάχαρης, και την βάζουν μέσα σε συσκευασμένα προιόντα που αγοράζουμε.

Ατοφια την αγοράζουμε με πολλές ονομασίες πχ Canderel. Equalsweet, Nutrasweet...

Δυστυχως όμως υπάρχει και στην πλειοψηφία των προιόντων που αποκαλούνται light/ sugar free/ diet.....
Ετσι θα την βρούμε σε
τσιχλες χωρις ζάχαρη
καραμέλες χωρις ζαχαρη
αναψυκτικά διαιτης πχ coca cola light/ coca cola zero/pepsi max/sprite zero/ ice tea light.......
παγωτα και γιαουρτια διαίτης/light πχ vitaline γιαούρτι
γάλατα light πχ milko light
ροφήματα αθλητών πχ gatorade
σε αναβράζοντα δισκία πολυβιταμινών
μπάρες δημητριακων διαίτης
δημητριακά πρωινού διαίτης
χυμούς φρούτων διαίτης
υποκατάστατα γευμάτων
ετοιμα γεύματα

Επειδη είναι σε πάνω απο 6000 προιόντα πρεπει πρινα αγοράσουμε να ελέγχουμε την συσταση του προιόντος......
Άβαταρ μέλους
AMALIA
Δημοσιεύσεις: 21571
Εγγραφή: 13 Ιαν 2008 1:14 pm
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοσίευση από AMALIA »

Πολυ σημαντικες πληροφοριες θα τις μεταφερω και σε αλλους πολυ γνωστοι μου προτιμουν τα light.

Ευχαριστω και παλι!!! >:d< >:d< >:d<
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

@};- @};- O:-) O:-)
Άβαταρ μέλους
Vasoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 88635
Εγγραφή: 24 Απρ 2007 11:47 am
Τοποθεσία: Σείριος

Δημοσίευση από Vasoula »

Χριστινάκι >:d< >:d< >:d<
H Aγάπη μου για εσάς έχει χρώμα Λευκό

Εικόνα
____________________________________________
Reiki Center - Ρεικι
Άβαταρ μέλους
Danielli
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 23140
Εγγραφή: 31 Οκτ 2007 4:53 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Δημοσίευση από Danielli »

Ωχ.. και μεις καταναλώνουμε πολύ cola light τελευταία... :?
Το τυπώνω να το δειξω στον Νικο!

Ευχαριστώ Χριστινα! :x :x :x
Όμως και θα στο πω, γιατί είναι βιωμένο, μέσα στην ανοιχτή καρδιά, αλλάζουν όλα και όλοι...
Γιατί η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει
Και αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!
Άβαταρ μέλους
Ellaki
Δημοσιεύσεις: 27428
Εγγραφή: 30 Ιούλ 2007 11:02 am
Τοποθεσία: Αγάπη

Δημοσίευση από Ellaki »

ευχαριστώ Χριστίνα >:d<
θα διαβάζω πιο προσεκτικά ;)
Ας ξεκινήσουμε να αγαπάμε, κι ας μην ξέρουμε ακόμα καλά τον τρόπο... :romance-heartbeating:
Άβαταρ μέλους
Δωρουλα
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 33625
Εγγραφή: 27 Απρ 2007 4:23 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δημοσίευση από Δωρουλα »

Χριστίνα πολύτιμες πληροφορίες!!ευχαριστούμε πολύ!! :x
Η πληγωμένη καρδιά μπορεί να Ερωτευθεί
Η προστατευμένη καρδιά δεν μπορεί


Πολέμα και Οραματίσου.

Εικόνα

Reiki Center - Ρεικι
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

:x :x @};- @};-
Άβαταρ μέλους
Danielli
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 23140
Εγγραφή: 31 Οκτ 2007 4:53 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Δημοσίευση από Danielli »

Ετσι θα την βρούμε σε
τσιχλες χωρις ζάχαρη
καραμέλες χωρις ζαχαρη
αναψυκτικά διαιτης πχ coca cola light/ coca cola zero/pepsi max/sprite zero/ ice tea light.......
παγωτα και γιαουρτια διαίτης/light πχ vitaline γιαούρτι
γάλατα light πχ milko light
ροφήματα αθλητών πχ gatorade
σε αναβράζοντα δισκία πολυβιταμινών
μπάρες δημητριακων διαίτης
δημητριακά πρωινού διαίτης
χυμούς φρούτων διαίτης
υποκατάστατα γευμάτων
ετοιμα γεύματα
Επειδη σκοπευω να την ψάχνω στη συσταση των προιόντων μονο ως ασπαρταμη θα τη βρω?

Γενικότερα, έχω δει που κυκλοφορούν κατα καιρούς πίνακες σχετικά με τα μεταλλαγμένα και τα βλαβερά "Ε" (Ε101-Ε300 κλπ) , αλλά δεν ξερω τι είναι πραγματικό, θα σου ήταν ευκολη μια πληροφόρηση σχετικά, οποτε έχεις χρόνο? :x
Όμως και θα στο πω, γιατί είναι βιωμένο, μέσα στην ανοιχτή καρδιά, αλλάζουν όλα και όλοι...
Γιατί η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει
Και αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Στέβια! Αντί για ζάχαρη;
Γλυκαίνει & δεν έχει θερμίδες. Πότε & πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε


H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni». Έλκει την καταγωγή του από τη Λατινική Αμερική και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Κίνα. Πειραματικές καλλιέργειες στέβιας υπάρχουν και στη χώρα μας, σε αγροκτήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Γιατί τόσος ντόρος;
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Συνεπώς, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τα άτομα που τρώνε πολλή ζάχαρη, προσέχουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, π.χ. διαβητικοί και παχύσαρκοι.

Ποια είναι η χρήση της;
Σήμερα τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της κοινής, κρυσταλλικής ζάχαρης και αντί άλλων φυσικών ή συνθετικών γλυκαντικών υλών σε ροφήματα, αναψυκτικά διαίτης, ηδύποτα, γλυκίσματα, διαιτητικά τρόφιμα, τρόφιμα για διαβητικούς και ειδικά προϊόντα διατροφής.

Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες;
Σε αντίθεση με αρκετές άλλες γλυκαντικές ύλες, η στέβια είναι σταθερή, δεν αλλοιώνεται και δεν χάνει τη γλυκύτητά της, ακόμα κι όταν μαγειρεύεται σε θερμοκρασίες έως και 200οC. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη σε ένα πιο ευρύ φάσμα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων καυτών ροφημάτων και γλυκών που απαιτούν βράσιμο (π.χ. μαρμελάδες) ή ψήσιμο.

Εχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία;
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν, επίσης, πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθρεπτικά όπως η χλωροφύλλη και οι φυτικές στερόλες. Ο συνδυασμός και η αλληλεπίδραση των συστατικών αυτών ενδέχεται να της προσδίδουν επιπλέον ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας, που μέλλει όμως να αποδειχτούν ερευνητικά. Ως εκ τούτου, αναφορές ότι η στέβια έχει αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, αντιγηραντική, αδυνατιστική, χωνευτική και επουλωτική για το δέρμα δράση θα πρέπει να θεωρούνται, τουλάχιστον μέχρι αξιόπιστης επαλήθευσης, αναπόδεικτοι ισχυρισμοί. Τα μέχρι τώρα απολύτως σίγουρα είναι ότι, αντίθετα με τη ζάχαρη, δεν ευνοεί ούτε τη δημιουργία τερηδόνας ούτε την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα;
Η στέβια είναι η μόνη φυσική γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες, μηδέν γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδέν γλυκαιμικό φορτίο (G.L.). Επομένως, όταν χρησιμοποιείται αντί της κοινής ζάχαρης ή άλλων επίσης θερμιδογόνων γλυκαντικών υλών (π.χ. φρουκτόζη, μέλι, σιρόπι αγαύης κ.ά.), περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη και έτσι συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών. Πρέπει, όμως, να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η στέβια αποτελεί απλώς και μόνο βοήθημα περιορισμού των θερμίδων από πηγές σακχάρων και όχι κάποια ουσία που αδυνατίζει χωρίς να προσέχουμε γενικότερα τη διατροφή μας.

Είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς;
Διάφορες προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα από τους διαβητικούς αντί της ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υλών, γιατί μεταβολίζεται στον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης. Εντούτοις, επειδή είναι άγνωστο το εάν βελτιώνει μακροπρόθεσμα το γλυκαιμικό έλεγχο, τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν συστηματικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Είναι εγκεκριμένη για χρήση στα τρόφιμα;

Για πολλούς και διάφορους λόγους, ενώ η στέβια καλλιεργείται και διατίθεται νόμιμα σε πολλές χώρες, σε κάποιες άλλες απαγορευόταν μέχρι τώρα, ενώ σε άλλες υπάρχουν ακόμα περιορισμοί στη χρήση της. Για παράδειγμα, σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία και Βραζιλία οι βιομηχανίες τροφίμων τη χρησιμοποιούν εκτεταμένα από το 1970. Στις ΗΠΑ είχε απαγορευτεί η εισαγωγή της μέχρι το 1994, μετά επιτράπηκε να διατίθεται αποκλειστικά ως συμπλήρωμα διατροφής και τελικά εγκρίθηκε για χρήση ως τρόφιμο και ως υποκατάστατο της ζάχαρης μόλις στα τέλη του 2008. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρμόδια Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) γνωμοδότησε θετικά για τη στέβια το Μάρτιο του 2010 και κατόπιν αυτού αναμένεται η τελική έγκρισή της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Ωστόσο, ήδη από το 2005 έχει επιτραπεί η κυκλοφορία της ως διατροφικού συμπληρώματος και η χρήση της ως πράσινης χρωστικής και αρωματικής ύλης σε τρόφιμα και καλλυντικά, ενώ στη Γαλλία έχει εγκριθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης από το 2009 και για δύο χρόνια δοκιμαστικά.

Τι ισχύει για την Ελλάδα;

Για να θεωρηθεί ένα καινοφανές προϊόν ως τρόφιμο και να διατεθεί ελεύθερα στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της EFSA, η στέβια επιτρέπεται να διατίθεται στο εμπόριο αποκλειστικά ως προϊόν ειδικής διατροφής. Παρ’ όλα αυτά, εν αναμονή της απαιτούμενης κοινοτικής έγκρισης, οι Έλληνες αγρότες ενθαρρύνονται από τους κρατικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν τη στέβια ως εναλλακτική καλλιέργεια στη θέση του καπνού και των τεύτλων, καθώς δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, το κόστος παραγωγής της είναι μικρό και οι γεωκλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας ευνοούν την ανάπτυξή της.

Να τη δοκιμάσω;
Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τότε η στέβια αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση, εφόσον κάνετε μετρημένη κατανάλωσή της κι όχι κατάχρηση. Επειδή όμως το μεγαλύτερο μέρος της προσλαμβανόμενης ζάχαρης προέρχεται από τις «κρυφές πηγές» της, κυρίως τα βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν δικαιολογείται κανενός είδους εφησυχασμός, είναι δηλαδή αναγκαίο να συνεχίσετε να είστε προσεκτικοί στις διατροφικές επιλογές σας. Το ίδιο ισχύει κι όταν αγοράζετε τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν ως γλυκαντική ύλη τη στέβια, π.χ. επιδόρπια, μαρμελάδες, γκοφρέτες: πρέπει να μελετάτε προσεκτικά την ετικέτα και να βεβαιώνεστε ότι όντως έχουν λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το κανονικό προϊόν και ότι δεν περιέχουν επιπλέον λιπαρά ή επιπρόσθετα σάκχαρα.

Τι άλλο πρέπει να προσέχω;

Για χρήση ως γλυκαντική ύλη η στέβια διατίθεται συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία από τα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ανάλογα με την προέλευση, τη μορφή, την ποιότητα, την καθαρότητα και την τυποποίηση των γλυκαντικών της συστατικών, κάθε εμπορικό προϊόν στέβιας μπορεί να έχει διαφορετικό συνιστώμενο τρόπο κατανάλωσης, διαφορετική συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες και να προσδίδει διαφορετικού βαθμού γλυκύτητα συγκριτικά με τη ζάχαρη. Οπότε λαμβάνετε πάντα υπόψη σας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πώς θα τη χρησιμοποιήσω;
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό σε καφέ, τσάι, αφεψήματα και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, κρύο ή ζεστό, αλλά και για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη σε συνταγές παρασκευής ηδύποτων (π.χ. λικέρ), γλυκών (π.χ. μαρμελάδων, κέικ), φαγητών ή σαλτσών, συνήθως αφού τη διαλύσετε πρώτα σε λίγο νερό, ώστε να ελέγξετε εκ των προτέρων την έντονη γλυκύτητά της. Μπορείτε, επίσης, να την καλλιεργήσετε σε μικρές γλάστρες και να χρησιμοποιείτε τα φύλλα της φρέσκα ή αποξηραμένα σε σαλάτες ή αλεσμένα σε ροφήματα και γλυκίσματα.

Είναι ασφαλής;
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει στη στέβια το χαρακτηρισμό GRAS («γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής»), ενώ η EFSA έχει γνωμοδοτήσει δηλώνοντας ότι «δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή». Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι εγκεκριμένη από διεθνείς οργανισμούς, δεν υπάρχει κατά τεκμήριο λόγος να αμφισβητούμε την ασφάλειά της.

1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Το καλύτερο; Έχει μηδέν θερμίδες.
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Ασπαρτάμη.....
ή αλλιώς...
Ε951
Τεχνητά γλυκαντικά
Nutrasweet
Canderel
Equal
APM
Μεθυλεστέρας ασπαρτικού οξεος/ φαινυλαλανινης

Τον τελευταίο καιρό επειδή οι καταναλωτές άρχισαν να προβληματίζονται σχετικά με την τοξικότητα της ασπαρτάμης, η εταιρεία που την παράγει τώρα , η Ajinomoto, αποφάσισε να της αλλάξει όνομα (!!!) για να παραπλανήσει το κοινό
Και το νέο όνομα αυτής ειναι....
Aminosweet

Ο κανόνας είναι να αποφεύγουμε τα προιόντα με τις εξής ενδείξεις
no sugar added
low sugar
sugar free
diet
zero
light
carb free
artificial sweeteners

Οχι μόνο γιατί περιέχουν ασπαρτάμη, ή συγγενείς της όπως ακετοσουλφαμικό κάλιο, ή το κυκλαμικό οξυ (άλλα ...μπουμπούκια κι αυτά.....), αλλά και γιατί τα προιόντα αυτά αποδεδειγμένα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που διαφημίζουν
Οδηγούν σε αύξηση της όρεξης, αύξηση του βάρους, σε διαβήτη και σε μεταβολικό σύνδρομο.
Αυτο συμβαίνει πολλούς λόγους που αν επιθυμείτε μπορούμε να αναλύσουμε....

Να σημειώσω ότι η ασπαρτάμη ειναι πιο τοξική για τα παιδια σε σχέση με τους ενηλικες.

..............
Apostolis
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: 11 Ιαν 2011 2:23 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευση από Apostolis »

Καλά, Κατερινάκι, με τσάκισες τώρα. Έχω μεγάλη μανία με τα γλυκά, αλλά στο σπίτι κάνουμε ότι μπορούμε για να μη χρησιμοποιούμε ζάχαρη αλλά φρουκτόζη (κατά προτίμηση Ζωγράφου), η οποία δεν είναι και το πιο φθηνό είδος, ως γνωστόν... εναλλακτικά, έχουμε δοκιμάσει brown sugar, ακατέργαστη, ζαχαροκάλαμου, you name it!

Σ' ευχαριστώ πολύ, θα αναζητήσω τη στέβια, ελπίζω να υπάρχει σε καταστήματα βιολογικών προιόντων στο κέντρο της Αθήνας...

Οφείλω να ευχαριστήσω και εσένα Χριστινούλα, για όλες τις χρήσιμες πληροφορίες. Για κάποιο λόγο που διέφευγε της προσοχής μου, ανέκαθεν σιχαινόμουν και μισούσα την ασπαρτάμη. Τώρα ξέρω γιατί...


>:d< >:d< >:d< >:d< >:d<
Για έναν άνθρωπο που στερείται τροφής, θεός είναι το ψωμί.
_____________
Μαχάτμα Γκάντι
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Σ' ευχαριστώ πολύ, θα αναζητήσω τη στέβια, ελπίζω να υπάρχει σε καταστήματα βιολογικών προιόντων στο κέντρο της Αθήνας...

:thumbsup: και όχι μόνο στο κέντρο αρκεί να είναι market βιολογικών. Εγώ ψωνίζω σε κάποιο από την Πανόρμου
Άβαταρ μέλους
Danielli
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 23140
Εγγραφή: 31 Οκτ 2007 4:53 pm
Τοποθεσία: Κέρκυρα

Δημοσίευση από Danielli »

Ευχαριστώ... θα ενημερώσω και εγώ όσους μπορώ... >:d<
Όμως και θα στο πω, γιατί είναι βιωμένο, μέσα στην ανοιχτή καρδιά, αλλάζουν όλα και όλοι...
Γιατί η ανοιχτή καρδιά ξέρει να συγχωρεί και να προχωράει
Και αυτό από μόνο του είναι Σκοπός!
Άβαταρ μέλους
Fotinoula
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 31623
Εγγραφή: 21 Σεπ 2007 8:38 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση από Fotinoula »

Ευχαριστούμε Χριστίνα! :x :x
όσο ζούμε σε τούτον τον κόσμο, θα τον Ερωτευόμαστε με όλη μας την Αγνότητα, έτσι ώστε να πάμε στον Θεό γεμάτοι από Αγάπη και όχι γεμάτοι από φόβο... :x

Επιστροφή στο “ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ”